Lista dels presidents de Grècia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bandièra del president de Grècia.

Lo president es lo cap d'Estat de Grècia. Actualament es elegit per lo parlament per un periòde de 5 ans, amb una possibilitat de reeleccion.

Grècia venguèt una republica per primièr còp l'an 1828 aprèp la reconeissença de la siá independéncia, fins a 1835, quand venguèt una monarquia. Lo país foguèt tornarmai una republica entre 1924 e 1935, e de 1974 fins a uèi.

Vaquí la lista dels presidents de Grècia de 1828 fins a uèi.

Primièra Republica Ellenica, 1828-1833 (caps d'Estat)[modificar | modificar la font]

# President Naissença – Mòrt Començament – Fin del govèrn Títol politic
1 Ioannis Kapodistrias 1776-1831 24 de genièr de 1828- 9 d'octobre de 1831 cap d'Estat
2 Augustinos Kapodistrias 1778-1857 9 d'octobre de 1831- 9 d'abril de 1832 Cap d'Estat
Conselh de Govèrn 9 d'abril, 1832- 2 de febrièr de 1833 conselh de govèrn

Segonda Republica Ellenica (1924-1935)[modificar | modificar la font]

No. President Naissença - Mòrt Començament - Fin del govèrn Observacion
1 Pavlos Kountouriotis 1855-1935 25 de març de 1924- 15 de març de 1926
2 Theodoros Pangalos 1878-1952 15 de març de 1926- 24 d'agost de 1926 Dictator militar
3 Pavlos Kountouriotis 1855-1935 24 d'agost de 1926 - 9 de decembre de 1929
4 Alexandros Zaimis 1855-1936 9 de decembre de 1929- 10 d'octobre de 1935

Dictatura (1967-1974)[modificar | modificar la font]

President Començament Final Partit Observacion
Dictatura militar (Regéncia) (1967 fins a 1973)
Greek Phoenix.svg General Georgios Zoitakis
(1910-2006) (Regent)
13 de decembre de 1967 21 de març de 1972 militar
Greek Phoenix.svg Georgios Papadopulos
(1919-1999)
21 de març de 1972 31 de mai de 1973 militar Abolision de la monarquia
Dictatura militar (Republica) (1973-1974)
Greek Phoenix.svg Georgios Papadopulos
(1919-1999)
1 de junh de 1973 25 de novembre de 1973 militar President aprèp l'abolicion de la monarquia. Depausat durant còp d'estat comandat dal general Dimitrios Ioannides.
Greek Phoenix.svg General Faedon Gizikis
(1917-1999)
24 d'agost de 1973 17 de decembre de 1974 militar designat per lo general Dmitrios Ioannides aprèp un còp militar

Tresena Republica Ellenica (1974 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

President Començament Final Partit Observacion
Republica parlamentaria (1974 fins a uèi)
Flag of the President of Greece.svg
Mihail Stasinopoulos
(1903-2002)
18 de decembre de 1974 19 de junh de 1975 Néa Dimokratía president provisional
Konstantinos Tsatsos.JPG Konstantinos Tsatsos
(1899-1987)
19 de julhet de 1975 10 de mai de 1980 Néa Dimokratía president constitucional, 1 còp
Karamanlis-konstantinos2.jpg
Konstantinos Karamanlis
(1907-1998)
10 de mai de 1980 10 de març de 1985 Néa Dimokratía president constitucional, 1 còp
Ioannis Alevras.jpg Ioannis Alevras
(1912-1995)
10 de març de 1985 30 de març de 1985 PASOK president provisional
Christos Sartzetakis (1989) cropped.jpg
Christos Sartzetakis
(1929-)
30 de març de 1985 4 de mai de 1990 PASOK president constitucional, 1 còp
Karamanlis-konstantinos2.jpg
Konstantinos Karamanlis
(1907-1998)
5 de mai de 1990 10 de març de 1995 Néa Dimokratía president constitucional, 1 còp (2en còp)
Kostis stephanopoulos.jpg
Kostis Stefanopoulos
(1926-2016)
10 de març de 1995 12 de març de 2005 Politiki Anixi president constitucional, 2 còps
Karolos Papoulias.jpg
Karolos Papoulias
(1929-)
12 de març de 2005 13 de març de 2015 PASOK president constitucional, 2 còps
Prokopis Pavlopoulos 2016-01-15.jpg
Procòpis Pavlòpolos
(1950-)
13 de març de 2015[1] uèi Néa Dimokratía president constitucional, 1 còp

Referéncias[modificar | modificar la font]

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]

Suls autres projèctes Wikimèdia :