Cap de Creus

Aqueste article es redigit en lengadocian.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Far a l'extremitat orientala del cap de Creus
Païsatge del cap de Creus

Lo Cap de Creus es situat dins la comarca gironesa de l'Aut Empordan, en Catalonha, al nòrd del golf de Roses, a l'extremitat nòrd-èst de la Peninsula Iberica, que constituís son punt pus oriental.

Es un puèg abrupte e rocalhós, de 672 m d'altitud, que s'enauça sus la Mediterranèa formant una pichona peninsula de caractèr montanhós, amb de nombrosas entalhas en forma de pichonas calas. D'un punt de vista geologic e morfologic, forma una partida dels relèus dels Pirenèus orientals, que s'enfonzan dins la mar pel massís del cap de Creus. Sus de terrens granitics e d'estructura laminara de l'ordovicic (paleozoïc).

Aquel païsatge foguèt tanben escalprat per las ondas provocadas per la tramontana, lo vent fred que bufa del nòrd e nòrd-oèst, e pels vents del levant. Dins aqueste airal se registran de precipitacions annalas entre 500 e 800 mm. Ça que la, es un clima mediterranèu umid, caracterizat per la doçor termica e de precipitacions moderadas.

Presenta una vegetacion de matas e d'arbrilhons de tipe garriga.

Lo cap de Creus ten un far a son extremitat orientala, que se tròba a 87 m d'altitud e qu'arriba amb son senhal luminós, fins a 34 milas.

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]