Mein Kampf : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 11 : Linha 11 :


==Popularitat abans la Segonda Guèrra Mondiala==
==Popularitat abans la Segonda Guèrra Mondiala==
Abans l'eleccion de Hitler çò [[1933]], lo libre se vendèt fòrça lentament; mas en [[1933]] vendèt 1,5 milions de còpias d'un sol còp. Malgrat que lo [[NSDAP]] (lo Partit dels Trabalhadors Nacionals Socialistas) reclamava qu'èra un succès de ventas enòrmas de documents trobats mai tard a la [[Segonda Guèrra Mondiala]] an revelat qu'èra fals. Qualques istorians an especulat qu'una ampla lectura poiriá aver alertat de la venir de l'istòria mas se publiquèt pas qu'una version abracada en anglés pauc abans de la Guèrra. Totun, l'editor extraguèt qualqu'uns dels estaments antisemítics e militaristes. La publicacion d'aquela version provoquèt que [[Alan Cranston]], jornalista nòrd-american per la [[UPI]] en Alemanha e après senador de [[Califòrnia]], a publicar la siá pròpria edicion anotada, que cresiá que rebatiá los contenguts del libre. En [[1939]] foguèt demandat per Hitler per infraccion de [[copyright]] e un jutge de [[Connecticut]] li calguèt mancar en favor sieu; la version de Cranston se li calguèt arturar après èsser-se vendut 500 000 còpias. Que Hitler s'elevès après el en lo poder, lo libre ganhèt enòrma popularitat e virtualment venguèt la Bíblia de quin nazi que siá. S'exigissiá que cada coble que se jonhèsse en matrimòni aguès la siá pròpria còpia. Las ventas del ''Mein Kampf'' faguèron ganhar de milions a Hitler; totun, una quantitat considerabla dels que la aquerissián lo legissián pas, e fòrça çò crompavan per simplament mostrar la siá fidelitat a Hitler, ganhar posicion en lo NSDAP e evitar de problèmas amb la [[Gestapo]]. A la fin de la guèrra s'èran distribuits a [[Alemanha]] aperaquí 10 milions de còpias del libre.
Abans l'eleccion de Hitler çò [[1933]], lo libre se vendèt fòrça lentament; mas en [[1933]] vendèt 1,5 milions de còpias d'un sol còp. Malgrat que lo [[NSDAP]] (lo Partit dels Trabalhadors Nacionals Socialistas) reclamava qu'èra un succès de ventas enòrmas de documents trobats mai tard a la [[Segonda Guèrra Mondiala]] an revelat qu'èra fals. Qualques istorians an especulat qu'una ampla lectura poiriá aver alertat de la venir de l'istòria mas se publiquèt pas qu'una version abracada en anglés pauc abans la Guèrra. Totun, l'editor extraguèt qualqu'uns dels estaments antisemítics e militaristes. La publicacion d'aquela version provoquèt que [[Alan Cranston]], jornalista nòrd-american per la [[UPI]] en Alemanha e après senador de [[Califòrnia]], a publicar la siá pròpria edicion anotada, que cresiá que rebatiá los contenguts del libre. En [[1939]] foguèt demandat per Hitler per infraccion de [[copyright]] e un jutge de [[Connecticut]] li calguèt mancar en favor sieu; la version de Cranston se li calguèt arturar après èsser-se vendut 500 000 còpias. Que Hitler s'elevès après el en lo poder, lo libre ganhèt enòrma popularitat e virtualment venguèt la Bíblia de quin nazi que siá. S'exigissiá que cada coble que se jonhèsse en matrimòni aguès la siá pròpria còpia. Las ventas del ''Mein Kampf'' faguèron ganhar de milions a Hitler; totun, una quantitat considerabla dels que l'aquerissián lo legissián pas, e fòrça lo crompavan per simplament mostrar la siá fidelitat a Hitler, ganhar posicion en lo NSDAP e evitar de problèmas amb la [[Gestapo]]. A la fin de la guèrra s'èran distribuidas en [[Alemanha]] aperaquí 10 milions de còpias del libre.


==Disponibilitat actuala==
==Disponibilitat actuala==

Version del 21 decembre de 2009 a 19.27

Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.
Portada de la version francesa de Mein Kampf, 1934

Mein Kampf (en alemand "La miá Lucha") es un libre escrich per Adolf Hitler, en combinant d'elements autobiogràfics amb un expausat de l'ideologia politica del Nazisme d'en Hitler.

