Wikipèdia:Règlas : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Modif
Cedric31 (discussion | contribucions)
Modif
Linha 294 : Linha 294 :
* Lo problèma especific dels [[Discutida Utilisator:Ma'ame Michu/blason 52| blasons]] de vilas, departaments etc.
* Lo problèma especific dels [[Discutida Utilisator:Ma'ame Michu/blason 52| blasons]] de vilas, departaments etc.


{{Regles}}
{{Règlas}}


[[Categoria:Wikipèdia:ajuda|Règlas d'utilisacion dels imatges]]
[[Categoria:Wikipèdia:ajuda|Règlas d'utilisacion dels imatges]]

Version del 31 julhet de 2006 a 18.32

Modèl:BesonhRevirada

Acorchi [+]
[[WP:RUI|WP:RUI]]

Aquesta pagina presenta las etapas de l'insercion d'un imatge dins l'enciclopèdia, e tanben diferentas entresenhas importantas.

La sola veritabla dificultat es de garantir Wikipèdia de tota perseguida per infraccion al drech de difusion dels imatges.

Tot imatge que presenta pas aquestas garantidas dins sa pagina de descripcion poirà èstre propausat a la supression per qual que siá. L'imatge serà alara inscrich per un maximom de sèt jorns dins Imatges de suprimir dins l'espèra de justificacions e/o d'una decision comuna.

Es pas possible d'afichar un imatge jos fòrma de ligam extèrne dins Wikipèdia. Aquò per limitar los problèmas de vandalisme, los problèmas de dreches e mai los problèmas de ruptura de ligam.

Lo projècte Wikicommons es destinat a constituir un conservatòri central de contenguts liures, comprenent d’imatges, de musica, de tèxtes escriches e parlats, per èstre utilisats dins totes los projèctes Oiquimedia (dont Wikipèdia, quina que siá la lenga). Seriá doncas mai interessant d'inserir d’imatges sus Wikicommons, lo principi demorant lo meteis qu'una insercion locala sul Wikipèdia occitan.

Procedura de telecargament e d'insercion d'un imatge

Questions prealablas

  • S'interrogar sus l'estatut juridic de l'imatge, es-a-dire lo mai sovent suls dreches eventuals ligats a sa difusion mas tanben suls dreches ligats al subjècte fotografiat.
  • Demandar tota autorisacion necessària.
  • Se s'agís d'una creacion personala, causir una de las licéncias compatiblas amb la GNU FDL. Vesètz mai luènh.
    • La simpla informacion que l'imatge es estat copiat d'una autra version lingüistica de Wikipèdia sufís pas. Dins aqueste cas, indicar la licéncia de l'imatge original.
  • Preparar l'etapa de descripcion de l'imatge. Per vos ajudar dins aquesta analisi que participa a la valor de l'imatge e als respèctes de las règlas, podètz utilament percórrer la pagina Descripcion d'un imatge.

Preparacion del telecargament

  • Causir un nom d'estocatge per aqueste imatge

Cal utilizar un nom especific per l'imatge per que dintre pas en conflicte amb d’autres imatges ja cargats.

Es pas indispensable que lo nom siá fòrça legible o fòrça descriptiu, perque un autre nom poirà li èstre substituit dins l'article. Sabètz çaquelà que lo nom pròpriament dich poirà èstre modificat sens l'intervencion d'un administrator. Inscrivètz dins aqueste cas vòstre imatge dins la lista dels fiquièrs de renomenar.

Preparar sus l'ordinator una copia del fiquièr imatge amb lo nom d'estocatge causit (o renomenar lo fiquièr original en consequéncia).

  • Recampar las principalas indicacions sus l'origina de l'imatge (crèdits) : precisions sul subjècte, la data de creacion e autras entresenhas utilas per son interpretacion o espleitacion pel lector de l'enciclopèdia. Pensatz als mercejaments eventuals !
  • Verificar la conformitat tecnica de l'imatge amb los besonhs de l'enciclopèdia. Vesètz mai luènh ...


