Bruce Springsteen : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Niegodzisie (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
m Nòva Jersey -> Nòva Jersei., replaced: Nòva Jersey → Nòva Jersei using AWB
Linha 1 : Linha 1 :
{{Infobox Musica (artista)
{{Infobox Musica (artista)
|carta= vocal
|carta= vocal
|NomArtista= [[Bruce Springsteen]]
|NomArtista= Bruce Springsteen
|imatge=[[File:Bruce Springsteen - Roskilde Festival 2012.jpg |250px]]
|imatge=[[File:Bruce Springsteen - Roskilde Festival 2012.jpg |250px]]
|legenda = ''[[Bruce Springsteen]]''
|legenda = ''Bruce Springsteen''


|naissença = [[23 de setembre]] de [[1949]]<br />[[Long Branch]], [[New Jersey]]
|naissença = [[23 de setembre]] de [[1949]]<br />[[Long Branch]], [[New Jersey]]
Linha 16 : Linha 16 :
|entoratge= [[Patti Scialfa]], [[Roy Bittan]], [[Steven Van Zandt]]
|entoratge= [[Patti Scialfa]], [[Roy Bittan]], [[Steven Van Zandt]]
}}
}}
'''Bruce Frederick Joseph Springsteen''' ([[Long Branch]], [[23 de setembre]] de [[1949]]) es un cantaire de [[rock]] e autor-compositor [[Estats Units|american]]. Es famós per sas prestacions amb son grop, lo ''E Street Band''. Escaissat "The Boss", Springsteen es mai que mai conegut per sas paraulas poeticas, ont es descrita la vida de la classa obrièra americana, en particular de ''[[Nòva Jersey|New Jersey]]'' ont es nascut, amb de còps que i a un aspècte pus politic. Sas performàncias scenicas son famosas per èsser longas e energicas, amb de concèrts donats dempuèi las annadas setentas fins a uèi, de mai de tres oras de long.
'''Bruce Frederick Joseph Springsteen''' ([[Long Branch]], [[23 de setembre]] de [[1949]]) es un cantaire de [[rock]] e autor-compositor [[Estats Units|american]]. Es famós per sas prestacions amb son grop, lo ''E Street Band''. Escaissat "The Boss", Springsteen es mai que mai conegut per sas paraulas poeticas, ont es descrita la vida de la classa obrièra americana, en particular de ''[[Nòva Jersei]]'' ont es nascut, amb de còps que i a un aspècte pus politic. Sas performàncias scenicas son famosas per èsser longas e energicas, amb de concèrts donats dempuèi las annadas setentas fins a uèi, de mai de tres oras de long.


==Biografia==
==Biografia==
Linha 35 : Linha 35 :
===1964–1972: Primièrs ans===
===1964–1972: Primièrs ans===
En 1964, Springsteen vegèt las aparicions dels [[The Beatles|Beatles]] a l'Ed Sullivan Show. Inspirat, se crompèt la primièra guitarra al magasin Western Auto Appliance al prètz de 18,95 $.
En 1964, Springsteen vegèt las aparicions dels [[The Beatles|Beatles]] a l'Ed Sullivan Show. Inspirat, se crompèt la primièra guitarra al magasin Western Auto Appliance al prètz de 18,95 $.
A la fin de 1964, la maire de Springsteen faguèt un manlèu per li crompar una guitarra Kent à 60 $. Springsteen comemorèt puèi aquò dins la cançon "The Wish". L'an seguent, anèt a çò de Tex et Marion Vinyard, que pairinejavan de grops joves en vila. L'ajudèron a venir lo guitarista e un dels cantaires principals dels Castiles. Los Castiles enregistrèron doas cançons originalas dins un estúdio d'enregistrement public de [[Brick Township, New Jersey | Brick Township]] e joguèron dins divèrs luòcs, coma lo [[Cafe Wha?]] a [[Greenwich Village]].
A la fin de 1964, la maire de Springsteen faguèt un manlèu per li crompar una guitarra Kent à 60 $. Springsteen comemorèt puèi aquò dins la cançon "The Wish". L'an seguent, anèt a çò de Tex et Marion Vinyard, que pairinejavan de grops joves en vila. L'ajudèron a venir lo guitarista e un dels cantaires principals dels Castiles. Los Castiles enregistrèron doas cançons originalas dins un estúdio d'enregistrement public de [[Brick Township (Nòva Jersei)|Brick Township]] e joguèron dins divèrs luòcs, coma lo [[Cafe Wha?]] a [[Greenwich Village]].
A la fin deLs ans 1960, Springsteen se produtz brèvament dins un [[power trio]] nomenat Earth, jogant dins de clubs de New Jersey, amb un espectacle major a l'otèl Diplomat de [[Nòva York|New York City]].
A la fin deLs ans 1960, Springsteen se produtz brèvament dins un [[power trio]] nomenat Earth, jogant dins de clubs de Nòva Jersei, amb un espectacle major a l'otèl Diplomat de [[Nòva York|New York City]].


