Mètro de Serfaus

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Mètro de Serfaus
Imatge illustratiu de l'article Mètro de Serfaus
L'estacion Seilbahn.

Situacion Àustria Serfaus
Tipe Mètro
Intrada en servici 14 de decembre de 1985
Longor del malhum 1,28 km
Longor addicionada 1,28 km
Linhas 1
Estacions 4
Trens 1
Frequentacion 833 000 viatjaires per an

Imatge illustratiu de l'article Mètro de Serfaus

Lo mètro de Serfaus (en alemand, U-Bahn Serfaus, e ancianament Dorfbahn Serfaus) es lo sistèma de funicular del vilatge de Serfaus, dins lo Tiròl austriac. Construch en 1985 per Freissler-Otis e modernizat en 2019, lo sistèma consista en una linha a via unica de 1,28 km. Lo foncionament del sistèma repose sus un tren sus coissin d'aire, mudada per un sistèma de cables e menada per un ralh lateral.

Istoric[modificar | Modificar lo còdi]

Lo Dorfbahn[modificar | Modificar lo còdi]

Lo projècte d'un funicular sosterrahn es nascut del besonh de descongestionar lo vilatge toristic de Serfaus. Un servici de naveta per autobús entre l'estacionament del vilatge e l'estacion de ski foguèt mes en plaça dins las annadas 1970, après que las autoritats municipalas an interdich la circulacion automobila dins las estrecha carrièras de la comuna. La ligason per bus s'es averada rapidament insufisenta, e lo conselh municipal de Serfaus s'es interessat en 1983 a las diferentas solucions que permetrián d'ameliorar de faiçon duradissa la circulacion entre l'estacionament e los penjals d'esquí.

La construccion del funicular sosterranh debuta per l'excavacion de la Dorfbahnstaße en mai de 1985 afin d'i enterrar lo tunèl[1], e se termina en novembre de la meteissa annada.

Lo mètro[modificar | Modificar lo còdi]

A comptar de 2007, la modernizacion de l'equipament s'avera necessari afin de respondre al flus creissent de visitaires e per respondre a las novèlas exigéncias tecnicas.

En 2017, los trabalhs de modernizacion del material e de las estacions son lançats per un còst de 26 milions d'euros[2]. Las estacions Kirche e Zentrum son entièrament reconstruchas. Lo mètro es obèrt a la circulacion lo 13 de julhet de 2019[3] amb un novèl material rotlant format de tres veituras que permet de transportar fins a 3 000 viatjaires per òra[1].

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. 1,0 et 1,1 (en) Dorfbahn Serfaus, FuniMag, 1998.
  2. (de) Andrea Poschinger, Neue U-Bahn in Serfaus kurz vor der Fertigstellung, Skimagazin, 28 de mai de 2019.
  3. (de) Erneuerte Serfauser U-Bahn eröffnet, Österreichischer Rundfunk, 13 de julhet de 2019.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Sus d'autres projècte de Wikimedia:
Commons
Commons
Commons (Galariá)
Commons
Commons
Commons (Categoria) Modifica el valor a WikidataModèl:Commonscat/categories

Articles ligats[modificar | Modificar lo còdi]