Madrid : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (robot Retire: fj:Madrid
Tolkien 17 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 63 : Linha 63 :
* [[Musèu Reina Sofia]]
* [[Musèu Reina Sofia]]
* [[Musèu Thyssen-Bornemisza]]
* [[Musèu Thyssen-Bornemisza]]

== Vejatz tanben ==
* [[Real Madrid Club de Fotbòl]]


[[Categoria:Vila d'Espanha|Madrid]]
[[Categoria:Vila d'Espanha|Madrid]]

Version del 1 febrièr de 2011 a 18.56

Madrid
Fichièr:Bandera de Madrid.svg
País Bandièra d'Espanha Espanha
Superfícia 607 km²
Populacion 3 228 259 (2005)
Altitud 667 m


Madrid es la capitala e la vila mai importanta d'Espanha e la Comunitat autonòma de Madrid. Sa populacion èra estimada a 3 228 259 abitants en 2005 (5 843 041 abitants dins l'airal metropolitan). Sa superfícia totala es 607 km².

Lo gentilici es madridenc -a.

Es un important centre industrial, e lo centre mai important de comèrci, servicis e bancari d'Espanha.


Plaza Mayor, importanta plaça de Madrid.


Istòria

Au sègle IX, l'emir de Còrdoa, Mohamed Ièr, que fondè ua hortalessa en aqueth lòc au ras de l'arriu mazanares en lo bèth batejar Magerit ( مجريط en arab).

Lo rei Ferran Ièr de Castelha que prengó ua purmèra vegada aquesta hortalessa e lo son vilatge en 1047, mes, los jutjant brica interessants, que 'us tornè en escambi d'un tribut. La vila que ho definitivament conquestada en 1085 peu rei Anfós IV de Castelha, au maugrat qui hore sacamandejada peus almoravides en 1109.

En 1525, Madrid que ho lo lòc de detencion deu rei de França, Francés Ièr.

Felip II d'Espanha que prengó en 1561 la decision de mudar la soa cort de Toledo a Madrid e aquesta que vadore atau e dinc au dia de uei, capitala d'Espanha e, alavetz, deu son empèri.

Lo 3 de mai de 1808 (Francisco Goya, Musèu deu Prado

Au sègle XIX, l'envasion francesa que miè a la susmauta deus madrilencs (lo 2 de mai de 1808) e a la sanhosa repression de l'armada de Napoleon (ambs hèitas immortalizadas per Francisco Goya). En 1812 Josèp Bonaparte qu'avó d'abandonar Madrid tornada crubar per la dinastia deus Borbons dab l'entrada deu rei Ferrand VII d'Espanha.

Durant la Guèrra Civiu Espanhòla, Madrid que ho bombardejada per l'armada rebella de Francisco Franco qui i he la soa entrada en 1939, en tot clavar atau la guerra.

En 1973, durant la dictatura franquista, la ciutat que ho marcada per la repression politica e reaccions de resisténcia com l'atentat de l'ETA contra lo president deu conselh Luis Carrero Blanco, alavez successor probable deu dictator qui eth, e's morí en 1975 en tot deishar atau lo parat au rei Joan Carles Ièr de restaurar la monarquia en promulgant la constitucion de 1978. Lo desenvolopament d'aqueth procés democratic que hore l'encausa, en 1981, de la tentativa infructuosa de còp d'Estat peu coronèu Antonio Tejero Molina.

Desempuish la ciutat qu'a conegut un gran desvolopament urban e culturau, sustot dab las annadas qui seguèn la caduda de la dictatura e qui hon batejadas la Movida, justament peu lor dinamisme.

Musèus de Madrid

Vejatz tanben

Modèl:Ligam AdQ