Vejatz lo contengut

Lista dels primièrs ministres de Centrafrica

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Blason de Centrafrica.

Aquesta es la lista dels primièrs ministres de Centrafrica, de 1957 fins a uèi.


Nom
(Naissença-Decès)
Imatge Periòde de govèrn Partit
Començament Final
Centreafrica (Autonoma dins la Comunautat Francesa)
Barthélemy Boganda
(1910–1959)
8 de decembre de 1958 29 de març de 1959 Mouvement pour l'évolution sociale de l'Afrique noire - MESAN
Abel Goumba
(1926–2009)
30 de març de 1959 30 d'abril de 1959 MESAN
David Dacko
(1930–2003)
1 de mai de 1959 13 d'agost de 1960 MESAN
Centreafrica (independent)
Francés: République centrafricaine
Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka
David Dacko
(1930–2003)
13 d'agost de 1960 14 d'agost de 1960 MESAN
Carga abolida entre lo 14 d'agost de 1960 e lo 1 de genièr de 1975
Elisabeth Domitien
(1925–2005)
2 de genièr de 1975 7 d'abril de 1976 MESAN
Vacant entre lo 8 d'abril de 1976 e lo 4 de setembre de 1976)
Ange-Félix Patassé
(1937–2011)
5 de setembre de 1976 3 de decembre de 1976 MESAN
Empèri Centreafrican
France: Empire centrafricain
Ange-Félix Patassé
(1937–2011)
8 de decembre de 1976 14 de julhet de 1978 MESAN
Henri Maïdou
(n. 1936)
14 de julhet de 1978 21 de setembre de 1979 MESAN
Centreafrica
Francés: République centrafricaine
Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka
Henri Maïdou
(n. 1936)
21 de setembre de 1979 26 de setembre de 1979 MESAN
Bernard Ayandho
(1930–1993)
26 de setembre de 1979 22 d'agost de 1980 MESAN
Union Démocratique Centrafricaine - UDC
Vacant (23 d'agost de 198011 de novembre de 1980)
Jean-Pierre Lebouder
(n. 1944)
12 de novembre de 1980 4 d'abril de 1981 UDC
Simon Narcisse Bozanga
(1942–2010)
4 d'abril de 1981 1 de setembre de 1981 UDC
Carga abolida entre lo 2 de setembre de 1981 e lo 14 de març de 1991
Édouard Frank
(n. 1938)
15 de març de 1991 4 de decembre de 1992 Rassemblement Démocratique Centrafricain - RDC
Timothée Malendoma
(1935–2010)
4 de decembre de 1992 26 de febrièr de 1993 Forum Civique - FC
Enoch Derant Lakoué
(n. 1945)
26 de febrièr de 1993 25 d'octobre de 1993 Parti Social Démocratique - PSD
Jean-Luc Mandaba
(1943–2000)
25 d'octobre de 1993 12 d'abril de 1995 MLPC
Gabriel Koyambounou
(n. 1947)
12 d'abril de 1995 6 de junh de 1996 MLPC
Jean-Paul Ngoupandé
(1948–2014]])
6 de junh de 1996 30 de genièr de 1997 Parti de l'Unité Nationale - PUN
Michel Gbezera-Bria
(n. 1946)
30 de genièr de 1997 4 de genièr de 1999 sense partit
Anicet-Georges Dologuélé
(n. 1957)
4 de genièr de 1999 1 d'abril de 2001 sense partit
Martin Ziguélé
(n. 1957)
1 d'abril de 2001 15 de març de 2003 MLPC
Abel Goumba
(1926–2009)
23 de març de 2003[1] 11 de decembre de 2003 FPP
Célestin Gaombalet
(1942–2017)
12 de decembre de 2003 11 de junh de 2005 sense partit
Élie Doté
(n. 1947)
13 de junh de 2005[2] 18 de genièr de 2008 sense partit
Faustin-Archange Touadéra
(n. 1957)
22 de genièr de 2008[3] 17 de genièr de 2013 sense partit
Nicolas Tiangaye
(n. 1956)
17 de genièr de 2013 10 de genièr de 2014 sense partit
André Nzapayeké
(n. 1951)
25 de genièr de 2014 10 d'agost de 2014[4] sense partit
Mahamat Kamoun
(n. 1961)
10 d'agost de 2014 2 d'abril de 2016 sense partit
Simplice Sarandji
(n. 1955)
2 d'abril de 2016 27 de febrièr de 2019 sense partit
Firmin Ngrébada
(n. 1968)
27 de febrièr de 2019 15 de junh de 2021 sense partit
Mouvement cœurs unis - MCU
Henri-Marie Dondra
(n. 1966)
15 de junh de 2021 7 de febrièr de 2022 sense partit
Félix Moloua
(n. 1957)
7 de febrièr de 2022 uèi sense partit
Mouvement cœurs unis - MCU

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. The New Humanitarian - IRIN.Bozize appoints Prime Minister, 24 de març de 2003..
  2. Central Intelligence Agency.The CIA World Factbook..
  3. Agence France-Presse., 22 de genièr de 2008..
  4. Reuters Africa.., 5 d'agost de 2014.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]