Telecargament

Lo transferiment de l'imatge sul serveire del Wikipèdia occitan s'efectua a partir del formulari d' aquesta pagina (es-a-dire la pagina Importar un imatge).

Notatz que la redaccion de la pagina de descripcion se pòt far tre lo telecargament en respectant la sintaxi en exèmple çai-dejós, mas es tanben simple de se contentar de la legenda e de la licéncia, puèi de completar un còp lo telecargament realisat.

Usatge del formulari

  1. Camp Nom : nom complèt d'estocatge de l'imatge sus l'ordinator ;
  2. Camp Descripcion : exèmple Lo Mont-Saint-Michel {{Domèni public}}Fotò personala presa a la marèa d'equinòxi de setembre de 2000. S'obsèrva ... [Atencion : los 250 primièrs caractèrs d’aqueste camp van se plaçar dins lo resumit de l'importacion (istoric de l'imatge), alara que la totalitat va emplenar la pagina de descripcion, modificabla per la seguida].
  3. Casa d'entalhar Declari ... : obligatòria ; engatja vòstra responsabilitat concernent los dreches de l'imatge ;
  4. Boton Copiar un fiquièr : valida lo formulari e lança lo telecargament ;
  5. Boton Percórrer : facultatiu, dobrís la fenèstra de dialòg de vòstre sistèma d'espleitacion per la dobertura dels fiquièrs.

Se vòstra connexion es lenta, l'operacion pòt prendre un bèl temps.

En cas de succès del telecargament, l'utilisator n'es informat per un messatge rapelant en particular lo nom de l'imatge transferit. I a en principi pas d'autra operacion d'efectuar a aqueste estadi, sufís de cercar l'article que deu conténer lo ligam vèrs aqueste imatge.

Insercion de l'imatge

Sufís de crear un ligam dins l'article concernit : los paramètres d’aqueste ligam permeton de reglar en particular la talha d'afichatge de l'imatge, se la talha reala es pas immediatament utila o per limitar lo temps de cargament de la pagina.

Escritura del ligam : « imatge » o « Imatge » es indiferent, mas sensible a la cassa : escriure per exèmple « .JPG » e non pas « .jpg » segon lo nom de l'imatge telecargat.

Ligam elementar

Editatz l’article que l'imatge deu illustrar e picatz [[imatge:nom_de_vòstre_imatge]]. Exèmple : [[imatge:frança_torre_eiffel.jpg]].

Ligam amb paramètres

Utilisatz l'atribut thumbnail, e mai un nom servent de legenda a l'imatge. Exèmple : [[Imatge:frança_torre_eiffel.jpg|thumbnail|Imatge de la Torre Eiffel]]

Podètz cradar un ligam vèrs vòstre imatge en defòra de son article, picatz [[media:nom_de_vòstre_imatge|tèxt_del_ligam]]. Exèmple : [[media:frança_torre_eiffel.jpg|Imatge de la Torre Eiffel]].

Un paramètre complementari règla la talha de la miniatura, per exèmple : [[Imatge:frança_torre_eiffel.jpg|thumbnail|250Px|Imatge de la Torre Eiffel]]

Descripcion de l'imatge

Utilizar las entresenhas acampadas abans l'importacion per entresenhar la pagina de descripcion de l'imatge. L'article contendrà atal pas que l'imatge e sa legenda, la descripcion complèta estant accessibla en clicant sus l'imatge.

Doblidetz pas de precisar l'estatut juridic amb l'ajuda de la licéncia e l'origina de l'imatge.

Se l'imatge proven d'una autra wikipèdia, indicatz lo ligam complèt vèrs la pagina de descripcion de l'imatge dupliquat.

Atencion de pas plaçar d’imatge dins la pagina de descripcion de l’imatge, es reservada al tèxt.

Astúcias : veire mai luènh.

Cas particular : modificacion d'un imatge inserit

La solucion mai simpla es d'importar l'imatge modificat amb lo meteis nom d'estocatge que la version anteriora. Lo serveire vos indica alara qu'un imatge pòrta ja aqueste nom. Sufís alara de confirmar la modificacion de l'imatge.

