Aquest article és redigit en catalan rosselhonès.

Lista dels comtes de Rosselhon

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Nòta: Aquest article és escrit majoritàriament en catalan rosselhonès en grafia alibertina d'òc. Tanmateish, els articles enlhaçats estan en occitan, fins i tot si el text es mostra en catalan.

Lhista cronologica dels comtes regnants al comtat de Rosselhon, des de la seva creacion el 812 fins a la seva integracion definitiva a la Corona d'Aragon el 1375.

Comtes nomenats pels reis francs (beneficiaris)[modificar | modificar la font]

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
~800-812 Bellon de Carcassona
(~755-~810)[1][2][3]
(805) Nimilda[N 1][4][2][3] Guisclafred de Carcassona (?-821); Oliba I de Carcassona (?-837). És discutit que fos pare de: Sunifred I (?-848); Sunher I de Rosselhon[N 2][4][2][3] nomenat per Carlemanh. Egalament comte de Carcassona, d'Osona, d'Urgell, de Cerdanha, de Besalú, e de Conflent[3]
812-832 Gaucelm ? ?
832-835 Berenguer de Tolosa ? ?
835-844 Bernat de Septimània ? ?
844-848 Sunher I de Rosselhon[5][4] ? Delan (†894), Sunher II[4][6] filh de Bellon de Carcassona i german de Sunifred I de Barcelona
848-850 Guilhem II de Tolosa ? ?
850-852 Aleran/Isembard ? ?
852-857 Odalric ? ?
857-863 Unifred de Gòtia ? ?
863-878 Bernat de Gòtia ? ?
878-896 Miron I
(?-896)[N 3]
Quíxol?[N 4] Gotlana de Rosselhon
(†4 mar 916)[N 5]
filh de Sunifred I i german de Guifré el Pilós

Comtes d'Empúries i Rosselhon[modificar | modificar la font]

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
896-~915 Sunher II
(~840-~915)[N 6][7][4][8]
(~860) Ermengarda de Peiteu[N 7][7][4][8] Bencion; Gausbert I; Elmerad (†~920, bisbe d'Elna); Guadalh (†947, bisbe d'Elna); Guinedilda (†<18 feb 900); Arsenda (†<10 abr 931); filha possible Garsenda de Roergue (†>13 mai 962)[N 8][7][4][8] filh de Sunher I
915-916 Bencion (?-916)[N 9] Gotlana de Rosselhon
(†4 mar 916; filha de Miron I)[N 10]
sens enfants[N 11] filh de l'anterior i gendre de Miron I
915-931 Gausbert I
(12 sep 931)[N 12]
Trudegarda de Narbona[N 13] Sunher (mòrt infant); Gausfred I; Ermengarda (~930-994/6)[N 14] german de l'anterior
931-991 Gausfred I
(900/s. X-991)[N 15]
(i <20 jun 959) Ava
(possiblament Ava Guisla de Roergue);
(ii) Sibilla[N 16]
Ug I d'Empúries (~965/992-1040, c. d'Empúries i de Peralada), Sunher d'Empúries (?-~978, bisbe d'Elna), Guislabert I (?-1013/>1015); Guisla d'Empúries[N 17] filh de l'anterior

Comtes de Rosselhon[modificar | modificar la font]

Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
991-1013/14 Guislabert I
(?-1013/14)[N 18][7][4][8]
Beliarda[N 19][7][8] Gausfred II; Sunher de Rosselhon (bisbe d'Elna); Berenguer de Rosselhon (bisbe d'Elna)[N 20] filh de l'anterior
1013-1074 Gausfred II
(? [~1000]->1074)[N 21][7][4][8]
Adelaida[N 22][7][8] Guislabert II, Arnau Gausfred (†1121; regent del comtat de Rosselhon); Berenguer de Rosselhon; Sunher de Rosselhon (bisbe d'Elna); Garsenda[N 23] filh de l'anterior
1074->1102 Guislabert II
(?->1102)[N 24][7][4][8]
Estefania (de Provença?)
(†1085)[N 25][7][4][8]
Girard I; un autre filh[N 26][4][8] filh de l'anterior
>1102-1113 Girard I
(?-1113)[N 27][4][8]
Agnès[N 28][4][8] Gausfred III; Beatriu[N 29][4][8] filh de l'anterior; croat
1113-1164 Gausfred III
(~1103-~1164)[N 30][9][4][8]
(1110-1152, div.) Ermengarda de Besiers
(†1156)[N 31][7][4][8]
Girard II[N 32][4][8] filh de l'anterior; regència de son besoncle Arnau cap a 1121.
1164-1172 Girard II
(segle XII-4 jul 1172)[N 33][4][8]
celibatari?[N 34][4][8] sens enfants[N 35][4][8] filh de l'anterior
comtat a Alfons el Cast d'Aragon

