Occitània : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Oc (discussion | contribucions)
Jordibuma (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 117 : Linha 117 :
* {{en}} {{fr}} (oc) [http://mtcn.free.fr/ Danças e músicas tradicionali dau País Niçard e dau Miegjorn]
* {{en}} {{fr}} (oc) [http://mtcn.free.fr/ Danças e músicas tradicionali dau País Niçard e dau Miegjorn]
* [http://www.flickr.com/groups/agermanament-occitano-catala Grop de fotografia per l'afrairament occitanocatalan]
* [http://www.flickr.com/groups/agermanament-occitano-catala Grop de fotografia per l'afrairament occitanocatalan]
* {{ca}} [http://www.traduccionssimoneweil.cat/pdf/lainspiraciooccitana.pdf La inspiració occitana (Simone Weil, 1942)]


== Referéncias ==
== Referéncias ==

Version del 11 octobre de 2010 a 12.27

Occitània
Bandièra occitana amb l'estela
Bandièra occitana sens l'estela
Nom Occitània
Devisas :
Larguesa, Convivéncia, Paratge / Volèm viure al País
Religions principalas cristianisme (catolicisme, calvinisme), islam, judaïsme
Vilas mai grandas Marselha, Tolosa, Bordèu, Tolon, Niça, Montpelhièr, Limòtges, Nimes, Clarmont, Ais de Provença, Avinhon, Pau, Baiona, Valença, Besièrs, Tarba, Montalban, Montluçon, Agen
Gentilici occitan, occitana
Mapa generala d'Occitània

Occitània es lo país del sud-oèst d'Euròpa que correspond al domeni lingüistic contemporanèu de la lenga occitana. Segon d'unes Occitània forma una nacion[1] (e los occitans son un pòble), segon d'autres es solament un espaci lingüistic e cultural.

La mapa d'Occitània se religa dirèctament amb la definicion de la lenga e de la cultura occitanas.

Segond los dialèctes, Occitània se pòt prononciar [utsiˈtanjɔ, uksiˈtanjɔ, usi'tanjɔ, ukʃiˈtanjɔ, uksiˈtanja].

Nom

Testament de Lancelot d'Orgemont, 1286. Primièr president del Parlament de Langue de Oc, fa son testament segon la costuma d'Occitània, mores patriae occitanae.
Article principal: Nom d'Occitània

Occitània ven del latin medieval Occitania. La primièra part del mot, Occ-, ven de l'occitan òc e de l'expression lenga d'òc, en italian lingua d'oc, un nom que Dante donèt a l'occitan segon lo sieu biais de dire de "òc" (per oposicion a la lenga de si qu'es l'italian e a la lenga d'oïl qu'es lo francés). La terminason -itània es probable una imitacion del vièlh nom [Aqu]itània. La primièra atestacion de l'emplec d’Occitanie (en francés) data de 1644[2].

Geografia

Article principal : Geografia d'Occitània

Occitània es un espaci situat entre mar Grana (l'ocean Atlantic tanben apelat peugue en gascon) e mar Nòstra (la mar Mediterranèa), dels Aups e del Massís Central als Pirenèus, en Euròpa Occidentala.

Son clima es temperat.

Sa populacion es de 15,8 milions d'abitants :

Contrada Populacion Annada
Occitània granda (Estat francés) 15 557 131 2013 (INSEE)
Valadas e la Gàrdia (Estat italian) 211 056 Julhet de 2007 (ISTAT)
Val d'Aran (Estat espanhòl) 10 194 2008 (INE)
Mónegue 31 109 2008 (Recensament)
Total 15 809 490

Sa superfícia es d'aproximativament 190 000 o 200 000 km2.

Lo gentilici es occitan -a.

Lengas

Articles principals : Lenga occitana, Lengas d'Occitània.

La lenga que definís Occitània es l'occitan, qu'es en situacion minorizada tant en França (la reconeissença de las lengas regionalas dins la Constitucion après la refòrma de 2008 càmbia pas res concrètament), qu'en Itàlia e dins la Val d'Aran, ont a pasmens l'estatut de lenga cooficiala (dempuèi 2006 aquela cooficialitat es valedoira dins tota la Generalitat de Catalonha).

A despart de las lengas dels estats e de las regions (espanhòl e catalan, francés, italian e piemontés), se parla tanben un fum de lengas d'immigracion economica o toristica. Ges d'entre elas a pas cap d'estatut oficial çaquelà.

