Guadalope : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Veishiga (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Veishiga (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 62 : Linha 62 :
|}
|}


'''Guadalope''' (en [[creòl]] [[guadalopenc]] ''Gwadlup'', en [[francés]] ''la Guadeloupe'') es una [[illa]] deis [[Antilhas]], en [[America]], enrodada d'illons vesins (Maria-Galanta, La Desirada, Las Santas). Forma un departament (nº 971) e una region administrativa de l'[[estat francés]].
'''Guadalope''' (en [[creòl]] [[guadalopenc]] ''Gwadlup'', en [[francés]] ''la Guadeloupe'') es una archipèla de las [[Antilhas]], en [[America]], formada per ''Basse-Terre'' e ''Grande-Terre'' que representan l'illa parpalhon enrodada d'illons vesins: Maria-Galanta, La Desirada e Las Santas. Forma un departament (nº 971) e una region administrativa de l'[[estat francés]].


En [[2007]] separèron d'aqueu departament l'arrondiment de las illas del Nòrd, que venguèron doas collectivitats territorialas: [[collectivitat de Sant Martin|Sant Martin]] e [[Sant Bartomieu (illa)|Sant Bartomieu]].
En [[2007]] separèron d'aqueu departament l'arrondiment de las illas del Nòrd, que venguèron doas collectivitats territorialas: [[collectivitat de Sant Martin|Sant Martin]] e [[Sant Bartomieu (illa)|Sant Bartomieu]].

Version del 18 agost de 2020 a 10.32

Aquel article (o seccion) es un esbòs.
Podètz partejar vòstras coneissenças e o melhorar (cossí?).
Gwadloup
la Guadeloupe
(Detalhat)
Lenga oficiala francés
Prefectura Basse-Terre
Sosprefecturas Pointe-à-Pitre
Arrondiments 2
Cantons 40
Comunas 32
President del conselh regional Ary Chalus
Presidenta del conselh general Josette Borel-Lincertin
Superfícia
 - Totala
 - % aiga

1 703 km²
0,26
Populacion
 - Totala ()
 - Densitat
 
383559
258 ab./km²
Moneda Èuro
Fus orari TU -4
Còde ISO 3166-1 312, GLP, GP
Còde ISO 3166-2 FR-GP
Còde Insee 971
Domeni Internet .gp
Indicatiu telefonic 590
Localizacion

Guadalope (en creòl guadalopenc Gwadlup, en francés la Guadeloupe) es una archipèla de las Antilhas, en America, formada per Basse-Terre e Grande-Terre que representan l'illa parpalhon enrodada d'illons vesins: Maria-Galanta, La Desirada e Las Santas. Forma un departament (nº 971) e una region administrativa de l'estat francés.

En 2007 separèron d'aqueu departament l'arrondiment de las illas del Nòrd, que venguèron doas collectivitats territorialas: Sant Martin e Sant Bartomieu.

Lo capluòc es Basse-Terre.

Lo gentilici es guadalopenc -a.

Istòria

L'illa es descobèrta per Cristòl Colomb pendent sa segonda expedicion. I desbarca lo 4 de novembre de 1493 en partissent de Maria-Galanta. Pren contacte ambe los indigènas caribes. Aquestes li dison que lor lilla se sona Kalokaera, nom que los espanhòls modifican primièr en Karukera e que significa: illa de las bèlas aigas. Colomb la torna batejar (Santa María de) Guadalupe (de Extremadura) per de motius religioses. Pren possession del novèl territòri al nom dels reis d'Espanha e contunha sa recèrca del continent. Guadalope coneisserà una relativa preséncia espanhòla fins a 1635.