Farmacia : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
SieBot (discussion | contribucions)
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: lb:Apdikt
Linha 37 : Linha 37 :
[[ja:薬学]]
[[ja:薬学]]
[[ko:약학]]
[[ko:약학]]
[[lb:Apdikt]]
[[lt:Farmacija]]
[[lt:Farmacija]]
[[ms:Farmasi]]
[[ms:Farmasi]]

Version del 12 març de 2010 a 23.48

Fichièr:Bowl hygeia.svg
Caducèu de la farmacia: Copa d'Igia

La Farmacia, (del grèc φάρμακον, "medicament"), es l'ensems de las sciéncias teoricas e aplicadas que menan a concebre, fabricar, contrarotlar e dispensar los medicaments.

Per farmacia se pòt tanben referir al luòc ont se preparan e se dispensan los medicaments. Aqueste luòc es mai precisament sonat "oficina de farmacia" per lo distinguir del concèpte de sciéncia.

Los farmacians partejan amb los quimistas e los mètges la responsabilitat de sintetizar de compausats organics amb valor terapeutica, e mai se lo farmacian es l'unic capable de far aqueles compausats bons per l'usatge curatiu. De mai, cada còp amb mai frequéncia se sollicita conselh a la comunitat de farmacians en matèria de santat e igièna. La Farmacia compren, en mai de las coneissenças sus medicaments, coneissenças suls efièches que pòdon aver aqueles al còrs uman e las proprietats quimicas e biologicas del còrs ont agís amb ajuda de disciplinas de la meteissa farmacia o d'autres camps parions coma son la farmacologia, farmacocinetica, farmacodinamica, toxicologia e quimia farmaceutica.