Certans navigators ratifican pas sulcòp la modificacion (problèma d'amagatal). Una pichona reactualisacion e/o un Ctrl F5 tracta lo problèma. En cas de remòrs, es totjorn possible de restablir una version anteriora en anant dins l'istoric de l'imatge.

Podètz totjorn egalament inscriure l'imatge dins la lista de las paginas de suprimir en justificant simplament vòstra demanda.

Drech dels imatges (Copyright)

Generalitats

Lo drech d'autor s'aplica a tota òbra ont la vision de son autor transpareis. Cela exclut automatiquement tout scan o photo precise e exclusive d'una œuvre iconographique.

  • Assurez-vous que l'imatge provient bien d'una source compatible avec la licéncia de documentacion liura GNU en applicacion sus Wikipèdia. Revoyez al besoin la licence Wikipèdia, ainsi que Wikipèdia:Copyright. Bien evidemment, si aquesta imatge es de vous, il n'y a aucun problèma (sauf si il s'agit de la photo d'una œuvre, un bâtiment recent par exèmple (Drech a l'imatge d'un architecte).
  • Evitez les marques e autres effets publicitaires suls photos s'ils sont manifestes.
  • Evitez les photos de personnes sauf si vous avez leur autorisacion.

Jurisprudéncia

« Dins una cause recente aux Etats-Unis, on a soutenu qu'una compilacion d'imatges d'œuvres d'art del domaine public ne pouvait pas être protegida per lo drech d'autor, parce que los imatges numerisats n'ont pas un caractère d'originalite suffisant pour repondre aux critères de la loi sul drech d'autor. Le jutjament rendu dins l'affaire Bridgeman Art Library Ltd. v Corel, 1 (le cas Bridgeman) a etabli que plus una reproduccion d'una œuvre d'art es fidèle moins elle es susceptible d'être protegada par le drech d'autor, parce qu'una telle reproduccion n'es pas en elle-même una creacion intellectuelle. Le tribunal a utilise l'analogie selon laquelle una photographie, entièrement fidèle a l'original, d'una œuvre d'art en deux dimensions es semblable a una photocopie. Il semble que aqueste jutjament ne sera pas porte en appel.
Par contre, les avocats specialistas del drech d'autor, tant aux Etats-Unis qu'al Canada, remettent en question l'analogie del tribunal entre la photographie e la photocopie d'una œuvre d'art en deux dimensions del domaine public.
Una reproduccion photographique d'una peinture del domaine public devrait-elle être traitada differemment ? Cela fait l'objet de debats e ne peut être determine qu'après un examen attentif del caractère creatif de la photographie. En l'absence d'una telle analyse, on ne peut pas automatiquement supposer que la constitucion d'una base de donnadas a partir des Paginas blanches de l'annuaire telephonique peut s'appliquer a la photographie o a d'autres arts plus creatifs.
Es donc pas encore certain que le cas Bridgeman puisse constituer un precedent valable. »
(http://www.chin.gc.ca/Francais/Contengut_Numeric/Pichons_Musèus/sub2.html)
Aqueste texte date de 1999. En attendant le jutjament tient dempuèi 5 ans, en ço qui concerne les copies exactes de tableaux, aqueste jutjament devrait donc far jurisprudence.

Aqueste drech ne s'applique pas en France : toute reproduccion es soumise al drech d'autor (la photo del tableau, l'ecta de la photo, le scan de l'ecta, le jpeg del tiff, etc.). De plus le fait que le serveire soit heberge aux Etats-Unis n'annule pas la competence des tribunaux français (veire l'affaire Yahoo!). Aqueste drech americain ne s'applique donc qu'als imatges americaines. Celles dont les proprietaires feront valoir leurs dreches en France ne sont pas concernadas. Pour des exèmples de jurisprudence française : Discutida Wikipèdia:Wikipedia, moralitat e legislacion/jurisprudéncia desfavorabla.

Les imatges dins le domaine public sont compatibles avec la licence de publicacion de Wikipedia. Una imatge dins le domaine public appartient a tout le monde (o a personne). Les lois diffèrent quelque peu suivant les pays a aqueste sujet, mais l'on considère generalement qu'una œuvre tombe dins le domaine public 70 ans après la mort de son autor. En France l'obligacion de citer l'autor es imprescriptible.

