Illas Aleutianas

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Illas Aleutianas
chaîne d'îles, Arc volcanic
Nom dins la lenga originalaAleutian Islands Modificar
EstatEstats Units d'America Modificar
Unitat administrativaAlaska Modificar
Fus orariUTC−10:00 Modificar
A la broa d'una aigaMar de Bering, Ocean Pacific Modificar
Coordenadas geograficas52°0′0″N 174°0′0″O Modificar
Punt culminantmont Shishaldin Modificar
Membre dePrograma sobre l'Home i la Biosfera Modificar
URL de Reserva de la Biosferahttp://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/biosphere-reserves/europe-north-america/united-states-of-america/aleutian-islands/ Modificar
Carte

Las illas Aleutianas (Aleutian Islands en anglés) son un archipèla d'illas volcanicas situadas al sud-oèst d'Alaska (Estats Units). Forman un arc dins la mar de Bering. An una superfícia totala de 17 666 km² e 8162 abitants segon lo recensament de 2002, que mens de la mitat ne son inuits o aleutians.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Forman una cadena d'illas volcanicas al nòrd del Pacific que s'estendon al cors de 1900 km dempuèi la peninsula d'Alaska fins a la de Kamchatka a travèrs de las illas Komandorski. A l'excepcion d'aquelas darrièras illas, qu'apertenon a Russia, la rèsta de l'archipèla es part de l'Estat d'Alaska. Las illas son localizadas al nòrd de la Cencha del Pacific, entre los 52 e los 55 gras de latitud nòrd e los 172 e los 163 gras de longitud oèst.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Las illas foguèron administradas per Russia dempuèi sa descobèrta al sègle XVIII fins a la venda amb la rèsta d’Alaska als Estats Units en 1867. Pendent la Segonda Guèrra Mondiala totas las illas foguèron ocupadas per Japon.

Economia[modificar | Modificar lo còdi]

Las ressorsas alieuticas d'aquela zòna del Pacific Nòrd son excepcionalas. En 2007, 353 000 tonas de produchs de la mar an transitat pels cais de Dutch Harbor, primièr pòrt de pesca dels Estats Units. Dutch Harbor es pas vertadierament una vila, mas gaireben una zòna industriala. La vila vertadièra se tròba a cinc minutas amb veitura, sus l'illa bessona de Unalaska, ligada dempuèi pauc per un pont. De mai en mai d'estrangièrs i venon trabalhar dins las fabricas de condicionament de peis.

Illas de l'èst a l'oèst[modificar | Modificar lo còdi]