Sistèma presidencial : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « {{ortografia}} thumb|400px|En blau: los Estats amb sistèma presidencial Un '''sistèma presidencial''', es un sistèma de govèrn ... »
 
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 18 : Linha 18 :


== Vejatz tanben ==
== Vejatz tanben ==
[[Sistèma parlamentari]]
*[[Sistèma parlamentari]]
[[Sistèma semipresidencial]]
*[[Sistèma semipresidencial]]
[[Sistèma unipartista]]
*[[Sistèma unipartista]]


[[als:Präsidialrepublik]]
[[als:Präsidialrepublik]]

Version del 1 octobre de 2009 a 15.50

Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.
Fichièr:Form of government.png
En blau: los Estats amb sistèma presidencial

Un sistèma presidencial, es un sistèma de govèrn d'una republica que la branca executiva s'elegís de manièra separada de la branca legislatiua. La constitucion dels Estats Units es reconeguda coma lo primièr document oficial a descriure lo sistèma presidencialista modèrn e qu'es encara en vigor.

La caracteristica mai importanta del sistèma presidencial es la manièra en qué lo poder executiu es elegit, sovent nomenat "president". Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son: Lo president es lo cap d'Estat e cap de govèrn. I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat per prepausar des leis es limitadas. Malgrat aiçò, lo president ten lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a lo deu torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò. Lo president a un periòd fix de govèrn. Las eleccions o las reeleccions se realizan en temps predeterminats, e existís pas lo concepte de "mocion de censura" per reversar l'executiu e convocar d'eleccions. Cependent, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat amenatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituir lo president si a comés un crim. La branca executiva es unipersonal. Los membres del cabinet son seleccionats pel president, e mai si, dins qualques estats amb sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de reversar que membre que siaga del gabinet e de l'armada, sens l'aprobacion del còs legislatiu, mas, pòt pas reversar los jutges del còs judicial.

La branca legislatiua dels sistèmas presidencialistes es oficialament coneguda coma "Congrès" o "Assemblada". Qualques estats presidencialistes son:

e la majoritat dels estats de America del Sud.

Vejatz tanben