Ernest Hemingway : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Idioma-bot (discussion | contribucions)
m r2.7.2) (Robòt Apondre: tk:Ernest Hemigueý
Linha 134 : Linha 134 :
[[tg:Эрнест Ҳемингуей]]
[[tg:Эрнест Ҳемингуей]]
[[th:เออร์เนสต์ เฮมิงเวย์]]
[[th:เออร์เนสต์ เฮมิงเวย์]]
[[tk:Ernest Hemigueý]]
[[tl:Ernest Hemingway]]
[[tl:Ernest Hemingway]]
[[tr:Ernest Hemingway]]
[[tr:Ernest Hemingway]]

Version del 26 març de 2012 a 15.51

Laureat Nobel

Ernest Hemingway
Profession: escrivan
País: Bandièra dels Estats Units Estats Units
Data de naissença: 21 de julhet de 1899
Luòc de naissença: Oak Park, Illinois
Data de decès: 2 de julhet de 1961
Luòc de decès: Ketchum, Idaho
Ernest Hemingway en 1918

Ernest Hemingway (n. en 1899, m.1961) foguèt un important escrivan american del sègle XX. Recebèt lo Prèmi Nobel de Literatura en 1954.

Biografia

Hemingway nasquèt lo 21 de julhet de 1899 dins la vila d'Oak Park, una localitat situada dins l'estat nòrd-american d'Illinois, filh d'un mètge que li ensenhèt a pescar e caçar quand èra pichonèl. A l'escòla, fondèt e dirigiguèt un jornal sonat "The Trapeze", a mai se son interès principal se centrava sus l'espòrt. En 1917 comencèt a trabalhar, coma jornalista, al "Kansas City Star", e tre la debuta de l'an seguent partiguèt per Itàlia, e participèt a la Primièra Guèrra Mondiala, coma menaire d'ambulàncias. Del temps que demorèt al front patiguèt una ferida. Puèi foguèt condecorat e promogut lòctenent. En 1919 tornèt als Estats Units ont faguèt lo jornalista per mantun jornal de Chicago e Toronto (Canadà), ont publiquèt sos primièrs contes.

Hemingway, entre Ivens e Renn, durant la Guèrra Civila espanhòla

Del temps de la Guèrra Civila Espanhòla trabalhèt coma correspondent de guèrra a Madrid, ont se sentiguèt fòrtament implicat dins la causa republicana, que fin finala ne venguèt propagandista. L'experiéncia en Espanha li serviguèt en 1940 per escriure una de sas òbras màgers, For Whom the Bells Toll ("Per qui sonan las campanas"), situada dins las montanhas de Segòvia durant los preparatius de la batalha de Guadalajara. Son estada en Espanha faguèt d'el un aficionat a la tauromaquia.

Fòrtament alcoolic e ja qu'aviá paur de venir baug, foguèt internat dins un bon nombre d'espitals psiquiatrics. En saber qu'èra malaut de cancèr se suïcidèt amb un fusilh lo 2 de julhet de 1961 a Ketchum, vila de l'estat d'Idaho.