Marwari : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Dhegiha (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Dhegiha (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
 
Linha 21 : Linha 21 :


== Localisacion ==
== Localisacion ==
En Índia la lenga es parlada dins l'ancien reialme de Marwar, dins l'oèst desertic de [[Rajasthan]], dins los districtes de [[districte de Jodhpur|Jodhpur]], Barmer, [[Jaisalmer]] e Bikane. Lo marwari es parlat tamben en Paquistan<ref>La basa de donadas ''Ethnologue'' de la SIL, qu'es responsibla per los còdis de lengas ISO 639-3, atribuís un còdi al 'marwari de Pquistan, [mve]</ref>. Lo nombre de locutors es pas aisit de saver, que fòrça marwaris en Índia declaran l'[[indi]] o lo « rajasthani » coma lor lenga mairala dins los recensaments<ref name="CN7">Chacko e Ngwazah 2012, p. 7.</ref>.
En Índia la lenga es parlada dins l'ancien reialme de Marwar, dins l'oèst desertic de [[Rajasthan]], dins los districtes de [[districte de Jodhpur|Jodhpur]], Barmer, [[districte de Jaisalmer|Jaisalmer]] e Bikane. Lo marwari es parlat tamben en Paquistan<ref>La basa de donadas ''Ethnologue'' de la SIL, qu'es responsibla per los còdis de lengas ISO 639-3, atribuís un còdi al 'marwari de Pquistan, [mve]</ref>. Lo nombre de locutors es pas aisit de saver, que fòrça marwaris en Índia declaran l'[[indi]] o lo « rajasthani » coma lor lenga mairala dins los recensaments<ref name="CN7">Chacko e Ngwazah 2012, p. 7.</ref>.


== Classificacion e dialèctes ==
== Classificacion e dialèctes ==

Version actuala en data del 14 març de 2020 a 09.49

Infotaula de lengaMarwari
मारवाड़ी Modifica el valor a Wikidata
Locutors7 000 000[1]
Familha lingüistica
Marwari
Còdis lingüistics
ISO 639-2mwr Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-3mwr Modifica el valor a Wikidata

Lo marwari es una lenga indoariana parlada en Índia e en Paquistan.

Localisacion[modificar | Modificar lo còdi]

En Índia la lenga es parlada dins l'ancien reialme de Marwar, dins l'oèst desertic de Rajasthan, dins los districtes de Jodhpur, Barmer, Jaisalmer e Bikane. Lo marwari es parlat tamben en Paquistan[2]. Lo nombre de locutors es pas aisit de saver, que fòrça marwaris en Índia declaran l'indi o lo « rajasthani » coma lor lenga mairala dins los recensaments[1].

Classificacion e dialèctes[modificar | Modificar lo còdi]

Lo marwari fa partida del grop rajasthani de las lengas indoarianas centralas, una branca de las lengas indoarianas, que fan partida de la familha indoeuropèa. Existís pas de lenga rajasthani, mas un ensem de parlars acampats jos aquest tèrme. Recentament en Rajasthan se desvolopan d'iniciativas per promòure lo marwari, que ten una tradicion literària anciana, coma lenga estandard basada sus lo dialècte jodhpuri[3].

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. 1,0 et 1,1 Chacko e Ngwazah 2012, p. 7.
  2. La basa de donadas Ethnologue de la SIL, qu'es responsibla per los còdis de lengas ISO 639-3, atribuís un còdi al 'marwari de Pquistan, [mve]
  3. Chacko e Ngwazah 2012, p. 5, 8.

Fonts[modificar | Modificar lo còdi]