Comtes de Rosselhon i Cerdanha, del Casal d'Aragon, branca principal del Casal de Barcelona[modificar | modificar la font]

Armas de Nunon Sanç, comte de Rosselhon i Cerdanha.
Blason dels comtes aragonesos de Rosselhon.
Datas Comtes Dinastia Maridat a Enfants Nòtas
>1185->1223[N 36][10] Sanç I de Rosselhon-Cerdanha
(1161-1223)
(i <1185) Ermessenda de Ròcabertin
(ii <1184) Sança Núñez de Lara[N 37]
(i) Sança (mòrt jove);
(ii) Nunon I[N 38][11]
german d'Alfons el Cast d'Aragon
1223-1241/2: Nunon I de Rosselhon-Cerdanha
(~1185/90-1241/2)[N 39][12]
(i 1215-16) Peronelha I de Bigòrra (~1184-nov 1251)
(ii 1220) Teresa López de Haro
relacion amb una altra dòna[N 40]
Alba Sança (illegítima)[N 41] filh de l'anterior
comtat a Jaume I el Conqueridor, nebot segon de Nunon I

Reis de Malhòrca, Comtes de Rosselhon i Cerdanha[modificar | modificar la font]

el 1285 perd el Regne de Mallorca a favor d'Alfons el Franc, el seu nebot, però li serà retornat el 1295
lo Regne de Malhòrca, lo comtat de Rosselhon e lo comtat de Cerdanha son incorporats a la Corona d'Aragon per Pere III el Cerimoniós

Vegeu tamben[modificar | modificar la font]

Enlhaços interns[modificar | modificar la font]

Enlhaços externs[modificar | modificar la font]

Nòtes e referències[modificar | modificar la font]

Nòtes[modificar | modificar la font]

