Comtat de Niça : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Balisas : cambiament per telefonet Modificacion pel web mobil
Cap resum de modificació
Linha 28 : Linha 28 :
! colspan="2" bgcolor="#FFFFFF" | [[Fichièr:Mapa Niça comtat.PNG|290px]]
! colspan="2" bgcolor="#FFFFFF" | [[Fichièr:Mapa Niça comtat.PNG|290px]]
|}--->
|}--->
Lo ò la '''Comtat de Niça'''<ref>En occitan si di ''lo comtat'' (masculin) ò ''la comtat'' (femenin).</ref> (ò Contèa de Niça mai generalament), que si sòna finda lo '''País Niçard''', es una region istorica d'[[Occitània]], a l'èst, a l'entorn de la vila de [[Niça]] e que s'espandisse tra la [[mar Mediterranèa]] ([[Còsta d'Azur]]), lo riu de [[Var (riu)|Var]] e la cresta de l'extrèm sud dei [[Alps]].
Lo ò la '''Comtat de Niça'''<ref>En occitan si di ''lo comtat'' (masculin) ò ''la comtat'' (femenin).</ref> (italianizat en ''Contèa de Niça''), que si sòna finda lo '''País Niçard''', es una region istorica d'[[Occitània]], a l'èst, a l'entorn de la vila de [[Niça]] e que s'espandisse tra la [[mar Mediterranèa]] ([[Còsta d'Azur]]), lo riu de [[Var (riu)|Var]] e la cresta de l'extrèm sud dei [[Alps]].


La sieu capitala es la vila de [[Niça]].
La sieu capitala es la vila de [[Niça]].

Version del 5 novembre de 2017 a 23.18

Lo ò la Comtat de Niça[1] (italianizat en Contèa de Niça), que si sòna finda lo País Niçard, es una region istorica d'Occitània, a l'èst, a l'entorn de la vila de Niça e que s'espandisse tra la mar Mediterranèa (Còsta d'Azur), lo riu de Var e la cresta de l'extrèm sud dei Alps.

La sieu capitala es la vila de Niça.

Lo gentilici es niçard -a.

La sieu populacion es de 506 694 abitants (en lo 1999).

Geografia

Veire:Lista dei Comunas dau Comtat de Niça

Istòria

A l'inici èra una part de l'ancian comtat de Provença, pi a partir dau 1388 foguèt una partida dau ducat de Savòia (que venguèt lo reiaume de Sardenha en lo 1720). Pilhèt lo nom de Comtat de Niça a una data indeterminada après lo restacament a Savòia. Foguèt restacat a l'estat francés en lo 1860. Despí aquò, forma l'arrondiment de Niça qu'es la màger part dau departament dei Aups Maritims, totun si garda lo nom de Comtat de Niça per designar aquela region culturala e istorica que la sieu personalitat es tot plen fòrta.

Istoricament, lo Principat de Mónegue es enclavat dins lo Comtat de Niça mas non nen fa partida. La vila de Menton, embau País Mentonasc, faïan partida dau Principat de Mónegue (fins en lo 1861, quora foguèron restacats a l'estat francés).

Galaria

Vejatz tanben

Bibliografia

BARELLI Herve [Hervé], ROCCA Rogier [Roger] (1995) Histoire de l'identité niçoise, Niça: Serre

Nòtas

  1. En occitan si di lo comtat (masculin) ò la comtat (femenin).

Ligams extèrnes