Borrida : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 4 : Linha 4 :
}}
}}
[[File:Bourride.jpg|thumb|right|250px|Borrida a la setòria]]
[[File:Bourride.jpg|thumb|right|250px|Borrida a la setòria]]
La '''borrida''' es una especialitat culinària de [[Seta]], [[Agde]] e del litoral lengadocian. Se compausa de peisses e de fruches de mar, es un plat vesin de la [[bolhabaissa]], es particularament presat de [[Tolon]] a [[Seta]], de la [[Camarga]] a l'estanh de [[Grussan]].
La '''borrida''' es una especialitat culinària del litoral mediterranèu occitan de [[Tolon]], [[Agde]], [[Seta]], de la [[Camarga]] fins a l'estanh de [[Grussan]. Se compausa de peisses e de fruches de mar, es un plat vesin de la [[bolhabaissa].


==Terminologia==
==Terminologia==
Linha 10 : Linha 10 :


==Ingredients==
==Ingredients==
Se prepara amb de peisses blancs, [[mulet (poisson)|mulet]], [[macarèl]], [[lop (peis)|lop]], [[merlan]] et [[baudròi]], que son estubats. Puòi dins lo fumet se còi una [[brunoise]] de legums ([[api]], [[pòrre]]s, [[carròta]]s, [[ceba]]s, etc.), lo meteis fumet es alongat dins un [[alhòli]] o una [[maionesa]] d'[[òli d'oliva]] que cobrís los peisses e los legums. Lo tot es mes sus la taula acompanhat de crostets engradalhats.
Se prepara amb de peisses blancs, [[mujòl]], [[veirat]], [[lop (peis)|lop]], [[merlan]] et [[baudròi]], que son estubats. Puòi dins lo fumet se còi una [[brunesa]] de legums ([[api]], [[pòrre]]s, [[carròta]]s, [[ceba]]s, etc.), lo meteis fumet es alongat dins un [[alhòli]] o una [[maionesa]] d'[[òli d'oliva]] que cobrís los peisses e los legums. Lo tot es mes sus la taula acompanhat de crostets engradalhats.


== La Borrida de Baudròi (de Seta, Occitània) ==
== La Borrida de Baudròi (de Seta, Occitània) ==
Linha 32 : Linha 32 :
''Un jaç de peis, un jaç d’erba,''
''Un jaç de peis, un jaç d’erba,''
''Pauc de sau, de pebre a borron,''
''Pauc de sau, de pebre a borron,''
''D’alhs ecrachats, lo fetge en serva.''
''D’alhs escrachats, lo fetge en serva.''


''D’aiga que cobrige lo tot,''
''D’aiga que cobrige lo tot,''

Version del 10 febrièr de 2014 a 09.00

Borrida a la setòria

La borrida es una especialitat culinària del litoral mediterranèu occitan de Tolon, Agde, Seta, de la Camarga fins a l'estanh de [[Grussan]. Se compausa de peisses e de fruches de mar, es un plat vesin de la [[bolhabaissa].

Terminologia

Lo tèrme « borrida » sembla venir de bolir/borir (bolit/borit).

Ingredients

Se prepara amb de peisses blancs, mujòl, veirat, lop, merlan et baudròi, que son estubats. Puòi dins lo fumet se còi una brunesa de legums (api, pòrres, carròtas, cebas, etc.), lo meteis fumet es alongat dins un alhòli o una maionesa d'òli d'oliva que cobrís los peisses e los legums. Lo tot es mes sus la taula acompanhat de crostets engradalhats.

La Borrida de Baudròi (de Seta, Occitània)

Aicí i’amai un plat de Seta Famós, mès un pauc complicat; Per qu’intre dins vòstre sicat, Escotatz ben ma liçoneta :

Prenètz dau peis a proporcion De tres quart de liura per tèsta, Ros coeta lònga, e, sans façon, Pelats, voidats. Lo fetge rèsta.

Pòrres, erbas a volontat, Grelhs d’api, cebas ben achadas, Lo peis a morsis decopat, Aquí vòstra caissarolada.

D’òli, metètz un rag a fons, Un jaç de peis, un jaç d’erba, Pauc de sau, de pebre a borron, D’alhs escrachats, lo fetge en serva.

D’aiga que cobrige lo tot, Puòi fuòc, que per dessús s’enaussa; Mantenètz un lo bolh jusc’au bot Dau temps qu’alestissètz la sausa.

Amé quauquas besegnas d’alhs Dins lo mortièr montatz d’alhòli; Cau que la sausa tengue als talhs, Tamben ie planigues pas l’òli.

Quand lo fetge es cuòch, lo tiratz, Dessarcissètz dins una sièta, Am’un pauc d’òli, lo montats : Es ce milhor de la recèpta.

Tantlèu qu’es freg, doçament, Dins lo mortièr que se desòla, Mesclatz lo fetge amé l’alhet Puòi, retiratz la caissaròla.

Prenètz de jus ce que vos cau Per que la sausa s’espessigue, Dins lo mortièr, pauc après pauc, Montatz, jus a qu’a que se rampligue.

Un amic vos ten lo mortièr : zo, remenatz la caissaròla ! Cau que chaca talh lo entièr Pòrta sa sausa tròn de mòila !…

Après, s’avètz bon apetís Vos creiretz au Paradís.

F. Combes (1903) dins l’Armanac Cetori 1904.

Ligams extèrnes

Nòtas