Mosaïc : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Myrabella (discussion | contribucions)
image change
JackieBot (discussion | contribucions)
m r2.7.2) (Robòt Apondre: hi:मोज़ेक
Linha 37 : Linha 37 :
[[gl:Mosaico]]
[[gl:Mosaico]]
[[he:פסיפס]]
[[he:פסיפס]]
[[hi:मोज़ेक]]
[[hr:Mozaik]]
[[hr:Mozaik]]
[[hu:Mozaik]]
[[hu:Mozaik]]

Version del 4 març de 2013 a 07.50

Detalh d'un mosaïc de la glèisa de Santa Sofia a Istambol

Un mosaïc (de l'italian mosaico, del bas latin mosaicum (opus), del grèc μουσεῖος, mouseĩos "relatiu a las musas"[1]), a l'origina, èra una composicion decorativa elaborada a partir de tessèlas de colors e materials diferents , com lo marbre, terralha o veire.

Lo mosaïc es un art fòrça vièlh. A l'Edat del Bronze en Creta ja s'utilizava aquela decoracion. Se trobèt d'òbras de mosaïc dins los escavaments arqueologics de Mesopotamia del sègle IV a III abC. Se trapava dins tot el monde antic per la decoracion d'interiors. Se trobèt de mosaïcs del sègle IV abC dins la ciutat palais Macedònia d'Aegae, mas los sols de mosaïc son generalament associats amb l'arquitectura dels bastiments romans, Dempuèi Britania fins Dora Europòs. Los sols de mosaïc esplendids caracterizan las vilas romanas luxosas. A Roma, Neron e sos arquitèctes utilizèron de mosaïcs per cobrir los parets e plafons de la Domus Aurea, bastida en 64.

Amb la construccion de basilicas crestianas a la fin del sègle IV, los mosaïcs del parets e plafons foguèron adaptats als usatges crestians. Lo trescòl del temps dels mosaïcs crestians èra pendent l'Empèri Bizantin, coma a Exarca e Ravena e sos territòris de Sicília, e sa rivala Venècia, ont i a de mosaïcs a l'exterior e l'interior de Sant Marc. En l'Euròpa occidentala, la tecnica de la fresca foguèt utilizada a la plaça de la dificila tecnica del mosaïc.


Vejatz tanben

Nòtas

  1. Segon la nòrma classica de l'occitan, cal evitar lo francisme la mosaïca* al femenin.

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Mosaïc.