Sagrada Familha : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Xqbot (discussion | contribucions)
Gemini1980 (discussion | contribucions)
+ {{Link FA|fr}}
Linha 36 : Linha 36 :


{{Ligam AdQ|es}}
{{Ligam AdQ|es}}
{{Link FA|ca}}
{{Ligam AdQ|ca}}
{{Ligam AdQ|fr}}


[[ar:سيغرادا فاميليا]]
[[ar:سيغرادا فاميليا]]

Version del 11 agost de 2010 a 23.59

Façada de la Naissença (Façana del Naixement)
Façada de la Naissença (Façana del Naixement)

La Sagrada Familha (Sagrada Família en catalan) de Barcelona, o d'un biais mai formal, Temple Expiatori de la Sagrada Família, òbra inacabada de l’arquitècte catalan Antoni Gaudí, se situa dins lo barri de la Sagrada família, del districte de l’Eixample de Barcelona. Es un dels exemples mai coneguts del modernisme catalan. Segon las donadas de 2004, la Sagrada Familha es lo monument mai visitat de l'Estat espanhòl, subrepassadoira de l'Alhambra de Granada e lo Musèu del Prado a Madrid.

Aquesta construccion es una glèisa catolica e malgrat sa talha impressionanta es pas catedrala, la Catedrala de Barcelona es la Catedrala de Santa Eulàlia, un edifici gotic de l'edat mejana.

En 1882 Josep M. Bocabella aviá aquesit de terrens per auborar un temple dedicat a la "sagrada familha" del catolicisme. Los desacòrds amb lo primièr arquitècte faguèron que Gaudí se carguèsse de las òbras, amb un projècte flame nòu plan mai ambiciós. Es aquesta òbra encara en via de construccion. La data prevista d'acabament de las òbras, se lo ritme actual ten, seriá en 2065.

Pendent las darrièras annadas de sa vida, Gaudí practicament sonque trabalhava e viviá per la Sagrada Familha e, quand moriguèt, laissèt mai d'un plan, projècte e esbòs.

Las òbras que actualament se fan per tal d'acabar la Sagrada Familha, respèctan lo projècte original de Gaudí dins son ensems, pasmens o fan pas dins los detalhs, que son adaptats a l'estetica modèrna e a l’estil dels artistas que !pòrtan lo projècte.

Actualament son ja bastidas doas de les tres façadas: la de la Naissença (nòrd-èst, Carrer Marina), que foguèt gaireben completada en vida de Gaudí e la de la Passion (sud-oèst, C/Sicília), amb un ensems escultural de Josep Maria Subirachs. La façada de la Glòria (sud-èst), se situarà sul carrer Mallorca, que passarà per un tunèl, e per la bastir caldrà desrocar los ostals que son actualament a l'autre costat de la carrièra.

Galariá

Ligams extèrnes

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Sagrada Familha.

Modèl:Ligam AdQ Modèl:Ligam AdQ Modèl:Ligam AdQ