Veire tanben la pagina de discutida associada : Discutida Wikipèdia:Wikipedia, moralitat e legislacion.

Dreches d'autor dins las arts visualas per la França

L'ADAGP es una societat francesa de gestion collectiva dels dreches d'autor dins las arts visualas (pintura, esculptura, fotografia, design, multimedia, …). Son siti (www.adagp.fr) propausa una basa de donadas en linha que permet de saber si la representacion de las òbras d'un artista es soumise al pagament de dreches. Lo siti dona tanben las adresses dels sitis de societats sòrres a travèrs lo monde, caduna gerent e aplicant los dreches relativament a las leis en vigor dins cada país. Atencion : l'òbra es pas forçadament una œuvre d'art mais peut être un objet manufacture e de grande diffusion (un meuble par exèmple) ! Il y a tanben deux informacions a considerer : la photo elle-même e son autor, l'œuvre representada e son autor … Il convient donc d'être très prudent suls reproduccions presentadas sus un site, même si la vocacion de celui-ci es uniquement educative e s'il n'a aucun but lucratif. Un exèmple fictif del tout protege : una photo de Doisneau representant Picasso assis sus una chaise de Gerrit Rietveld devant l'una de ses œuvres…

Dreches d'autor dins las arts visualas per la Soïssa

Dreches d'autor dins las arts visualas per la Belgica

La SOFAM : Societe d'Autors dins le domaine des Arts Visuels.

La SABAM : Societe Belge des Autors, Compositeurs e Editeurs.

Dreches d'autor dins las arts visualas per l'Algeria

Etc.

Licéncia dels imatges

Licence Utilisacion
Licences creative commons
CC-BY {{CC-BY}}
CC-BY-ND {{CC-BY-ND}}
CC-BY-ND-NC {{CC-BY-ND-NC}}
CC-BY-NC {{CC-BY-NC}}
CC-BY-NC-SA {{CC-BY-NC-SA}}
CC-BY-SA {{CC-BY-SA}}
CC-BY-SA France {{CC-BY-SA FR}}
CC-BY-SA Belgique {{CC-BY-SA BE}}
CC-BY-SA Canada {{CC-BY-SA CA}}
CC-ND {{CC-ND}}
CC-ND-NC {{CC-ND-NC}}
CC-NC {{CC-NC}}
CC-NC-SA {{CC-NC-SA}}
CC-SA {{CC-SA}}
Domaine public
Domaine public {{Domaine public}}
Domaine public USA {{Domaine public USA}}
Domaine public URSS {{Domaine public URSS}}
Licences GNU
GFDL {{GFDL}} <Annada> <Autor>
GPL {{GPL}}
LGPL {{LGPL}}
Licence Art Libre
ArtLibre {{ArtLibre}} <Annada> <Autor> (le nom des autors precedents si il y en a)
Attribucion
Attribucion {{Attribucion}} <Autor>

Les licences suivantes restreignent certains types d'utilisacions. Elle doivent donc être evitadas dins la mesure del possible, d'autant que leur acceptacion o non dins wikipèdia fait toujours l'objet d'un debat.

Licence Utilisacion
Copyright
Fair use {{Fair use}}
Courte citacion audio {{Courte citacion audio}}
CopyrightOKACondicionQue {{CopyrightOKACondicionQue|condicion}}
Marque deposada {{Marque deposada}}
Photo personnelle
Imatge personnelle {{Imatge personnelle}}
Utilisacion non commerciale uniquement
Non commercial {{Non commercial}}

Consideracions fisicas suls imatges

Causida del format

  • Photographies : utilisez le format JPEG (ne convertissez pas vos imatges JPEG al format PNG) ;
  • Autres imatges (dessins, cartes, bandièras, etc) : utilisez le format PNG. Convertissez donc vos imatges GIF al format PNG (sauf les « GIF anime ») ;
  • Vous pouvez convertir vos imatges PNG en JPEG si cela es justifie par un important gain de taille ; vous pouvez tanben diminuer le nombre de couleurs de l'imatge a 256 (profondeur de 8 bits).