Istòria

Article principal : Istòria d'Occitània

Occitània, per morís de la siá posicion geografica, s'es totjorn trobat a un caireforc estrategic entre tota mena de corrents (essencialament grècs e de latins, orientales, nordics e evidentament mediterranèus). Hereva De la cultura latina e d'una part d'elements cèltas, arribèt a se convertir en un dels centres neuràlgics de la cultura romanica a comptar del sègle IX. Foguèt l'occitan una de las lengas mai primairencas a substituir lo latin en fòrça actes, documents, pèças literàrias e òbras scientificas. Aital las primièras gramaticianas anterioras a la de Nebrija son occitanas (cossí per exemple las Leys d'Amors del sègle XIV).

Los sègles XI, XII e XIII foguèsson l'epòca de màger esplendor de la cultura e la politica occitana. Lo modèl d'occitan escrit, mercés a la siá cultura refinada e brilhanta, se situèt coma una sòrta de lenga veïculara a Euròpa tota, culturalament amb los trobadors e tanben politica a travèrs l'elaboracion dels Furs dels territòris aragoneses e navarresos, sens desbrembar evidentament l'influéncia qu'exerciguèt sus l'escrit de las tèrras de lenga catalana fins a Ausiàs March.

Foguèron aqueles sègles l'epòca d'aur de la literatura occitana, amb la naissença de la literatura trobadoresca e la siá estenduda per la màger part d'Euròpa Occidental. Politicament per la independéncia en fach e la prosperitat de fòrça dels territòris occitans (vejatz Comtat de Tolosa, Comtat de Foix, Vescomtat de Carcassona, Ducat d'Aquitània e Comtat de Provença). Ça que la, aquela epòca daurada anariá troncada rapidament doncas que l'unitat dels territòris occitans èra en fach una unitat culturala e lingüistica mas pas politica.

L'invasion francesa

Amb la desencusa de lucha contra la heretgia càtara, lo rei de França Felip II, aliat al papa Innocenci III, encetèt la Crosada dels Albigeses, contra los senhors occitans. L'armada francesa, liderat per Simó de Montfort, ataquèt e saquejà las principalas vilas d'Occitània, en ocupant aital las tèrras del comte de Tolosa Ramon VI de Tolosa. Lo comte amassèt los sieus aliats, que Pere lo Catolic, per lutar contra las tropas francesas. La Batalha de Murèth (13 de setembre de 1213) signifiquèt la fin de l'edat d'aur de la cultura occitana amb la mòrt del rei catalan per una banda e sustot la desfacha de las tropas occitano-catalano-aragonesas, amb la fin de l'expansion catalana e aragonesa. Lo Lengadòc passava aital a venir una dependéncia de la corona francesa. Entre mejans del sègle XIII e de principis del sègle XVII gaireben totes los territòris occitans foguèron incorporats a la corona francesa.

Arts

Per mai de detalhs, vejatz : Lista de las arts en Occitània.

Personatges occitans

Per mai de detalhs, vejatz : Lista de personatges occitans.

Economia

Movements politics occitanistas

Per mai de detalhs, vejatz occitanisme politic.

Vejatz tanben

Ligams intèrnes

Ligams extèrnes

Referéncias

  1. Per exemple los estatuts de 1911 del Felibritge dison, a l'article 2 : Lou Felibrige es establi pèr garda longo-mai à la nacioun óucitano, sa lengo, sis us, soun gàubi e tout ço que coutituïs soun èime naciounau. Sa dóutrino es caupudo dins lis obro de Frederi Mistral e de si disciple. Citacion sul blòg Prouvencou
  2. "Arade, genti-homme de ceste Prouince Occitanie...", in Les récits historiques ou histoires divertissantes, entremeslées de plusieurs agreables rencontres & belles reparties. Par Iean-Pierre Camus, Evesque de Belley. A Paris, chez Gervais Clousier, au Palais, sur les degrez de la Saincte Chapelle. MDCXLIV en linha
Occitània : ua vath deths Pirenèus, en Gasconha (Bigòrra)
Occitània : Montpelhièr, en Lengadòc
Occitània : Tula, en Lemosin
Occitània : Caors, en Guiana (Carcin) e lo sieu pont medieval
Occitània : Lo Puèi de Velai
Occitània : olivas au mercat de Tolon, en Provença
Occitània : Sarlat, en Guiana (Peiregòrd), de nuèch, dins la vila medievala
Occitània : champ de lavanda dins la region de Diá, en Daufinat
Occitània : Vichèi, en Borbonés, es celèbre per sas tèrmas, aicí lo Palais de las Fonts
Fichièr:Val d'Aran.jpg
Occitània : era Val d'Aran, en Gasconha, dab ua vista deth pic d'Anet ath hons