Indlandsis d'Antartida

Aqueste article es redigit en provençau.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Imatge satellit de l'Indlandsis d'Antartida.

L’Indlandsis d'Antartida es la calòta polara que cuerb la màger part d'Antartida. Es compausat d'un jaç de glaç continentau que repausa dirèctament sus un substrat rocassós e de barrieras de glaç que s'estendon dins l'Ocean Antartic. Dins certaneis endrechs, lo jaç de glaç pòu agantar 4 000 m d'espessor e, en causa de sa massa, a menat a un enfonsament de la basa rocassosa dau continent. Lo volum totau de l'indlandsis representa aperaquí 61 % dei resèrvas d'aiga doça terrèstra.

L'aparicion de la calòta polara antartida aguèt luòc i a 45,5 milions d'ans que lo clima dau continent comencèt de se refrejar[1]. Son existéncia es caracterizada per de variacions importantas en foncion de la temperatura generala dau clima mondiau. Ansin, la màger part dei glaç avián dispareguèron a la fin de l'Oligocèn i a 25 milions. La formacion de l'indlandsis actuau data de 13 milions d'ans[2]. Es un element important dau clima bipolar dau Quaternari[3].

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (en) WU Ehrmann, « Sedimentological evidence for the formation of an East Antarctic ice sheet in Eocene/Oligocene time », Palaeogeography, palaeoclimatology, & palaeoecology, vol. 93, nos 1-2, 1992, pp. 85–112.
  2. (fr) Jean-Claude Merlin, Comment va la Terre ? Climat et réchauffement, Société des Ecrivains, 2013, p. 69.
  3. (fr) Amédée Zryd, Les glaciers en mouvement, Collection le savoir suisse, 2008, p. 26.