Racionalisme : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Luckas-bot (discussion | contribucions)
m r2.7.1) (Robòt Apondre: ca:Racionalisme
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 : Linha 1 :
'''Racionalisme''' es un corrent de pensada, una actitud [[Filosofia|filosofica]] que considèra que l'unica manera de conéisser la vertat es mejans la [[rason]], perque los [[èime]]s son insufisents a fins a èsser enganaires. L'ideal d'aquela doctrina èra de convertir la filosofia dins una sciéncia exacta coma las [[matematicas]]. Defend l'[[innat]] e la coneissénça a priori e l'[[evidéncia]] coma critèri unic de la [[Coneissença]] vertadièra. S'opausa a l'[[empirisme]] e a la cresença cèga dins l'autoritat. Per qualques eretièrs de l'[[escolastica]] foguèt un tèrme pejoratiu per parlar d'aqueles pensadors que pretendon -inutilament- a arribar cap a la vertat solamnet amb la rason.
Lo '''racionalisme''' es un corrent de pensada, una actitud [[Filosofia|filosofica]] que considèra que se pòt conéisser la vertat unicament per la [[rason]], perque los [[èime]]s son insufisents a fins a èsser enganaires. L'ideal d'aquela doctrina èra de convertir la filosofia en una sciéncia exacta coma las [[matematicas]]. Defend l'[[innat]] e la coneissença a priori e l'[[evidéncia]] coma critèri unic de la [[Coneissença]] vertadièra. S'opausa a l'[[empirisme]] e a la cresença cèga dins l'autoritat. Per qualques eretièrs de l'[[escolastica]] foguèt un tèrme pejoratiu per parlar d'aqueles pensadors que pretendon -inutilament- d'arribar cap a la vertat solament amb la rason.


Foguèt aquo que [[Descartes]] prepausèt.
Es çò que [[Descartes]] prepausèt.


Lo racionalisme apareguèt de diferents biaises dempuèi la primièras estapas de la filosofia occidentala
Lo racionalisme apareguèt de diferents biaisses dempuèi las primièras estapas de la filosofia occidentala
==Racionalistas celèbres==
==Racionalistas celèbres==
*[[René Descartes]]
*[[René Descartes]]

Version del 18 genièr de 2012 a 08.36

Lo racionalisme es un corrent de pensada, una actitud filosofica que considèra que se pòt conéisser la vertat unicament per la rason, perque los èimes son insufisents a fins a èsser enganaires. L'ideal d'aquela doctrina èra de convertir la filosofia en una sciéncia exacta coma las matematicas. Defend l'innat e la coneissença a priori e l'evidéncia coma critèri unic de la Coneissença vertadièra. S'opausa a l'empirisme e a la cresença cèga dins l'autoritat. Per qualques eretièrs de l'escolastica foguèt un tèrme pejoratiu per parlar d'aqueles pensadors que pretendon -inutilament- d'arribar cap a la vertat solament amb la rason.

Es çò que Descartes prepausèt.

Lo racionalisme apareguèt de diferents biaisses dempuèi las primièras estapas de la filosofia occidentala

Racionalistas celèbres

Ligams extèrnes