Cresença

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
La llegenda del Fènix que sorgeix de les cendres és una creença en la resurrecció tan impresa a la civilització occidental que ha passat sobre els plans simbòlics i literaris.

Una cresença es un jutjament de valor, una idèa o generalizacion mentala sens logica ni rasonament que se percep coma èssent la realitat e que pòt s'installar per l'experiéncia del viscut o per aprendissatge, pas totjorn amb consciéncia de l'aver aquerida. Las cresenças mai importantas son las conviccions e los prejutjats.

Las cresenças pòdon provenir de dichs populars, mòdes sociala, pòdon passar pels membres de la familha que tanben las tenon (paires, grands), pòdon èsser instauradas per una autoritat, pòdon far referéncia a una relacion mentala, eca.

Un exemple de cresença pòt èsser que la natura es  intrinsècament bona. E un autre es que la vertat es unica o que la logica e las idèas son l'unica causa que se cal prene en compte. Aquel que la tendriá mespresarà las emocions e sentiments, en refusant quitament las sieunas, e tanben aquelas de las personas amb d'autras idèas e vertats.

Religions[modificar | Modificar lo còdi]

Dins las religions monoteistes, i a la cresença en l'existéncia de Dieu associat en l'acceptacion d'unas nòrmas moralas e unes jutjaments de valors pròprias a cada religion.

Los cresents religioses accèptan los postulats de sa religion se basant sus la revelacion divina, la tradicion o que son de concèptes evidents per eles. e mai, de filosòfs portèron d'arguments per justificar l'existéncia de Dieu, coma per exemple Tomàs d'Aquin e René Descartes.

Pseudociències[modificar | Modificar lo còdi]

D'autres tipes de cresenças son ligats mai dirèctament a la supersticion o la pseudociéncia; coma per exemple los arts devinatòris, la futurologia, mitologia, numerologia, parapsicologia, supersticions, satanisme e l'ufologia.

Malgrat que fòrça defensors d'aquelas disciplinas las defendon coma essent de disciplinas scientificas seriosas, la majoritat de la comunitat scientifica internacionala crei qu'an pauc de fondament.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

  • Programacion neurolingüistica

Suls autres projèctes Wikimèdia :