Santa Catarina

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
capitala
populacion (an)
Florianópolis
396 778 abitants (2005)
Governador João Raimundo Colombo
Superfícia 95 442,9 km2
Populacion 5 866 558 (2005)
Densitat 61,53 ab./km2
Pagina oficiala http://www.sc.gov.br


Santa Catarina es un estat de la Region Sud de Brasil. Confronta l'estat del Paraná al nòrd, lo Rio Grande do Sul al sud, e l'Argentina a l'oèst. Es bordat per l'Ocean Atlantic a l'oèst. Sa superfícia totala es 95 442,9 km2, similara a la d'Ongria.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Santa Catarina es situada dins los limits dels territòris d'Espanha e Portugal fixats al sègle XV pel Tractat de Tordesillas. En 1541, l'espanhòl Álvar Núñez Cabeza de Vaca traversèt l'interior de la region en direccion de l'actual Paraguai. En 1549 Tomé de Sousa, governador general de Brasil, e lo paire jesuista José de Anchieta, arribèt dins la region. La capitania de Santa Catarina (sistèma d'administracion e distribucion de tèrras colonial) foguèt establida en 1738.

Aprèp l'independéncia brasilièra la region recebèt lo títol de Província de Santa Catarina. Amb la proclamacion de la republica en 1891 foguèt transformada en estat federau brasilièr.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

La montanha mai nauta de l'estat es lo Morro da Igreja, amb 1828 m, dins lo municipi d'Urubici. La vila principala es Joinville (pus granda que la capitala, Florianópolis).

Clima[modificar | Modificar lo còdi]

Sul litoral, lo clima es subtropical, amb d'estius cauds e de vents pus freges e intenses durant l'ivèrn. Als punts mai nauts de l'estat (altituds superioras a 1000 m), i pòt aver la formacion de gelada e tanben la precipitacion de nèu dins los ivèrns mai fòrts.

Lista de las vilas[modificar | Modificar lo còdi]

Fichièr:Blumenauu.jpg
Construccions en estil alemand, a Blumenau.

Economia[modificar | Modificar lo còdi]

Las activitats economicas principalas son l'industria (principalament aliments, begudas, textils, ceramica, metallurgia maquinas), la mineracion e l'elevatge.

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]