La redaccion del Mein Kampf

Lo primièr volum, nomenat Eine Abrechnung ("Una estimacion") foguèt publicat lo 28 de julhet de 1925; lo segond volum Die nationalsozialistische Bewegung ("Lo movement Nacional Socialista") foguèt publicat en 1926. Lo títol original que causiguèt Hitler foguèt "Quatre an e mièg de lucha en contra de las Messorgas, Estupiditat e Covardia."; Lo sieu editor nazi, Max Amann, decidiguèt qu'aquel títol èra tròp complicat e l'acorchiguèt a Mein Kampf (simplament "La miá Lucha"). Hitler dictèt lo sieu libre pendent lo sieu empresonament a Landsberg a Emil Maurice, e après julhet de 1924 a Rudolf Aiß, qui après, amb divèrsas d'autras gents l'editèron. S'es sonat que lo libre es repetitiu e portar de legir e en partida e coma resultat s'editèt en una gamma de divèrsas edicions pendent los seguents vint ans.

Contenguts

Lo libre perfila las idèas principalas que lo regim alemand menariá a tèrme pendent la Segonda Guèrra Mondiala. Mai que mai prominent es lo violent antisemitisme de Hitler e los sieus sòcis, en perfilant entre d'autras pensadas los de Protocòls dels Vièlhs de Zion. Per exemple, denonciavan que la lenga internacionala esperanto èra part d'un complòt josieu, e argumenta sus la vièlha idèa nacionalista alemanda de Drang nach Osten: lo besonh de ganhar Lebensraum ("espaci vital") cap a l'èst, mai que mai Rússia. Fòrça del material èra distorsionat o fabricat per l'autor. Hitler emplegava las tèsis principalas del "Perilh josieu", que parlava d'una supausada conspiracion josieva per ganhar lo lideratge mondial. Totun explica fòrça detalhs de la mainadesa de Hitler e lo procès que se tornava en el de mai en mai antisemitic e militarista, mai que mai pendent los sieus ans a Viena. En un primièr capítol, escriviá sus coma vesiá los josieus dins las carrièras de la vila e se demanda alavetz 'Èra aquò un alemand?' En de tèrmes de teorias politicas, Hitler anoncièt la siá aversion en lo Mein Kampf en vèrs la cresença del qu'èran los mals bessones del mond: lo comunisme e lo judaïsme, e manifestava que la siá intencion èra los eradicar totes dos de la tèrra. Anoncièt que tanben Alemanha aviá de besonh obténer nòu territòri: Lebensraum. Aquel territòri nòu alimentariá lo "destin istoric" del pòble alemand; aquela mèta explica perqué Hitler ocupa Euròpa, tant per l'èst coma per l'oèst, abans que lancèsse lo sieu atac contra Rússia. Hitler se presentava a se meteis coma lo "Übermensch", frequentament tradusit coma "Superhome", tèrme qu'emplegava Friedrich Nietzsche en los sieus escrits, mai que mai dins lo libre, Parlèt aital Zaratustra. I a lo dobte de se Hitler legiguèt Nietzsche mai enlà que superficialament doncas que Nietzsche fa pas usatge d'aquel tèrme en lo meteis significat. Per Nietzsche èra un òme que se poiriá véncer en controtlant los sieus impulses e podiá canalizar aquela energia cap a quicòm creativa. Lo Mein Kampf clarifica lo punt de vista racista de Hitler en dividint los umans en foncion de la siá ascendència. Hitler assegurava que los alemands "Aris" amb pel ros e d'uèlhs blaus èran a la cresta de l'ierarquia (patron qu'encastrava pas amb lo d'el meteis qu'aviá de pels marrons), e assignava lo fons ierarquic los josieus, poloneses, russes, chècs e gitans. Hitler arribèt dins dire que las gents dominadas se beneficiariá de l'aprendissatge dels aris superiors. Afirmava de mai que los josieus èran conspirant per evitar qu'aquela "raça mèstre" atenguèsse dominar lo mond coma èra de justícia diluint la siá puresa racial e culturala e en convencent a l'ari de viure en egalitat enlòc d'en la superioritat que li reveniá. Descriguèt la batalha per la dominacion del mond e la batalha racial, culturala, e politica entre aris e josieus.

