Mar epicontinentala

Aqueste article es redigit en provençau.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

La Marga e la Mar dau Nòrd son dos exemples de mar epicontinentala.

Una mar epicontinentala es una partida d'ocean que cuerb una partida d'una plataforma continentala. Es donc caracterizada per un fons pauc prefond, sovent inferior a 200 m. Ansin, se comunica largament amb la superficia de l'ocean, l'influéncia oceanica i es en realitat relativament limitada. En particular, i a ges de corrent de prefondor e lei corrents marins de superficia son principalament dictats per lo regim dei vents dominants.

Au nivèu geologic, una mar epicontinentala es generalament lo resultat de l'accion de l'aiga durant leis transgressions marinas e lei periòdes glaciaris. D'efiech, lei mecanismes d'erosion entraïnan lo cavament de certanei regions dau litorau que son alora aisament inondadas a la remontada dau nivèu generau de l'ocean mondiau. Per exemple, es lo cas de la Baia d'Hudson qu'es un bacin d'erosion glaciari que foguèt negat a la fin dau darrier periòde glaciari[1].

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (en) J. Zevenhuizen, « Surficial marine geology, southeastern Hudson Bay », Dalhousie University, Natural Resources Canada/ESS/Scientific and Technical Publishing Services, 1993.