Long Island

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Long Island

Geografia
País Bandièra dels Estats Units Estats Units
Localizacion Ocean Atlantic
Coordenadas 40° 48′ N, 73° 18′ O
Superfícia 3 630 km2
Administracion
Demografia
Populacion 7 559 372 ab.
Densitat 2 082,47 ab./km2
Autras informacions
250
Long Island

Long Island es una illa del nòrd-èst dels Estats Units, que s'estend al larg de las còstas de l'Estat de Connecticut fins al sud a la boca del flume Hudson ont es bastida la vila de Nòva York. L'illa aperten dins sa totalitat a l'Estat de Nòva York.

L'illa es administrativament devesida en quatre comtats : dos d’entre eles (los de Kings e Queens), sont situats a la punta oèst de l’illa e forman de borough de Nòva York, mentre que los comtats de Nassau e de Suffolk situats pus a l'èst, son de banlegas nòvayorkesa. Lo comtat de Suffolk cobrís el tot sol les dos terces orientals del territòri de Long Island.

Generalament, "Long Island" pòt designar a l'encòp l'illa principala e las illas-barrièras exterioras. Al nòrd de l'illa se tròba l'estrech de Long Island, a travèrs loqual se tròban lo comtat de Westchester, a Nòva York, e l'estat de Connecticut. De l'autre costat de Block Island Sound, al nòrd-èst, se tròba l'estat de Rhode Island. À l'oèst, Long Island es separada de Bronx e de Manhattan per l'East River. A l'extrème sud-oèst, es separada de Staten Island e de l'Estat du Nòva Jersei per Upper Bay, los Narrows e Lower New York Bay. A l'èst, Block Island - qu'aperten a l'Estat de Rhode Island - e nombrosas illas pus pichonas.

Long Island s'estend sus 190 km entre lo pòrt de Nòva York e Montauk Point, amb una distància maximala de 37 km del nòrd cap al sud entre l'estrech de Long Island e la còsta atlantica. Amb une superfícia de 3 630 km2, Long Island es la 11ena pus granda illa dels Estats Units e la 149ena pus granda illa del mond, despassant los 3 140 km2 del pus pichon Estat american, Rhode Island. Amb una populacion estimada a 7 869 820 recensada en 2017, siá prèp de 40% de la populacion de l'Estat de Nòva York, Long Island es l'illa pus poblada del territòri american e la 18ena illa plus poblada del monde (abans Irlanda, Jamaica e Hokkaidō). Sa densitat de populacion es 2,160.3/ km2.

Long Island comprend dos dels tres aeropòrts mai frequentats de la region metropolitana de Nòva York, l'aeropòrt internacional John F. Kennedy e l'aeropòrt internacional LaGuardia; e doas installacions radar del contaròtle de la circulacion aeriana principalas, lo TRACON de Nòva York e l'ARTCC de Nòva York. Nòu ponts e tretze tunèls (i compres de tunèls ferroviaris) religan Brooklyn e Queens als tres bouroughs de la vila de Nòva York. De ferries religan lo comtat de Suffolk al nòrd a travèrs Long Island Sound a l'estat de Connecticut. Lo Long Island Rail Road es lo tren de banlèga mai frequentat d'America del Nòrd e foncciona 24/7.