Mètro : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
SieBot (discussion | contribucions)
Almabot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: mn:Метро
Linha 54 : Linha 54 :
[[mhr:Метрополитен]]
[[mhr:Метрополитен]]
[[ml:അതിവേഗഗതാഗതം]]
[[ml:അതിവേഗഗതാഗതം]]
[[mn:Метро]]
[[mr:नवी दिल्ली मेट्रो]]
[[mr:नवी दिल्ली मेट्रो]]
[[ms:Alihan laju]]
[[ms:Alihan laju]]

Version del 27 març de 2010 a 16.57

Arrestada del mètro a la plaça de Catalonha (Barcelona)
Un tren del mètro de Valéncia en circulant ras de tèrra, a Alboraia.
La primièra linha de mètro electrificada a Budapèst

Lo mètro, abreujament de camin de fèrre metropolitan, nomenat camin de fèrre urban en los primièrs temps, es un camin de fèrre electric pel transpòrt de passatgièrs dins lo domeni urban, amb una nauta capacitat e frequéncia de passatge, en essent en general sosterranh o en viaducte.

A diferéncia del tramvia, es totalament independent e segregat de la rèsta de circulacion e mejans de transpòrt. En Euròpa (mai que mai en Alemanha e en Benelux) se son bastits de sistèmas mixtes de mètro e tramvia (Stadtbahn, Prémetro), ont los convòis circulan segregats e sosterranhs al centre de las vilas coma lo mètro e de forma superficiala dins los quartièrs periferics en forma de tramvia.

Lo primièr mètro foguèt lo de Londres (1863), en foncionant inicialament al mejan de locomotrices de vapor. Lo primièr mètro europèu pel continent foguèt lo de Budapèst (1896).

I a divèrsas caracteristicas que diferéncian los mètros. La presa electrica pòt èsser ja plan aeriana (per catenària o per ralhs superior) o plan al mejan d'un tresen ralh situat dins la tèrra al bòrd dels autres dos. Lo bastiment dels tunèls respond a dos estils fòrça desparièrs: lo nomenat de trincada, un tunèl fòrça superficial fach generalament pel procediment de talhar e cobrir, e los fòrça prigonds, faches coma vertadièrs tunèls de minas, uèi lo jorn amb tuneladoiras.