  1. Roglo: Nimilda Wiki CA: (805) Nimilda Wiki FR: Nimilde
  2. Roglo: Giscafre (†812); Oliba I (†<837); Sunifred de Urgel (†849); Sunyer de Ampurias (†850) Wiki CA: Guisclafred de Carcassona (?-821); Oliba I de Carcassona (?-837). És discutit que fos pare de: Sunifred I (?-848); Sunyer I d'Empúries Wiki FR: Gisclafred (?-v. 821); Olibia/Olivier Ier de Carcassonne (?-837). Une hypothèse lui attribue deux autres enfants: Sunifred Ier de Barcelone; Sunyer I d'Empúries.
  3. Roglo: ?->892
    Wiki catalan: ?-896
  4. Roglo: Cixilona
    Wiki catalan: Quíxol
  5. Roglo: Gotlana de Roussillon (†4 mar 916)
    Wiki catalan: Gotlana/Godlana
  6. J. Gallian: Suniaire II (†~915)
    Roglo: Sunyer de Ampurias (~840-~915) Wiki catalan: Sunyer II d'Empúries-Rosselló (~840-~915)
  7. J. Gallian: Ermengarde
    Roglo: (~860) Ermengarde de Poitiers Wiki catalan: Ermengarda
  8. J. Gallian: Bencion (?-916); Gausbert (?-931); Winidille
    Roglo: Gausbert (†12 sep 931); Bencio (†<1 sep 916); Elmerad (†920); Guadal (†947); Guinedilda (†<18 feb 900); Arsinde (†<10 abr 931); fille possible Garsinde de Rouergue (†>13 mai 962) Wiki catalan: Benció (?-~916); Gausbert I (?-~931); Almerado/Elmerad (?-~920, bisbe d'Elna); Guadall (?-~947, bisbe d'Elna); Arsenda
  9. Roglo: Bencio de Ampurias (<1er sep 916)
  10. J. Gallian: Guindaille Roglo: Gotlana de Roussillon (†4 mar 916) Wiki catalan: Godlana/Gotlana, filla del comte de Rosselló Miró el Vell.
  11. J. Gallian: Gausfred Ier ~920-991 Roglo&Wiki catalan: Sens enfants; succedit pel seu german.
  12. Roglo: Gausbert de Ampurias (12 sep 931)
  13. J. Gallian: Trudegarda Roglo: Trudegarde de Narbonne Wiki catalan: Trudegarda
  14. J. Gallian: Ermengarde Roglo: Gausfred (el seu nebot segon Gallian?); Ermengarde (~930-996) Wiki catalan: l'infant Sunyer; Gausfred I (?-~991); Ermengarda d'Empúries (?-994)
  15. J. Gallian: Gausfred Ier ~920-991 Wiki catalan: 900/segle x-991
  16. Roglo: (<20 jun 959) Ava Wiki catalan: (i) Ava (Ava Guisla de Roergue?); (ii) Sibil·la
  17. J. Gallian: Hugues Ier ~965-~1040; Guilabert Ier (†1013) Roglo: Guislabert (>†1015); Sunyer (†>976); Hugo (992-1040) Wiki catalan: Hug I d'Empúries (~965-1040, comte d'Empúries i de Peralada); Sunyer d'Empúries (?-~978, bisbe d'Elna); Guislabert I de Rosselló (?-1013, comte de Rosselló); Guisla d'Empúries
  18. J. Gallian: Guilabert Ier (†1013).
    Roglo: †>1015.
    Wiki catalan: ?-1013/14.
  19. J. Gallian: Béliarde.
    Wiki catalan: Beliarda.
  20. Roglo: Gausbert II de Roussillon (†>1074). Wiki catalan: Gausfred (? [~1000]-†1074); Sunyer de Rosselló (?-1031), bisbe d'Elna; Berenguer de Rosselló (?-1053), bisbe d'Elna.
  21. J. Gallian: Gausfred II (†~1074)
    Roglo: †>1074.
    Wiki catalan: ? [~1000]-1074.
  22. J. Gallian: Adélaïde
    Wiki catalan: Adelaida.
  23. Wiki catalan: Guislabert II de Rosselló (?-1102), comte de Rosselló; Arnau Gausfred de Rosselló, regent del comtat de Rosselló; Berenguer de Rosselló; Sunyer de Rosselló, bisbe d'Elna; Garsenda de Rosselló Roglo: Guislabert (†>1102); Arnold Gauzfred (†1121)
  24. J. Gallian: Guilabert II (†1102)
    Roglo: †>1102
    Wiki catalan: ? [1020-1025?]-1102.
  25. J. Gallian: Stéphanie
    Roglo: Stéphanie de Provence (†1085).
    Wiki catalan: Estefania
  26. Roglo: Girard I/Guinard (†1113); un autre filh.
    Wiki catalan:
  27. Roglo: Girard I/Guinard (?-1113)
    Wiki Catalan: Girard I (?-1113)
  28. Roglo: Agnès
    Wiki Catalan: Agnès
  29. Roglo: Gausfred III/Gaufred
    Wiki Catalan: Gausfred III (segle XI-1164); Beatriu
  30. Gran enciclopèdia catalana: ~1103-~1164. Roglo: Gausfred III/Gaufred
    Wiki Catalan: Gausfred III (segle XI-1164)
  31. J. Gallian: Ermengarde de Béziers (†1156)
    Roglo: (1110-1152, div.) Ermengarde Trencavel
    Wiki Catalan: Ermengarda de Besiers (†1156) ... (catalan antic: Besers)/Trencavell (ort. occitanizat: Trencavelh? Oc Trencavèl)
  32. Roglo: Girard II/Gérald (†1172)
    Wiki Catalan: Girard II (segle XII-4 jul 1172)
  33. Roglo: Girard II/Gérald (†1172)
    Wiki Catalan: Girard II (segle XII-4 jul 1172)
  34. Roglo&Wiki Catalan: Sens cònjuge
  35. Roglo&Wiki Catalan: Sens enfants
  36. Gran enciclopèdia catalana: >1185->1223 J. Gallian: 1181-1223 Wiki catalan: 1185-1223
  37. J. Gallian: (i) Ermessinde de Rocaberti; (ii) Sancha Nunez de Lara Roglo: (i <1184) Ermessenda de Rocaberti; (ii 1185) Sancha de Lara/Sancie Nuñez de Lara Wiki catalan: (i <1184) Ermessenda de Rocabertí; (ii <1185) Sança Núñez de Lara
  38. Gran enciclopèdia catalana: Nunó I de Rosselló-Cerdanya (~1190-1241/2) Wiki catalan: (i) Sança, mòrt jove; (ii) Nunó I (~1185-1241)
  39. Gran enciclopèdia catalana: ~1190-1241/2 Wiki catalan: ~1185-1241/2
  40. J. Gallian: (i) Pétronille de Bigorre; (ii) Thérèse de Lopez de Haro Roglo: (i 1215) Pétronille de Bigorre ~1184-nov 1251); (ii ~1220) Teresa Lopez de Haro; relacion amb una altra dòna Wiki catalan: (i 1215-1216) Peronella I de Bigorra/Peironèla de Bigòrra (~1175/84-1251); (ii ~1220) Teresa López
  41. Roglo: Alba Sanche Sancia de Roussillon/Sancha de Roussillon, filha illegítima

Referències[modificar | modificar la font]

Suls autres projèctes Wikimèdia :