Loxòr : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
SieBot (discussion | contribucions)
SieBot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: he:לוקסור
Linha 73 : Linha 73 :
[[fr:Louxor]]
[[fr:Louxor]]
[[gl:Luxor- الأقصر]]
[[gl:Luxor- الأقصر]]
[[he:לוקסור]]
[[id:Luxor]]
[[id:Luxor]]
[[it:Luxor]]
[[it:Luxor]]

Version del 12 julhet de 2007 a 00.29

Egipte: Sit de Loxòr (drecha).
Lo flum Nil a Loxòr
Estatua faraonica al Temple de Loxòr
Viatge en balon a Loxòr
Temple de Loxòr: estatuas colossalas de Ramsés II

Loxòr (en arabi: الأقصر ) es una vila del sud de la Nauta Egipte e la capitala del governorat d'Al Uqsur, de populacion d'aperaquí 200.000 personas. Coma luòc ont se situava abans la vila de Tèbas de l'ancian Egipte, Loxòr es estada descricha frequentament coma lo "musèu a l'aire liure mai grand del mond", las ruinas dels complèxes temple a Karnak e Luxor standing a l'interior de la vila modèrna. Immediatament en direccion opausada, en passar lo Nil, son los monuments, temples e tombas de la Necropòli de la Riba Oèst, que compren la Val dels Reis e la Val de las Reinas. De milierats de toristas internacionals arriban cada annada per tal de visitar aqueles monuments e sa venguda representa una part importanta de las fonts economicas de la vila modèrna. En consequéncia, Loxòr representa una basa excellenta per visitar lo Naut Egipte, e es una destinacion populara per las vacanças, a l'encòp interessanta de per se o tanben coma ponch de partida o d'arribada d'una passejada sul Nil.

Istòria

Per tal de ne saber mai sus l'istòria anciana de Loxòr, veire Tèbas, Egipte

Economia

L'economia de Loxòr, coma la de fòrça autras vilas egipcianas, depend en bèla partida del torisme. De nombres importants de gents trabalhan tanben dins l'agricultura.

Infrastructura

Transpòrt

Loxòr possedís un aeropòrt internacional, Luxor International Airport.

Fa pas gaire foguèt bastit un pont, qualques quilomètres mai amont de la vila de Loxòr, pr'amor de ligar la Riba Èst a la Riba Oèst.

Pasmens tradicionalament, las traversadas del flum èran estadas reservadas a d'unes servicis de ferry. Lo que se sona popularament lo 'ferry local' contunha de foncionar a partir d'un pinch d'embarcament del costat opausat al Temple de Loxòr. En anar d'un costat e de l'autre, las felocas seguisson la riba èst de Nil tota la jornada, e fornisson un viatge economic e agradiu cap a l'autre costat.

Per çò qu'es de poder viatjar en seguir lo Nil, existís un servici ferroviari que fonciona dos còps per jorn. Se pòt viatjar en tren (de matin o de nuèch) a partir de la gara situada a aperaquí 1.500 mètres del Temple de Loxòr. Aquesta linha establís de ligams entre qualques destinacions principalas, coma Lo Caire al nòrd e Asoan al sud.

Sits a visitar del Loxòr modèrn

Mercat de carrièra a Loxòr

Ligams extèrns

(en anglés)

ru-sib:Луксор