Eliseu Reclus : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Xophe84 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Xophe84 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 : Linha 1 :
Élisée Reclus ([[Senta Fe la Granda]], [[Gasconha]], [[1830]] - [[Torhout]], [[Flandra Occidentala]], [[1905]]) era un [[Geografia|geograf]] [[Anarquisme|libertari]], membre de la [[Primièra Internacionala]] probenc de [[Mikhaïl Bakunin]], et filh d'un pastor [[Protestantisme|protestant]] en una familha de geografs.
Élisée Reclus ([[Senta Fe la Granda]], [[Gasconha]], [[1830]] - [[Torhout]], [[Flandra Occidentala]], [[1905]]) era un [[Geografia|geugraf]] [[Anarquisme|libertari]], membre de la [[Primièra Internacionala|Primièra Enternacionala]] probenc de [[Mikhaïl Bakunin]], et filh d'un pastor [[Protestantisme|protestant]] en una familha de geugrafs.


==Vida==
==Vida==
Linha 5 : Linha 5 :
En [[1842]], a l'atge de dotze ans, a quitat l'ostal de son paire amb el son fraire ainat, Élie, ta ganhar del pan e far coneguda lo monde, son anats en [[Alemanha]].
En [[1842]], a l'atge de dotze ans, a quitat l'ostal de son paire amb el son fraire ainat, Élie, ta ganhar del pan e far coneguda lo monde, son anats en [[Alemanha]].


En [[1847]], torna en [[França]] e s'encarta a la facultat de [[Teologia|teologi]]<nowiki/>[[Teologia|a]] de [[Montalban]].
En [[1847]], torna en [[França]] e s'encarta a la facultat de [[Teologia|teulogiá]] de [[Montalban]].



En [[1848]], data de la [[revolucion]] a [[París]], cambia la direccion entelectuala d'Elisée, que las legidas avesala ajústan aquelas de [[Comte de Saint Simon|Saint-Simon]], [[Charles Fourier]], [[Auguste Comte|August Comte]] e Lamennais. Elisée cambia les Escrichuras ta las classas de [[Carl Ritter]], professor de geografia a l'Universitat de [[Berlin]], fasedor de "La geografia en sa relacion amb la [[natura]] e l'istòria de l'òme", una òbra desacabada en dètz volums, poblejat entre [[1822]] e [[1859]], una de las òbras fondamentalas de la geografia comparada que seriá completada mai tard per la "Geografia Universala" de Élisée Reclus, en enclausant de los estudis de l'[[Euròpa]], de l'[[America]] et de l'[[Oceania]].

En [[1848]], data de la [[revolucion]] a [[París]], cambia la direccion entelectuala d'Elisée, que las legidas avesala ajústan aquelas de [[Comte de Saint Simon|Saint-Simon]], [[Charles Fourier]], [[Auguste Comte|August Comte]] e Lamennais. Elisée cambia les Escrichuras ta las classas de [[Carl Ritter]], professor de geografia a l'Universitat de [[Berlin]], fasedor de "La geugrafia en sa relacion amb la [[natura]] e l'istòria de l'òme", una òbra desacabada en dètz volums, poblejat entre [[1822]] e [[1859]], una de las òbras fondamentalas de la geugrafia comparada que seriá completada mai tard per la "Geografia Universala" de Élisée Reclus, en enclausant de los estudis de l'[[Euròpa]], de l'[[America]] et de l'[[Oceania]].


== Sos Idèas ==
== Sos Idèas ==

Version del 18 abril de 2018 a 09.02

Élisée Reclus (Senta Fe la Granda, Gasconha, 1830 - Torhout, Flandra Occidentala, 1905) era un geugraf libertari, membre de la Primièra Enternacionala probenc de Mikhaïl Bakunin, et filh d'un pastor protestant en una familha de geugrafs.

Vida

En 1842, a l'atge de dotze ans, a quitat l'ostal de son paire amb el son fraire ainat, Élie, ta ganhar del pan e far coneguda lo monde, son anats en Alemanha.

En 1847, torna en França e s'encarta a la facultat de teulogiá de Montalban.


En 1848, data de la revolucion a París, cambia la direccion entelectuala d'Elisée, que las legidas avesala ajústan aquelas de Saint-Simon, Charles Fourier, August Comte e Lamennais. Elisée cambia les Escrichuras ta las classas de Carl Ritter, professor de geografia a l'Universitat de Berlin, fasedor de "La geugrafia en sa relacion amb la natura e l'istòria de l'òme", una òbra desacabada en dètz volums, poblejat entre 1822 e 1859, una de las òbras fondamentalas de la geugrafia comparada que seriá completada mai tard per la "Geografia Universala" de Élisée Reclus, en enclausant de los estudis de l'Euròpa, de l'America et de l'Oceania.

Sos Idèas

Anarquisme

Élisée Reclus era un militant envolzat drechament dins de las mitans anarquista, era tanben en relacion amb nombre des bèlas carassas del movement libertari de l'epòca. Uèi, es vist coma un adralhal de l'Ecologiá Sociala de Murray Bookchin.

Vegetarisme

Lèu rebutat per la carn, Élisée Reclus era un vegetarian convencut. Parteja aquela concebeson amb son fraire, Élie.