Pèira de Roseta : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
CommonsDelinker (discussion | contribucions)
Lo fichièr Piedra_de_Rosetta.jpg es estat escafat coma o es estat sus Commons per Jcb (Copyright violation:)
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Balisa : editor de codi 2017
 
Linha 5 : Linha 5 :




La '''pèira de Roseta''' es una pèira de [[granit]] fosc (sovent identificada falsament coma de [[basalte]]) ont es gravat, en doas lengas diferentas ([[egipcian]]a e [[grèc (lenga)|grèga]]), mas amb tres escrituras ([[ieroglíf egipcian|ieroglíf ieratic]], [[escritura demotica egipciana]], e [[alfabet grèc]]), lo meteis decret de [[Ptolemèu V]] de [[196 abans lo Crist]]. Se trobèt aquela pèira dins la vila egipciana de [[Roseta]]. Lo fach que se coneissiá plan lo grèc faguèt que la pèira venguèt la clau per deschifrar los [[ieroglifs egipcians]], en [[1822]], per [[Joan Francés Champolion]], e en [[1823]] per [[Thomas Young]]. Aquela descobèrta faguèt de bon tradusir los autres tèxtes ieroglifics. La pèira es actualament servada dins lo [[Musèu Britanic]].
La '''pèira de Roseta''' es una pèira de [[granit]] fosc (sovent identificada falsament coma de [[basalte]]) ont es gravat, en doas lengas diferentas ([[egipcian]]a e [[grèc (lenga)|grèga]]), mas amb tres escrituras ([[ieroglíf egipcian|ieroglíf ieratic]], [[escritura demotica egipciana]], e [[alfabet grèc]]), lo meteis decret de [[Ptolemèu V]] de [[196 abans lo Crist]]. Se trobèt aquela pèira dins la vila egipciana de [[Roseta (Egipte)|Roseta]]. Lo fach que se coneissiá plan lo grèc faguèt que la pèira venguèt la clau per deschifrar los [[ieroglifs egipcians]], en [[1822]], per [[Joan Francés Champolion]], e en [[1823]] per [[Thomas Young]]. Aquela descobèrta faguèt de bon tradusir los autres tèxtes ieroglifics. La pèira es actualament servada dins lo [[Musèu Britanic]].


[[Categoria:Egipte antica]]
[[Categoria:Egipte antica]]

Version actuala en data del 17 novembre de 2017 a 11.55


La pèira de Roseta es una pèira de granit fosc (sovent identificada falsament coma de basalte) ont es gravat, en doas lengas diferentas (egipciana e grèga), mas amb tres escrituras (ieroglíf ieratic, escritura demotica egipciana, e alfabet grèc), lo meteis decret de Ptolemèu V de 196 abans lo Crist. Se trobèt aquela pèira dins la vila egipciana de Roseta. Lo fach que se coneissiá plan lo grèc faguèt que la pèira venguèt la clau per deschifrar los ieroglifs egipcians, en 1822, per Joan Francés Champolion, e en 1823 per Thomas Young. Aquela descobèrta faguèt de bon tradusir los autres tèxtes ieroglifics. La pèira es actualament servada dins lo Musèu Britanic.