Giovanni Giustiniani

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Giovanni Giustiniani (1418, Gènoa - 1èr de junh de 1453, Chios) es un condottiere genovés que participèt a la defensa de Constantinòble en 1453.

Eissit d'una familha poderosa de la Republica de Gènoa, foguèt podestat de Caffa, un important comptador genovés de Crimèa. Pasmens, es principalament famós per aver finançat e organizat un còrs expedicionari de 700 òmes destinats a la defensa de Constantinòble durant lo sètge de 1453. L'emperaire Constantin XI li prometeguèt l'illa de Lemnos e li donèt lo títol prestigiós de protostrator. L'encarguèt tanben de dirigir la defensa dei muralhas terrèstras.

Formant l'elèit de la garnison, lei tropas de Giustiniani rebutèron mai d'un assaut turc. Pasmens, l'unitat s'afondrèt lo 28 de mai de 1453 après la bleçadura de son cap que foguèt evacuat sus un naviri. Aquò entraïnèt la casuda de la vila que foguèt rapidament presa per lei Turcs après la mòrt de Constantin XI. De son caire, grèvament tocat, Giustiniani moriguèt sus l'illa de Chios tres jorns pus tard.

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]