Nacion sens estat : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Carmentano (discussion | contribucions)
Pagina novèla: Las '''nacions sense estat''' son de comunautats umanas que, tot e en avent las caracteristicas culturalas o identitàrias associadas abitualament amb una nacion, dispausa pas d'...
(Pas cap de diferéncia)

Version del 18 octobre de 2007 a 11.21

Las nacions sense estat son de comunautats umanas que, tot e en avent las caracteristicas culturalas o identitàrias associadas abitualament amb una nacion, dispausa pas d'un estat pròpri, e en fòrça cases, es pas reconeguda oficialament coma comunautat diferenciada. Las nacions sense estat, per autant, estàn inclusas en d'estats a on la nacion predominant es una autra, o repartidas entre de divèrses estats.

Lo reconeishement oficial de las nacions sense estat es fòrça variable. En qualques estats, se parla dauridament de nacions, o de nacionalitats, e en qualques cases aquestas an artenhut d'estructuras administrativas o de govèrn pròpri. En d'autras, la diuersitat nacionala es pas plan vista, e des de l'estat se propugna una uniformitat nacionala.

La definicion de qué es o es pas una nacion sense estat es subjectiva. A més, convivon sovent en un meteis territòri de personas amb de sentiments nacionals fòrça disparièrs. En d'autras, determinar quin es lo territòri exacte que correspon a una nacion pòt èsser dificila. En general, las nacions que se listan complisson dejós al mens qualqu'un dels tres critèris seguents:

  • Reconeishement oficial per part de l'estat coma comunautat nacionala, nacionalitat o parièra.
  • Preséncia de trachs culturala o lingüistica plan definits e diferenciats dels majoritaris en l'estat.
  • Existéncia d'un movement cultural o politic que ne reivindique l'existéncia.