Namur

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Namur
Namen
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Mòsa e lo Parlament de Valonia dominat per la ciutadèla.
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Superfícia 175,69 km²
Geografia politica

País Bandièra de Belgica Belgica
region Bandièra de la Valonia Valonia
província Província de Namur
Geografia umana
Populacion
(2018)
110 939 ab.
Autras informacions
www.namur.be

Namur (en neerlandés Namen, en alemand Namür, en valon Nameur) es una vila francofòna de Belgica, es la capitala Valonia dempuèi 1984 e lo capluòc de la província de Namur. La vila ocupa une posicion centrala a 62,5 km al sud-èst de Brussèlas, a 40 km a l'èst de Charleroi e a 66 km a l'oèst de Lièja.

Ocupat tre lo Neolitic, lo jonhent de Sambre e de Mòsa vegèt náisser la ciutat romana al començament de nòstra èra. Ancian fèu dels comtes de Namur restacat successivament als ostals de Flandra e d’Enaut, de Courtenay, de Luxemborg puèi de Dampierre, possession dels ducs de Borgonha puèi de l'Empèri Absborgés, la ciutadèla de Namur foguèt l'enjòc de nombroses sètges durant los sègles. Malgrat los degalhs patits pels conflictes, la vila consèrva un patrimòni ric. Es tanben lo sètge de la diocèsi que ne pòrta lo nom dempuèi sa crecion en 1559.

Uèi capitala regionala, la vila es lo sètge del Parlament de Valonia, del Govèrn Valon e del Servici Public de Valonia, mas tanben la vila ostessa del Festenal Internacional del Filme Francofòn, del festenal d'arts foranas Namur en Mai, del KIKK Festival e del Verdur Rock, e d'un maraton internacional. Aculhís tanben mai d’un establiment d'ensenhament superior dont una universitat.

Vista de Namur

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Namur.