Sistèma presidencial : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: ca:Presidencialisme
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 : Linha 1 :
{{ortografia}}

[[imatge:Form of government.png|thumb|400px|En '''blau''': los Estats amb sistèma presidencial]]
[[imatge:Form of government.png|thumb|400px|En '''blau''': los Estats amb sistèma presidencial]]
Un '''sistèma presidencial''', es un sistèma de govèrn d'una [[republica]] que la branca executiva s'elegís de manièra separada de la branca legislativa. La [[constitucion]] dels [[Estats Units]] es reconeguda coma lo primièr document oficial a descriure lo sistèma presidencialista modèrne e qu'es encara en vigor.
Un '''sistèma presidencial''', es un sistèma de govèrn d'una [[republica]] ont la branca executiva s'elegís de manièra separada de la branca legislativa. La [[constitucion]] dels [[Estats Units]] es reconeguda coma lo primièr document oficial a descriure lo sistèma presidencialista modèrne e qu'es encara en vigor.


La caracteristica mai importanta del sistèma presidencial es la manièra en qué lo [[poder executiu]] es elegit, sovent nomenat "[[president]]". Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son:
La caracteristica mai importanta del sistèma presidencial es lo biais que lo [[poder executiu]] es elegit, sovent nomenat "[[president]]".
Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son :
* Lo president es lo [[cap d'Estat]] e [[cap de govèrn]].
* Lo president es lo [[cap d'Estat]] e [[cap de govèrn]].
* I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat per prepausar de [[lei]]s es limitadas. Malgrat aiçò, lo president a lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a lo deu torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò.
* I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat a prepausar de [[lei]]s es limitada. Malgrat aiçò, lo president a lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a son torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò.
* Lo president a un periòde fixe de [[govèrn]]. Las eleccions o las reeleccions se realizan en temps predeterminats, e existís pas lo concepte de "mocion de censura" per reversar l'executiu e convocar d'eleccions. Cependent, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat amenatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituir lo president si a comés un crim.
* Lo president a un periòde de governament fixe. Las eleccions o las reeleccions se realizan en tempses predeterminats, e existís pas lo concèpte de "mocion de censura" per renversar l'executiu e convocar d'eleccions. Çaquelà, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat d'amaïnatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituïr lo president s'a comés un crim.
* La branca executiva es unipersonal. Los membres del cabinet son seleccionats pel president, e mai si, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de reversar que membre que siaga del gabinet e de l'armada, sens l'aprobacion del còs legislatiu, mas, pòt pas reversar los jutges del còs judicial.
* La branca executiva es unipersonala. Los membres del cabinet son seleccionats pel president, e mai se, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de renversar un membre, que siá del cabinet e de l'armada, sens l'aprovacion del còs legislatiu, mas, pòt pas renversar los jutges del còs judiciari.

La branca legislativa dels sistèmas presidencialistas es oficialament coneguda coma "[[Congrès]]" o "Assemblada".


Qualques estats presidencialistas :
La branca legislatiua dels sistèmas presidencialistes es oficialament coneguda coma "[[Congrès]]" o "Assemblada". Qualques estats presidencialistes son:
* los [[Estats Units]], [[Indonesia]]
* los [[Estats Units]], [[Indonesia]]
* las [[Filipinas]],
* las [[Filipinas]],
* [[Mexic]],
* [[Mexic]],
* [[Corèa del Sud]]
* [[Corèa del Sud]]
e la majoritat dels estats de [[America del Sud]].
e la majoritat dels estats de l'[[America del Sud]].


== Vejatz tanben ==
== Vejatz tanben ==
Linha 23 : Linha 25 :


[[Categoria:Drech constitucional]]
[[Categoria:Drech constitucional]]
[[Categoria:Regim politic]]


[[als:Präsidialrepublik]]
[[als:Präsidialrepublik]]

Version del 2 octobre de 2009 a 09.07

Fichièr:Form of government.png
En blau: los Estats amb sistèma presidencial

Un sistèma presidencial, es un sistèma de govèrn d'una republica ont la branca executiva s'elegís de manièra separada de la branca legislativa. La constitucion dels Estats Units es reconeguda coma lo primièr document oficial a descriure lo sistèma presidencialista modèrne e qu'es encara en vigor.

La caracteristica mai importanta del sistèma presidencial es lo biais que lo poder executiu es elegit, sovent nomenat "president".

Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son :

  • Lo president es lo cap d'Estat e cap de govèrn.
  • I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat a prepausar de leis es limitada. Malgrat aiçò, lo president a lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a son torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò.
  • Lo president a un periòde de governament fixe. Las eleccions o las reeleccions se realizan en tempses predeterminats, e existís pas lo concèpte de "mocion de censura" per renversar l'executiu e convocar d'eleccions. Çaquelà, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat d'amaïnatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituïr lo president s'a comés un crim.
  • La branca executiva es unipersonala. Los membres del cabinet son seleccionats pel president, e mai se, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de renversar un membre, que siá del cabinet e de l'armada, sens l'aprovacion del còs legislatiu, mas, pòt pas renversar los jutges del còs judiciari.

La branca legislativa dels sistèmas presidencialistas es oficialament coneguda coma "Congrès" o "Assemblada".

Qualques estats presidencialistas :

e la majoritat dels estats de l'America del Sud.

Vejatz tanben