Cinèma : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (Robòt Modificar: su:Filem
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 4 : Linha 4 :
Lo '''cinèma''', abreviacion de '''cinematograf''', es la [[tecnica]] de projeccion d'imatges d'un biais rapid e successiu que crèa l'impression de movement (''kino'' en [[Grèc (lenga)|grèc]] significa "movement", e ''graphos'' significa "escriure" o "gravar") ; es tanben l'[[art]] de produire d'òbras en utilizant aquela tecnica.
Lo '''cinèma''', abreviacion de '''cinematograf''', es la [[tecnica]] de projeccion d'imatges d'un biais rapid e successiu que crèa l'impression de movement (''kino'' en [[Grèc (lenga)|grèc]] significa "movement", e ''graphos'' significa "escriure" o "gravar") ; es tanben l'[[art]] de produire d'òbras en utilizant aquela tecnica.


Es apelat tanben lo [[seten art]], pr'amor que amassa la musica, la dança, lo teatre e la pintura, es aital l' art de totas las arts.
Es apelat tanben lo [[seten art]], pr'amor que amassa la musica, la dança, lo teatre e la pintura, es aital l'art de totas las arts.


Lo cinèma es plan antic, que ja en epòcas primitivas se faguèron espectacles prèp del [[fuòc]], al canton, ont se simulavan [[son]]s amb la [[boca]] e movements amb las [[man]]s. Las representacions amb [[mariòta|mariòtas]] e [[ombras chinesas]] o dins las [[lanternas magicas]] son d'antecedents del cinèma coma lo coneissem ara.
Lo cinèma es plan antic, que ja en epòcas primitivas se faguèron espectacles prèp del [[fuòc]], al canton, ont se simulavan [[son]]s amb la [[boca]] e movements amb las [[man]]s. Las representacions amb [[mariòta|mariòtas]] e [[ombras chinesas]] o dins las [[lantèrnas magicas]] son d'antecedents del cinèma coma lo coneissèm ara.


Çò qu'actualament li ne disem de cinèma es possible gràcias a l'invencion del ''cinematograf'' pels fraires [[Lumière]] a la fin del [[sègle XIX]]. Aquò permetèt d' enregistrar totas aquestas composicions de movement e passèron d'èsser simultanèas a venir salvadas per la posteritat.
Çò qu'actualament li ne disèm de cinèma es possible gràcias a l'invencion del ''cinematograf'' pels fraires [[Lumière]] a la fin del [[sègle XIX]]. Aquò permetèt d'enregistrar totas aquestas composicions de movement e passèron d'èsser simultanèas a venir salvadas per la posteritat.


Lo [[28 de decembre]] de [[1895]] aguèt luòc la primièra projeccion comerciala de cinèma, <ref> Ja una projeccion privada en pichon comitat s'èra facha a Lion en març de la meteissa annada... </ref> organizada pels fraires Lumière dins lo ''Grand Cafè'', a [[París]].
Lo [[28 de decembre]] de [[1895]] aguèt luòc la primièra projeccion comerciala de cinèma<ref> Ja una projeccion privada en pichon comitat s'èra facha a Lion en març de la meteissa annada.</ref>, organizada pels fraires Lumière dins lo ''Grand Cafè'', a [[París]].
== Nòtas & referéncias ==
== Nòtas e referéncias ==
<references>
<references>



Version del 14 genièr de 2012 a 14.27

Los fraires Lumière.

Lo cinèma, abreviacion de cinematograf, es la tecnica de projeccion d'imatges d'un biais rapid e successiu que crèa l'impression de movement (kino en grèc significa "movement", e graphos significa "escriure" o "gravar") ; es tanben l'art de produire d'òbras en utilizant aquela tecnica.

Es apelat tanben lo seten art, pr'amor que amassa la musica, la dança, lo teatre e la pintura, es aital l'art de totas las arts.

Lo cinèma es plan antic, que ja en epòcas primitivas se faguèron espectacles prèp del fuòc, al canton, ont se simulavan sons amb la boca e movements amb las mans. Las representacions amb mariòtas e ombras chinesas o dins las lantèrnas magicas son d'antecedents del cinèma coma lo coneissèm ara.

Çò qu'actualament li ne disèm de cinèma es possible gràcias a l'invencion del cinematograf pels fraires Lumière a la fin del sègle XIX. Aquò permetèt d'enregistrar totas aquestas composicions de movement e passèron d'èsser simultanèas a venir salvadas per la posteritat.

Lo 28 de decembre de 1895 aguèt luòc la primièra projeccion comerciala de cinèma[1], organizada pels fraires Lumière dins lo Grand Cafè, a París.

Nòtas e referéncias

<references>


  1. Ja una projeccion privada en pichon comitat s'èra facha a Lion en març de la meteissa annada.