International Union for Conservation of Nature and Natural Resources : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Mjbmrbot (discussion | contribucions)
EmausBot (discussion | contribucions)
Linha 81 : Linha 81 :
[[ta:பன்னாட்டு இயற்கைப் பாதுகாப்புச் சங்கம்]]
[[ta:பன்னாட்டு இயற்கைப் பாதுகாப்புச் சங்கம்]]
[[th:สหภาพนานาชาติเพื่อการอนุรักษ์ธรรมชาติและทรัพยากรธรรมชาติ]]
[[th:สหภาพนานาชาติเพื่อการอนุรักษ์ธรรมชาติและทรัพยากรธรรมชาติ]]
[[tr:Dünya Korunma Birliği]]
[[tr:Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği]]
[[uk:Міжнародний союз охорони природи]]
[[uk:Міжнародний союз охорони природи]]
[[vi:Liên minh Bảo tồn Thiên nhiên Quốc tế IUCN]]
[[vi:Liên minh Bảo tồn Thiên nhiên Quốc tế IUCN]]

Version del 19 febrièr de 2011 a 02.23

L'Union Internacionala per la Conservacion de la Natura (UICN), tanben coneguda jol nom anglés International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), es la principala ONG dedicada a la causa de la conservacion de la Natura.

La mission de l'UICN es d'influenciar, d'encoratjar e d'assistir las societats dins lo mond entièr, dins la conservacion de l'integritat e de la diversitat de la natura, e mai de s'assegurar que l'utilizacion d'aquestas ressorsas naturalas es facha d'un biais equitable e durable.

Foguèt fondada lo 5 d'octobre de 1948 en seguida d'una conferéncia internacionala tenguda a Fontainebleau ; son nom èra a l'origina International Union for the Protection of Nature (IUPN); es estada rebatejada jos son nom actual en 1956. Son sèti es localizat a Gland en Soïssa. Acampa 48 Estats, 114 agéncias governamentalas, mai de 800 ONG e mai de 10 000 experts e de scientifics de mai de 180 païses. Publica sus son sit Web una lista roja de las espècias menaçadas. Emplega un milierat de personas trabalhant a travèrs lo mond a aperaquí 500 projèctes.

L'UICN definís d'airals protegits coma essent de zònas terrèstras o marinas especificament dedicadas a la proteccion e a la conservacion de la diversitat biologica, e mai qu'a las ressorsas naturalas e culturalas associadas.

La lista roja

E, particular, l'UICN met a jorn una lista roja destinada a repertoriar las espècias animalas o vegetalas en perilh dins lo mond.

Caduna de las espècias fa l'objècte d'una evaluacion e d'un seguit quand las donadas concernent aquestas son en quantitat sufisenta.

Podètz consultar la lista de las categorias e dels critèris utilizats per l'UICN :

Vejatz tanben

Ligams extèrnes