Stephen Gray : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « '''Stephen Gray''' (decembre de 1666 - 7 de febrier de 1736) èra un fisician e un astronòm britanic. Aguèt un... »
 
Cap resum de modificació
Linha 13 : Linha 13 :
== Nòtas e referéncias ==
== Nòtas e referéncias ==
<references/>
<references/>

[[Categoria:Recipiendari de la Medalha Copley]]

Version del 4 junh de 2016 a 11.58

Stephen Gray (decembre de 1666 - 7 de febrier de 1736) èra un fisician e un astronòm britanic. Aguèt un ròtle de remarca dins l'emergéncia dei nocions de conductors e d'isolants.

Nascut a Canterbury dins una familha de tenchuriers, contunièt lo mèstier de son paire mai s'interessèt tanben ai sciéncias. Gràcias a l'ajuda d'amics aisats, aguèt l'accès a de bibliotècas e a d'aparelhs scientifics e poguèt menar una carriera de scientific autodidacte. De mai, capitèt de fabricar d'espereu un telescòpi que li permetèt de menar d'observacions astronomicas relativament precisas. Sei trabalhs interessèron John Flamsteed (1646-1719), premier astronòm reiau, qu'èra a crear una novèla carta dau cèu. Gray e Flamsteed venguèron amics e lo premier se retrobèt indirèctament implicat dins lei garolhas opausant lo segond a Isaac Newton (1643-1727).

Après la victòria de Newton còntra seis adversaris, Gray conoguèt un periòde de dificultats economicas. Vengut assistent de John Theophilus Desaguliers, un sòci de la Royal Society, obtenguèt finalament una pension gràcias a una demanda de John Flamsteed e de Hans Sloane (1683-1744). Gray s'interessèt alora ai fenomèns electrics. En particular, estudièt la generacion de corrents electrics. Après d'experiéncias sus la conductivitat de divèrsei materiaus menadas gràcias a Granville Wheler e d'amics de Flamsteed, participèt a l'emergéncia de la definicion dau concèpte de conductors e d'isolants. Après la mòrt de Newton, sa trabalh foguèt finalament reconegut per la Royal Society e Stephen Gray recebèt dos còps la Medalha Copley en 1731 e en 1732.

Liames intèrnes

Bibliografia

Nòtas e referéncias