1921 : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 19 : Linha 19 :
==== [[Espanha]] ====
==== [[Espanha]] ====


Dins lo corrent de l'estiu, l'armada cargada de conquistar lo nòrd de [[Marròc]] se turtèt a la revòuta de la region. Entre julhet e aost, aperaquí {{formatnum:17000}} soudats espanhòus foguèron tuats ò capturats a l'entorn d'[[Batalha d'Anoal|Anoal]] entraïnant la pèrda de la màger part de la region.
Dins lo corrent de l'estiu, l'armada cargada de conquistar lo nòrd de [[Marròc]] se turtèt a la revòuta de la region. Entre julhet e aost, aperaquí {{formatnum:17000}} soudats espanhòus foguèron tuats ò capturats a l'entorn d'[[Batalha d'Anoal|Anoal]] entraïnant la pèrda d'un armament important (200 [[canon]]s e 400 [[mitralhièra]]s) e de la màger part de la region.


==== [[Union de las Republicas Socialistas Sovieticas|URSS]] ====
==== [[Union de las Republicas Socialistas Sovieticas|URSS]] ====

Version del 2 genièr de 2014 a 15.43

1921
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Ans :
1918 1919 1920  1921  1922 1923 1924

Decennis :
1890 1900 1910  1920  1930 1940 1950
Sègles :
Sègle XIX  Sègle XX  Sègle XXI
Millennis :
Millenni I  Millenni II  Millenni III


Cronologia mesadièra :
Gen - Feb - Mar - Abr - Mai - Junh
Julh - Ago - Set - Oct - Nov - Dec


Cronologias tematicas :
Aeronautica Arquitectura Automobila Benda dessenhada Camins de fèrre Cinèma Drech Economia Fotbòl Literatura Musica Santat e medecina Sciéncia Sociologia Espòrt Teatre


Autres calendièrs :
Roman Chinés Gregorian Ebrieu Indó Musulman Persan Republican

Aquesta pagina concernís l'an 1921 del calendièr gregorian.

Eveniments

Occitània

França

Euròpa

Espanha

Dins lo corrent de l'estiu, l'armada cargada de conquistar lo nòrd de Marròc se turtèt a la revòuta de la region. Entre julhet e aost, aperaquí 17 000 soudats espanhòus foguèron tuats ò capturats a l'entorn d'Anoal entraïnant la pèrda d'un armament important (200 canons e 400 mitralhièras) e de la màger part de la region.

URSS

Assaut de l'Armada Roja còntra Kronstadt.

Contuniacion de la Guèrra Civila Russa a l'avantatge notabla dei Bolchevics que son poder foguèt d'ara endavant fòrça ben establit a Moscòu. D'efècte, maugrat la persisténcia de movements armats blancs en Siberia, poguèron jamai representar una menaça vertadiera e deguèron, au contrari, recular en fàcia deis avançadas deis armadas rojas. Pasmens, lo sistèma de comunisme de guèrra contunièt de causar una crisi economica grèva e la famina apareguda a la fin de 1920 causèt de milièrs de mòrts suplemtaris. En març, aquelei dificultats entraïnèron la revòuta dei marins de la basa de Kronstadt (2 - 17 de març) que foguèt reprimima après dètz jorns de combats acarnats e saunós. L'agitacion agantèt d'autrei regions e decidiguèt Lenine d'adoptar una politica novèla dicha NEP autorizant una liberalizacion economica limitada, especialament dins lo domeni agricòla. Lei requisicions de la guèrra foguèron tanben remplaçat per un impòst feble en natura. Aquò permetèt d'amaisar la situacion.

Asia

Pèrsia

Retirada dei tropas britancas au començament de l'annada. Lo 22 de febrier, lo coronèu Reza Pahlavi ocupèt la capitala ambé sei tropas e i prenguèt lo poder. A son iniciativa, se formèt un govèrn novèu. I venguèt Ministre de la Guèrra.

Arts

Sciéncias e tecnicas

Economia

Naissenças

Decèsses

Prèmi Nobel



Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus 1921.