Vilatge

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Un vilatge (var. vialatge) (derivat del latin vicus o villa), un borg[1], una viala o un vialar, es un nuclèu de populacion, qu'a abitualament jurisdiccion pròpria.

Contraposat al vilatge, i a la vila.

Quand es un vilatge pichon, es a dire un nuclèu de populacion mendre, abitualament sens jurisdiccion pròpria, recèp los noms de masatge, capmàs, capmasada, escart; en gascon d'airau, bordalat, bordalar, ahitau, tecoèra, maine (tanben lemosin), vesinat, o tanben bordèra (format de granjas) ; en auvernhat e aupenc vi(a)lar, viala (gasc. vialèr, vialar fixats en toponimia), o encara forest.

Amèu (o hamèu en gascon) es un francesisme.

Tanben se ditz ahitau o marca (que significan 'limit') quand son d'escarts a la periferia.

Terminologia francesa[modificar | Modificar lo còdi]

La nocion francesa de « hameau », vilatjon a l'escart del centre comunal, es inconeguda en Gasconha, car l'abitat i es dispersat.

En França, un hameau es tanben apelat écart o lieu-dit.

Los hameaux se distinguisson dels lieux-dits en la mesura que son totjorn abitats, çò que non es necessàriament lo cas dels lieux-dits. Un écart diferís de la definició de hameau pel fait qu'es possible qu'un écart siá format d'una unica abitacion, qu'es una "habitation écartée" per repòrt amb lo centre de la comuna, mentre que lo hameau es una microaglomeracion d'ostals.

  1. En las Lanas, en Gasconha, per exemple.