N'utilisez pas le format JPEG pour d’imatges (telles que les copies d'ecran, dessins al trait...) presentant de forts contrastes avec des traits bien marques — JPEG introduira des defauts. Comme le developpement de son sigle l'indique, JPEG a ete conçu pour la compression de photographies e peut mal se comporter sus d'autres types d'imatges.

Talha dels imatges

Si possible, recadrez les imatges pour ne garder que la partie pertinente.

N'hesitez pas a telecharger les imatges dins una haute resolucion. Ces imatges pourront être reutilisadas plus facilement dins una eventuelle edicion papier.

Ne tenez pas compte d'un eventuel message de mise en garde, la taille maximale actuellement admise es de 8 Mo !

Coma per lo nom de l'imatge, la talha de l'imatge afichada dins l'article poirà diferir de sa talha reelle, dins lo sens de la reduccion en principi (miniatura).

Dins un article

Fichièr:Imatge bareme de largeur.png
Taille d'afichatge d'imatge recomandada a utiliser dins un còs d'article
  • Inferieure a 150 : deconseille ;
  • de 150 a 250 : passable ;
  • de 250 a 350 : bon.
  • Pasmens, es agradiu de daissar l'atribut "thumb" tel que decrit plus haut, sans imposer de taille fixe. Ainsi chaque utilisator peut definir la taille de ces imatges via sa configuracion personnelle accessible dins le menu "preferences".

Bandièras

Las bandièras de la galariá de las bandièras dels païses del monde an totas la meteissa nautor de 75 pixels, çò que permet un afichatge flotant sus una linha. Lor largor es variabla per respectar los proporcions de las bandièras. Son totas de reduccions ¼ manualas e optimisadas de las bandièras originalas de 300 pixels de naut.

Astúcias per la descripcion dels imatges

Creacion de las paginas de descripcion al cargament de l'imatge

Al moment del cargament de l'imatge sul serveire, vos es demandat d'entrar una descripcion de l'imatge. Aquesta descripcion es copiada telle quelle sus la pagina de descripcion de l'imatge. Es possible d'utilisar dins la descripcion de l'imatge la sintaxi dels articles de Wikipèdia. Par exèmple una descripcion del tipe : '''Descripcion:''' descripcion de l'imatge<br />'''Source:''' Jean Dupond<br />'''Licence:''' {{GFDL}} crearà una pagina del tipe :

Descripcion: descripcion de l'imatge
Source: Jean Dupond

Licence:

GNU Free Documentation License GFDL Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts.

Please do NOT use the license for new uploads. Only meant for existing uploads.

GFDL GNU Free Documentation License //oc.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A8dia:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License

Imatge de desplaçar sus Commons Aprèp aver verificat la validitat de sa licéncia, aqueste imatge liure se deuriá transferir cap a Wikimedia Commons.

Vos podètz ajudar de l'assistent de transferiment cap a Commons,
puèi apausar sus aquesta pagina lo modèl : {{D'ara enlà sus Commons|nom de l'imatge sus commons}}.


On obtient ainsi una pagina ja formatada e on n'a donc plus besoin d'editar la pagina de descripcion (sauf pour y ajouter des informacions complementaires).

Utiliser le cache del navigateur

Note : aquesta astúcia es estada testada que sus Mozilla e Internet Explorer mas riscatz rien a l'essayer.

Los navigators modernes utilisan sovent un sistèma de cache que permet, dins certanas condicions, d'afichar fòrça rapidament una pagina precedentament visitada. Aquesta fonccionalitat pòt èstre utilisada al moment del cargament d'un nombre important de fichiers. Il suffit après avoir appuye sul bouton « Copier un ficher » d'attendre le message de confirmacion de la copie e far rapidement un retour en arrière avec votre navigateur. Il y a de grandes chances pour que vous retrouviez toutes les infos que vous avez precedemment entradas (nom de fiquièr, descripcion, check box) e ainsi que vous puissiez far la copie suivante bien plus rapidement.

Entresenhas complementàrias