Lassà

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Lassà
ལྷ་ས་
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Teulat del temple Jokhang; dintrada del monasteri Norbulingka; palais de Potala; Rodas de Dharma e pregàrias , Jokhang; vista satellita de Lassà
Geografia fisica
Coordenadas 29° 39′ 11″ N, 91° 07′ 55″ E
Superfícia 31 662 km²
Altituds
 · Mejana
 
3 650 m
Geografia politica

País Bandièra de la Republica populara de China China
region region autonòma de Tibet
Geografia umana
Populacion
(2010)
559 423 ab.
Autras informacions
Còde postal 850000
http:www.lasa.gov.cn/

Lassà (tibetan: ལྷ་ས་, lha sa; transliteracion fonetica en chinés: 拉萨, Lāsà) es una vila-prefectura, capitala de Tibet, region autonòma de la Republica Populara de China dempuèi 1965[1].

Capitala del reialme de Tibet a partir del sègle VIIen, puèi de l'Ü-Tsang a partir de l'èra de la fragmentacion, Lassà foguèt lo sètge del governament del Ganden Phodrang sota lo règne a l'encòp religiós del 5en dalai lama e temporal del mongòl Güshi Khan sota lo Khanat qoshot, puèi sota la tutela]] de la dinastia Qing e enfin dins lo Tibet independant de facto del 13en dalai lama al sègle XX.

La vila s'es desvelopada al pè del mont Gephel. Lo palais de Potala, l'ancian palais d'ivèrn del dalai lama, e le palais de Norbulingka, l'anciana residéncia d'estiu, son, amb lo temple de Jokhang, classats al patrimòni mondial per l'UNESCO.

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. 1965: Célébration de la fondation de la Région autonome du Tibet china.org.cn, 17 août 2005, consultat lo 22 de febrièr de 2020