De 1969 al començament de 1971, Springsteen joguèt amb [[Steel Mill]] (originalament sonat Child), que compreniá [[Danny Federici]], [[Vini Lopez]], [[Vinnie Roslin]] e pus tard [[Steve Van Zandt]] e [[Robbin Thompson]]. Durant aqueste periòde jogava regularament al [[Jersey Shore]], a [[Richmond]] en [[Virgínia]],<ref>{{Cite news|title=The Boss Growing Up in Richmond |url=http://dig.library.vcu.edu/cdm/compoundobject/collection/com/id/7779/rec/36 |work=[[The Commonwealth Times]] |date=April 29, 1986 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150402112138/http://dig.library.vcu.edu/cdm/compoundobject/collection/com/id/7779/rec/36 |archivedate=April 2, 2015 }}</ref> [[Nashville]], [[ Tennessee]], e faguèt qualques concèrt en Califòrnia, començant lèu lèu de venir cult.
De 1969 al començament de 1971, Springsteen joguèt amb [[Steel Mill]] (originalament sonat Child), que compreniá [[Danny Federici]], [[Vini Lopez]], [[Vinnie Roslin]] e pus tard [[Steve Van Zandt]] e [[Robbin Thompson]]. Durant aqueste periòde jogava regularament al [[Jersey Shore]], a [[Richmond]] en [[Virgínia]],<ref>{{Cite news|title=The Boss Growing Up in Richmond |url=http://dig.library.vcu.edu/cdm/compoundobject/collection/com/id/7779/rec/36 |work=[[The Commonwealth Times]] |date=April 29, 1986 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150402112138/http://dig.library.vcu.edu/cdm/compoundobject/collection/com/id/7779/rec/36 |archivedate=April 2, 2015 }}</ref> [[Nashville]], [[Tennessee]], e faguèt qualques concèrt en Califòrnia, començant lèu lèu de venir cult.


==Discografia==
==Discografia==

Version del 30 abril de 2020 a 20.53

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen

Naissença 23 de setembre de 1949
Long Branch, New Jersey
N. a
Decès
D. a
Causa de decès
Assassinat/ada per
Luòc d'enterrament
Lenga mairala
Fogal ancestral
País de nacionalitat
Paire
Maire
Oncle
Tanta
Grands
Bèlamaire
Bèlpaire
Fraire
Sòrre
Conjunt
Companh/a
Filh/a
Religion
Membre de
Familha nòbla
Membre de
l'equipa esportiva
posicion de jòc
tir (esquèrra/drecha)
grad dan/kyu
Grop etnic
Orientacion sexuala
Profession
Emplegaire
Domeni d'activitat
Escolaritat
Diplòma
Director de tèsi
Estudiant de tèsi
Foncion politica
Residéncia oficiala
Predecessor
Successor
Partit
Tessitura
Label discografic
Lista de cançons
Discografia
Mission de l'astronauta
Distincions e prèmis
Branca militara
Grad militar
Etapa de canonizacion
Familha nòbla
Títol de noblesa
Títol onorific
Comandament
Conflicte
Jorn de la fèsta
País d’origina Bandièra dels Estats Units Estats Units
Profession(s) Autor-compositor-interprèt
Genre(s) Musica rock
Musica fòlk
Musica acostica
Instrument(s) Cant, guitarra, harmonica, piano
Annadas activas 1972 a uèi
Labèl(s) Columbia
Site Web brucespringsteen.org

Entoratge Patti Scialfa, Roy Bittan, Steven Van Zandt
Identificants
ULAN
DOI
RKDimages
Rijksmonument
KGS
Historic Places identifier
ID d'artista de MusicBrainz
ID album de MusicBrainz
ID d'òbra de MusicBrainz
Legislator
Identificant BHL
Identificant ITIS
Identificant IUCN
Identificant NCBI
Identificant TPDB
Identificant GBIF
Identificant WoRMS
Numèro EE
Indicatiu
Còde AITA
Còde OACI
Còde mnemonic
Identificant JPL Small-Body Database
Còde de l'observatòri Minor Planet Center
Identificant Structurae
Identificant Emporis
Numèro CAS
numèro EINECS
SMILES
InChI
InChIKey
Còde ATC
Numèro E
Identificant UNII
Numèro RTECS
Identificant ChemSpider
Identificant PubChem (CID)
Numèro ZVG
Identificant ChEBI
Numèro ONU
Còde Kemler
Identificant Drangbank
Mencion de dangièr SGH
Identificant Wine AppDB
Identificant d'un satellit NSSDC
SCN
Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Bruce Springsteen.

Bruce Frederick Joseph Springsteen (Long Branch, 23 de setembre de 1949) es un cantaire de rock e autor-compositor american. Es famós per sas prestacions amb son grop, lo E Street Band. Escaissat "The Boss", Springsteen es mai que mai conegut per sas paraulas poeticas, ont es descrita la vida de la classa obrièra americana, en particular de Nòva Jersei ont es nascut, amb de còps que i a un aspècte pus politic. Sas performàncias scenicas son famosas per èsser longas e energicas, amb de concèrts donats dempuèi las annadas setentas fins a uèi, de mai de tres oras de long.