Popularitat abans la Segonda Guèrra Mondiala

Abans l'eleccion de Hitler çò 1933, lo libre se vendèt fòrça lentament; mas en 1933 vendèt 1,5 milions de còpias d'un sol còp. Malgrat que lo NSDAP (lo Partit dels Trabalhadors Nacionals Socialistas) reclamava qu'èra un succès de ventas enòrmas de documents trobats mai tard a la Segonda Guèrra Mondiala an revelat qu'èra fals. Qualques istorians an especulat qu'una ampla lectura poiriá aver alertat de la venir de l'istòria mas se publiquèt pas qu'una version abracada en anglés pauc abans la Guèrra. Totun, l'editor extraguèt qualqu'uns dels estaments antisemítics e militaristes. La publicacion d'aquela version provoquèt que Alan Cranston, jornalista nòrd-american per la UPI en Alemanha e après senador de Califòrnia, a publicar la siá pròpria edicion anotada, que cresiá que rebatiá los contenguts del libre. En 1939 foguèt demandat per Hitler per infraccion de copyright e un jutge de Connecticut li calguèt mancar en favor sieu; la version de Cranston se li calguèt arturar après èsser-se vendut 500 000 còpias. Que Hitler s'elevès après el en lo poder, lo libre ganhèt enòrma popularitat e virtualment venguèt la Bíblia de quin nazi que siá. S'exigissiá que cada coble que se jonhèsse en matrimòni aguès la siá pròpria còpia. Las ventas del Mein Kampf faguèron ganhar de milions a Hitler; totun, una quantitat considerabla dels que l'aquerissián lo legissián pas, e fòrça lo crompavan per simplament mostrar la siá fidelitat a Hitler, ganhar posicion en lo NSDAP e evitar de problèmas amb la Gestapo. A la fin de la guèrra s'èran distribuidas en Alemanha aperaquí 10 milions de còpias del libre.

Disponibilitat actuala

Uèi, lo copyright de totas las edicions del Mein Kampf exceptadas l'anglesa e la neerlandesa son proprietat de l'estat de Bavièra. Lo copyright finirà lo 31 de decembre de 2015. L'istorian Werner Maser, en una entrevista amb Bild am Sonntag a manifestat que Peter Raubal, filh del nebot de Hitler Leo Raubal, auriá una basa legala solida per aténher los dreches d'autor s'o ensagès. Raubal, Un engenhaire austrian a manifestat que vòl pas cap de part dels dreches del libre que li poiriá far ganhar de milions d'èuros. Lo govèrn de Bavièra, en acòrd amb lo Govèrn Federal d'Alemanha, permet pas cap de còpia o impression del libre en Alemanha e s'i opausa dins quin autre estat que siá amb mens succès. Possedir e crompar lo libre es legal. Comerciar Amb de còpias ancianas es egalament legala, levat que se faga apol·logia de la guèrra o l'òdi, qu'es generalament illegal. La majoritat de librariás alemandas ne vòlon pas saber res de comerciar amb aquel libre. Als de Païses Basses vendre lo libre quitament en lo cas d'èsser una còpia anciana es illegala coma far apol·logia de l'òdi mas o es pas ni lo possedir ni lo daissar. En 1997 lo govèrn expliquèt al Parlament que de vendre una version scientificament anotada poiriá escapar de l'interdiccion. En 1999, lo Simon Wiesenthal Center documentèt que las màgers librariás virtualas coma amazon.Cossí e barnesandnoble.Cossí vendon Mein Kampf en Alemanha. Ras d'aiçò ne detlas ventas. Mein Kampf foguèt un tèxt influencial entre los activistas del Partit Arabi Ba’ath. Una version en arabi foguèt publicada al Liban. Còpias de domeni public del Mein Kampf se tròban disponiblas a de divèrses luòcs d'internet; tanben qualques luòcs d'internet vendon de còpias del libre. Totun las còpias editadas son d'una fisabilitat dobtosa car per exemple se substituisson de divèrsas referéncias a la cristianitat per neopaganès.

Sequèla

Après que lo partit perdèsse las eleccions en 1928 Hitler creguèt que qualques rasons de la siá pèrda èran que lo public pas entenguè plenament las siás idèas. Se va enretirar a Munic per dictar la sequèla del Mein Kampf que centrèt en la politica exteriora. Lo libre se publiquèt jamai, segut o plan sul pauc indèx de ventas de lo sieu primièr libre o perqué revelava tròp d'afars de los sieus plans. Lo libre lo gardèt segur lo sieu editor e foguèt pas descobèrt fins en 1958.