Comunautat Autonòma Basca : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Aubadaurada (discussion | contribucions)
H
Aubadaurada (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 : Linha 1 :
{{omon|Bascoat (omonimia)}}
{{omon|Bascoat (omonimia)}}
<!--Article redigit en lengadocian-->
<!--Article redigit en lengadocian-->
{{Infobox Comunautat Autonòma Espanha | nom auto=Euskal Herriko Autonomia Erkidegoa
{{Infobox Comunautat Autonòma Espanha | nom auto=Euskal Autonomia Erkidegoa
| bandièra=Flag of the Basque Country.svg
| bandièra=Flag of the Basque Country.svg
| Escut=Escudo de Euskadi.svg
| Escut=Escudo de Euskadi.svg
Linha 27 : Linha 27 :
}}
}}


La '''Comunautat Autonòma Basca''' (en [[basco]]: ''Euskal Herriko Autonomia Erkidegoa''; en [[castelhan]]: ''Comunidad Autónoma del País Vasco'') es una comunautat autonòma de l'[[estat espanhòl]] que correspond a una partida del [[Bascoat]] istoric e qu'englòba las tres províncias seguentas: [[Alaba]], [[Biscaia]] e [[Guipuscoa]].
La '''Comunautat Autonòma Basca''' (en [[basco]]: ''Euskal Autonomia Erkidegoa''; en [[castelhan]]: ''Comunidad Autónoma del País Vasco'') es una comunautat autonòma de l'[[estat espanhòl]] que correspond a una partida del [[Bascoat]] istoric e qu'englòba las tres províncias seguentas: [[Alaba]], [[Biscaia]] e [[Guipuscoa]].


Lo nom oficial d'aquela comunautat, en occitan, es '''Bascoat''' o '''País Basco''' o '''País Basc''' (en [[basco]] ''Euskadi'', en [[castelhan]] ''País Vasco''), mas es un nom enganaire perque aquela comunautat autonòma compren solament una partida del [[Bascoat]] istoric.
Lo nom oficial d'aquela comunautat, en occitan, es '''Bascoat''' o '''País Basco''' o '''País Basc''' (en [[basco]] ''Euskadi'', en [[castelhan]] ''País Vasco''), mas es un nom enganaire perque aquela comunautat autonòma compren solament una partida del [[Bascoat]] istoric.

Version del 31 genièr de 2008 a 15.25

Infotaula d'entitat administrativaComunautat Autonòma Basca
Euskal Herria (eu)
Euskadi (eu)
País Vasco (es)
Euskadi (es) Modifica el valor a Wikidata
lang=oc
Modifica el valor a Wikidata
ImneEusko Abendaren Ereserkia Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Devisa(cap)
Nom oficialEuskal Autonomia Erkidegoa (Euskadi) (eu) Modifica el valor a Wikidata
Entitatcomunautat autonòma d'Espanha Modifica el valor a Wikidata
Administracion
EstatEspanha Modifica el valor a Wikidata
CapitalaVitòria o Gasteiz
Lenga oficialaespanhòl
basc Modifica el valor a Wikidata
Politica
 • Lehendakari Modifica el valor a WikidataIñigo Urkullu (2012–) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Modifica el valor a Wikidata
Carte
Coordenadas43° 00′ N, 2° 45′ O
Superfícia7 234 km² Modifica el valor a Wikidata
Banhat permar Cantabrica Modifica el valor a Wikidata
Limitròf ambNavarra
Castelha e Leon
Cantàbria
La Rioja
Nòva Aquitània (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Altitud mejana876 m Modifica el valor a Wikidata
Punt culminantAketegi (1 551 m) Modifica el valor a Wikidata
Fus orariUTC+01:00 (ora estandard)
UTC+02:00 (ora d'estiu) Modifica el valor a Wikidata
Demografia
 • Totala2 108 281 ab. (2021 Modifica el valor a Wikidata)
Autras informacions
ISO 3166-2ES-PV

Sit webeuskadi.eus Modifica el valor a Wikidata

La Comunautat Autonòma Basca (en basco: Euskal Autonomia Erkidegoa; en castelhan: Comunidad Autónoma del País Vasco) es una comunautat autonòma de l'estat espanhòl que correspond a una partida del Bascoat istoric e qu'englòba las tres províncias seguentas: Alaba, Biscaia e Guipuscoa.

Lo nom oficial d'aquela comunautat, en occitan, es Bascoat o País Basco o País Basc (en basco Euskadi, en castelhan País Vasco), mas es un nom enganaire perque aquela comunautat autonòma compren solament una partida del Bascoat istoric.

Se plaça a l'extrèm nord-oriental de la franja cantabrica (Espanha), e confronta lo golf de Gasconha o mar Cantabrica e lo Departament dels Pirenèus Atlantics (França) al nòrd, La Rioja e la província de Burgos al sud, Cantàbria a l'oèst e la Navarra a l'èst.

La superfícia totala de la Comunautat Autonòma Basca es 7234 km² e a una populacion de 2 124 846 abitants (font: INE, genièr de 2005), e una densitat de populacion de 292,4 ab./km².

Sa capitala es Vitòria o Gasteiz (en Alaba), que i se tròban las sedenças del parlament e del govèrn de la comunautat autonòma.

Evolucion del territòri

A partir del sègle XIX lo territòri de la comunautat actuala foguèt apelat Províncias Bascas (en castelhan Provincias Vascongadas[1]) pr'amor que Navarra, encara qu'èra tanben "vascongada" (basca), èra pas una "província" mas un reialme vièlh. La comunautat es integrada per las províncias (territòris istorics dins l'ordenament autonomic) d'Alaba, Guipuscoa e Biscaia. La Comunautat Forala de Navarra a tanben lo drech de s'integrar en la Comunautat Autonòma Basca, en cas que decidisca son incorporacion segon lo procediment establit dins la quatrena disposicion transitòria de la Constitucion espanhòla, mas tre 1982 e fins ara, a mostrat pas cap d'interès d'exercir aquel drech.

Lengas

Se parlan subretot doas lengas, lo romanç castelhan, e lo basc, mas ancianament s'es tanben parlat occitan gascon dins mantuna vila de Guipuscoa. Lo basc, a la diferéncia d'aquelas lengas, procedís pas del latin mas del protobasc, una anciana lenga pirenenca e cantabrica. En 2001, 51% de la populacion èra monolingüa castelhana, 32% èra bilingüa, encara que 18% entendiá lo basc mas lo parlava amb dificultat. Aqueles percentatges vàrian segon lo territòri istoric; Guipuscoa es la mai bascofòna e Alaba la mens. Cal notar qu'aquelas donadas son de 2001 e qu'actualament, lo percentatge de populacion bilingüa es probablament màger.

Ligams extèrnes

Govèrn de la Comunautat Autonòma Basca


Referéncias

  1. Lo mot castelhan vascongado -a ven del latin *uasconicatus "bascofòn".