Biografia

Springsteen es nascut lo 23 de setembre de 1949, al Monmouth Medical Center de Long Branch, New Jersey. Passèt son enfància a Freehold, una vila vesina. Demorava dins la South Street e frequentava la Freehold Borough High School. Son paire, Douglas Frederick Springsteen, èra d'aujòls olandeses e irlandeses e trabalhava coma menaire de bus, entre autras, mas èra sovent sens emplec. Springsteen diguèt qu'èra que mai sa maire, Adele Ann (nascuda Zerilli), que ganhava lo pan. Sa maire èra secretària e es d'origina italiana. A doas sòrres pus jovas, Virginia e Pamela. Son grand mairal èra nascut a Vico Equense, una vila al ras de Nàpols. Emigrèt per Ellis Island e quora arribèt, sabiá pas legir ni escriure. Finalament, venguèt avocat çò qu'impressionèt Bruce quora èra pus jove.

Lo nom de familha de Springsteen es topografic e d'origina neerlandesa. Los Springsteens fasián partit de las primièras familhas neerlandesas que s'installèron dins la colonia de New Netherland dins los ans 1600 .

Avalit dins un mitan catolic, Springsteen frequentèt l'escòla de Santa Ròsa de Lima dins lo borough Freehold, ont èra en desacòrd amb las religiosas e regetèt las restriccions que li èran impausadas. Dins una interview de 2012, expliquèt qu'èra mai son educacion catolica qu'aviá influenciada sa musica que non pas l'ideologia politica.

Springsteen creissèt en escotant a la ràdio Frank Sinatra, cantaire del New Jersey. Venguèt el meteis interessat a èstre musician quora, en 1956 e 1957, a l'atge de set ans, vegèt Elvis Presley a l'emission Ed Sullivan Show. Pauc de temps après, sa maire li loguèt una guitarra per 6 $ la setmana.

En novena annada, Springsteen comencèt de fréquentar l’escòla publica Freehold High School, mas i trapèt pas sa plaça. D'ancians professors declarèron qu'èra "un solitari, que voliá pas rès autre que jogar de guitarra". Obtenguèt son diplòma en 1967, mas se se sentèt tant a malaise qu'anèt pas a la ceremonia. Frequentèt brevament Ocean County College, mas abandonèt sos estudis.

Apelat a la conscripcion dins l'armada dels Estats Units a l'atge de 19 ans, capitèt pas l'examen medical e serviguèt pas durant la guèrra de Vietnam.

Carrièra

1964–1972: Primièrs ans

En 1964, Springsteen vegèt las aparicions dels Beatles a l'Ed Sullivan Show. Inspirat, se crompèt la primièra guitarra al magasin Western Auto Appliance al prètz de 18,95 $. A la fin de 1964, la maire de Springsteen faguèt un manlèu per li crompar una guitarra Kent à 60 $. Springsteen comemorèt puèi aquò dins la cançon "The Wish". L'an seguent, anèt a çò de Tex et Marion Vinyard, que pairinejavan de grops joves en vila. L'ajudèron a venir lo guitarista e un dels cantaires principals dels Castiles. Los Castiles enregistrèron doas cançons originalas dins un estúdio d'enregistrement public de Brick Township e joguèron dins divèrs luòcs, coma lo Cafe Wha? a Greenwich Village. A la fin deLs ans 1960, Springsteen se produtz brèvament dins un power trio nomenat Earth, jogant dins de clubs de Nòva Jersei, amb un espectacle major a l'otèl Diplomat de New York City.

De 1969 al començament de 1971, Springsteen joguèt amb Steel Mill (originalament sonat Child), que compreniá Danny Federici, Vini Lopez, Vinnie Roslin e pus tard Steve Van Zandt e Robbin Thompson. Durant aqueste periòde jogava regularament al Jersey Shore, a Richmond en Virgínia,[1] Nashville, Tennessee, e faguèt qualques concèrt en Califòrnia, començant lèu lèu de venir cult.

Discografia

  • Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)
  • The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle (1973)
  • Born to Run (1975)
  • Darkness on the Edge of Town (1978)
  • The River (1980)
  • Nebraska (1982)
  • Born in the U.S.A. (1984)
  • Tunnel of Love (album)|Tunnel of Love (1987)
  • Human Touch (1992)
  • Lucky Town (1992)
  • The Ghost of Tom Joad (1995)
  • The Rising (2002)
  • Devils & Dust (2005)
  • We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006)
  • Magic (2007)
  • Working on a Dream (2009)
  • Wrecking Ball (2012)
  • High Hopes (2014)
  • Western Stars (2019)

Suls autres projèctes Wikimèdia :

  1. Modèl:Cite news