1797 : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 39 : Linha 39 :
==== [[Etiopia]] ====
==== [[Etiopia]] ====


Perseguida dei trèbols intèrns liats a l'afondrament dau poder imperiau en [[1768]]-[[1769]] amb una tiera d'eveniments caotics e de cambiaments d'aliança divèrs. En particular, lo negus [[Salomon III]] se preocupèt de luchar còntra son fraire e ancian negus [[Tekle Giyorgis Ièr|Tekle Giyorgis I{{èr}}]]. En mai, [[Gondar]] foguèt assetjada per lo senhor rebèl [[Asserat]] que pilhèt una partida de la vila mai aviá pas pron de fòrças per redurre la totalitat dei defensors. Après la batalha, Salomon III s'enfugiguèt de Gondar e trobèt refugi a Axum sota la proteccion dau ras [[Wolde Selassie]]. [[Yonas]] venguèt lo novèu negus mai aviá ges de sostèn au sen de l'aristocracia auta que chausiguèt de sostenir la restauracion de [[Tekle Giyorgis Ièr|Tekle Giyorgis I{{èr}}]].
Perseguida dei trèbols intèrns liats a l'afondrament dau poder imperiau en [[1768]]-[[1769]] amb una tiera d'eveniments caotics e de cambiaments d'aliança divèrs. En particular, lo negus [[Salomon III]] se preocupèt de luchar còntra son fraire e ancian negus [[Tekle Giyorgis Ièr|Tekle Giyorgis I{{èr}}]]. En mai, [[Gondar]] foguèt assetjada per lo senhor rebèl [[Asserat]] que pilhèt una partida de la vila mai aviá pas pron de fòrças per redurre la totalitat dei defensors. Après la batalha, Salomon III s'enfugiguèt de Gondar e trobèt refugi a Axum sota la proteccion dau ras [[Wolde Selassie]]. [[Yonas]] venguèt lo novèu negus lo 18 d'aost mai aviá ges de sostèn au sen de l'aristocracia auta que chausiguèt de sostenir la restauracion de [[Tekle Giyorgis Ièr|Tekle Giyorgis I{{èr}}]].

D'autra part, agravant leis efècts de la guèrra quasi permanenta dempuei [[1768]], una [[famina]] causèt de milièrs de mòrts, compres un fiu e una frema de [[Yonas]].


=== [[Asia]] ===
=== [[Asia]] ===

Version del 8 novembre de 2014 a 13.45

1797
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Ans :
1794 1795 1796  1797  1798 1799 1800

Decennis :
1760 1770 1780  1790  1800 1810 1820
Sègles :
Sègle XVII  Sègle XVIII  Sègle XIX
Millennis :
Millenni I  Millenni II  Millenni III


Cronologia mesadièra :
Gen - Feb - Mar - Abr - Mai - Junh
Julh - Ago - Set - Oct - Nov - Dec


Cronologias tematicas :
Arquitectura Drech Literatura Teatre


Autres calendièrs :
Roman Chinés Gregorian Ebrieu Indó Musulman Persan Republican


Cronologia mensuala:
Gen - Feb - Mar - Abr - Mai - Junh
Julh - Ago - Set - Oct - Nov - Dec

Cronologias tematicas:
Literatura - Musica - Sciéncia - Espòrt

Aquesta pagina concernís l'an 1797 del calendièr gregorian.


Eveniments

Occitània

França

Euròpa

Republica de Gènoa

Ocupacion de Gènoa, incapabla de resistir, per lei fòrças francesas de Napoleon Bonaparte. Aquò entraïnèt la disparicion de la Republica de Gènoa que son territòri foguèt intregat au sen de la Republica de Ligúria, estat-satellit de França.

Prússia

Mòrt de Frederic Guilhèm II que foguèt remplaçat per Frederic Guilhèm III.

Russia

Ocupacion de Georgia per de tropas russas a la demanda dei senhors locaus.

Africa

Etiopia

Perseguida dei trèbols intèrns liats a l'afondrament dau poder imperiau en 1768-1769 amb una tiera d'eveniments caotics e de cambiaments d'aliança divèrs. En particular, lo negus Salomon III se preocupèt de luchar còntra son fraire e ancian negus Tekle Giyorgis Ièr. En mai, Gondar foguèt assetjada per lo senhor rebèl Asserat que pilhèt una partida de la vila mai aviá pas pron de fòrças per redurre la totalitat dei defensors. Après la batalha, Salomon III s'enfugiguèt de Gondar e trobèt refugi a Axum sota la proteccion dau ras Wolde Selassie. Yonas venguèt lo novèu negus lo 18 d'aost mai aviá ges de sostèn au sen de l'aristocracia auta que chausiguèt de sostenir la restauracion de Tekle Giyorgis Ièr.

D'autra part, agravant leis efècts de la guèrra quasi permanenta dempuei 1768, una famina causèt de milièrs de mòrts, compres un fiu e una frema de Yonas.

Asia

Pèrsia

Per defugir leis atrocitats de l'armada qajara en carga de restaurar l'autoritat pèrsa dins lo nòrd-oèst dau país, Georgia demandèt e obtenguèt la proteccion de Russia qu'ocupèt la region.

Arts

Sciéncias e tecnicas

Economia

Naissenças

Decèsses


Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus 1797.