Lista dels cancelièrs d'Àustria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sauter à la navigation Sauter à la recherche
Blason d'Àustria.

Lo cancelièr es lo cap de govèrn d'Àustria.

Vaquí la lista dels cancelièrs d'Àustria depos 1918.

1èra Republica (1918-1938)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament Fin Partit
1. Karl Renner (1en còp) 30 d'octobre de 1918 7 de julhet de 1920 SDAPÖ
2. Michael Mayr 7 de julhet de 1920 1 de junh de 1921 CS
3. Johann Schober (1en còp) 1 de junh de 1921 26 de genièr de 1922 cap
4. Walter Breisky 26 de genièr de 1922 27 de genièr de 1922 cap
5. Johann Schober (2en còp) 27 de genièr de 1922 24 de mai de 1922 cap
6. Ignaz Seipel (1en còp) 24 de mai de 1922 20 de novembre de 1924 CS
7. Rudolf Ramek 20 de novembre de 1924 20 d'octobre de 1926 CS
8. Ignaz Seipel (2en còp) 20 d'octobre de 1926 3 d'abril de 1929 CS
9. Ernst Streeruwitz 3 d'abril de 1929 26 de setembre de 1929 CS
10. Johann Schober (3en còp) 26 de setembre de 1929 30 de setembre de 1930 cap
11. Carl Vaugoin 30 de setembre de 1930 4 de decembre de 1930 CS
12. Otto Ender 4 de decembre de 1930 20 de junh de 1931 CS
13. Karl Buresch 20 de junh de 1931 20 de mai de 1932 CS
14. Engelbert Dollfuß 20 de mai de 1932 5 de julhet de 1934 CS/VF
15. Kurt Schuschnigg 5 de julhet de 1934 11 de març de 1938 VF
16. Arthur Seyß-Inquart 11 de març de 1938 13 de març de 1938 NSDAP

Ocupacion alemanda en Àustria (13 de març 1938 - 27 d'abril 1945)[modificar | modificar la font]

Arthur Seyß-Inquart, collaborador de Hitler e afiliat al NSDAP, uniguèt Àustria a l'Alemanha Nazi lo 13 de març de 1938 fins 27 d'abril de 1945 aquand Àustria se declarèt independent.

2nda Republica (de 1945 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Cancelièr
(naissença - decès)[1]
Començament – Fin de govèrn[1] Partit[1]
Karl Renner 1905.jpg Karl Renner
(1870–1950)
27 d'abril de 194520 de decembre de 1945 SDAPÖ-SPÖ
Figl leopold 01b.jpg Leopold Figl
(1902–1965)
20 de decembre de 19452 d'abril de 1953 ÖVP
Julius-Raab-1961.jpg Julius Raab
(1891–1964)
2 d'abril de 195311 d'abril de 1961 ÖVP
Alfons Gorbach 1965.jpg Alfons Gorbach
(1898–1972)
11 d'abril de 196125 de febrièr de 1964 ÖVP
Bundesarchiv B 145 Bild-F020439-0011, Detail Bundeskanzler Josef Klaus.jpg Josef Klaus
(1910–2001)
2 d'abril de 19643 de març de 1970 ÖVP
Kreisky-Koechler-Vienna-1980 Crop.jpg Bruno Kreisky
(1911–1990)
21 d'abril de 197024 d'abril de 1983 SPÖ
Fred Sinowatz.jpg Fred Sinowatz
(1929–2008)
24 de mai de 198316 de junh de 1986 SPÖ
Franz-vranitzky-01.jpg Franz Vranitzky
(n. 1937)
16 de junh de 198620 de genièr de 1997 SPÖ
Bundeskanzler Viktor Klima.JPG Viktor Klima
(n. 1947)
28 de genièr de 19974 de febrièr de 2000 SPÖ
W Schuessel7.jpg Wolfgang Schüssel
(n. 1945)
4 de febrièr de 200011 de genièr de 2007 ÖVP
Alfred Gusenbauer 26.10.2008.jpg Alfred Gusenbauer
(n. 1960)
11 de genièr de 20072 de decembre de 2008 SPÖ
Werner Faymann Wien08-2008a.jpg Werner Faymann
(n. 1960)
2 de decembre de 200817 de mai de 2016 SPÖ
Christian Kern 2016 (portrait).jpg Christian Kern
(n. 1966)
17 de mai de 2016 – uèi SPÖ

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. 1,0, 1,1 et 1,2 (en) Government of Austria, « Austrian Chancellors and Cabinets since 1945 », The Austrian Federal Government (consultat en 24 de novembre de 2014)