Dakota del Sud : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Rezabot (discussion | contribucions)
m r2.7.1) (Robòt Modificar: iu:ᑖᑰᑖ ᓂᒋᖅ
m r2.7.1) (Robòt Apondre: ilo:South Dakota
Linha 119 : Linha 119 :
[[ig:Sawt Dakótạ]]
[[ig:Sawt Dakótạ]]
[[ik:South Dakota]]
[[ik:South Dakota]]
[[ilo:South Dakota]]
[[io:Suda-Dakota]]
[[io:Suda-Dakota]]
[[is:Suður-Dakóta]]
[[is:Suður-Dakóta]]

Version del 29 decembre de 2011 a 20.56

State of South Dakota
capitala
populacion (an)
Pierre
13 876 abitants (2000)
Governador Mike Rounds
Superfícia 199 905 km2
Populacion 754 844 (2000)
Densitat 3,84/km2
Pagina oficiala http://www.state.sd.us


Lo Dakota del Sud es un estat dels Estats Units d'America.

Istòria

Geografia

Coma en las Badlands National Park, las pradas cobrisson granda part de l'estat.

Lo Dakota del Sud es limitat al nòrd per lo Dakota del Nòrd, a l'èst per Minnesòta e Iowa, al sud per Nebraska e a l'oèst per Wyoming e Montana.

Lo riu mai important del Dakota del Sud es lo riu Missorí. Missorí e los sieus afluents banhan practicament tot l'estat, levat la region nord-èst. Lo lac màger de l'estat, lo Lac Oahe, es artificial, format pel Barratge Oahe. Los bòscs cobrisson aperaquí 4% del Dakota del Sud.

Lo clima del Dakota del Sud es temperat. A causa del sieu terren pauc accidentat e distant de las grandas massas d'aiga, lo Dakota del Sud possedís de grandas variacions de temperatura e un clima instable, e mai que sia pas tant cambiadís coma lo clima del Dakota del Nòrd.

En ivèrn, las temperaturas mejanas pus nautas s'enregistran pel sud-oèst de l'estat, e s'amendrisson a mesura que se viatja cap al nord-èst. La temperatura mejana es de −6 °C dins lo sud-oèst e de −12 °C dins lo nòrd-èst. La mejana de las minimas es de 12 °C dins lo sud-oèst e de −19 °C dins lo nòrd-èst. La mejana de las maximalas es de 2 °C dins lo sud-oèst e de −4 °C dins lo nòrd-èst. Los extrèmes vàrian entre −45 °C e 18 °C. La temperatura pus bassa enregistrada dins l'estat foguèt de −50 °C, a McIntosh, lo 17 de febrièr de 1936.

Economia

Lo produch interior brut del Dakota del Sud foguèt de 23,12 miliards de dolars en 2003. Lo revengut per capita de l'estat, per la siá part, foguèt de 30 722 dolars. Lo taus de caumatge del Dakota del Sud es de 3,5%, la tresena mai bassa del país, sonque mai que los taus de caumatge de Hawaii e del Dakota del Nòrd.

Lo sector primari representa 8% del PIB del Dakota del Sud. Amassa, l'agricultura e l'elevatge representan 8% del PIB, e emplegan aperaquí 44 000 personas. Los efèctes de la pesca e de la silvicultura son minims sus l'economia de l'estat. Lo sector agricòla es una de las principalas fonts de revengut del Dakota del Sud, cap d'estat dels Estats Units depend tant de l'agricultura e de l'elevatge coma lo Dakota del Sud, e coma consequéncia, lo percentatge de la participacion d'aqueste sector dins lo PIB de l'estat es lo màger de totes los estats nòrd-americans. L'estat possedís 33 000 bòrias, que cobrisson aperaquí 90% de l'estat. Lo Dakota del Sud es un dels liders nacionals per la produccion de blat, milhòc, granas de virasolelhs, carn, e lach, e possedís una las manadas màgers del país.

Lo sector segondari apòrta 18% del PIB. L'industria segondària representa 13% del PIB de l'estat e emplega aperaquí 52 000 personas. Los principals produches industrializats fabricats dins l'estat son d'equipaments electronics en general, de produches agroalimentaris, maquinària, equipaments de transpòrts e derivats del petròli. L'industria del bastiment representa 4% del PIB de l'estat, en emplegant aperaquí 28 000 personas. Las minas representan 1% del PIB del Dakota del Sud, en emplegant près de 1,6 000 personas. Los principals produchs son lo petròli, granit e gres.

Lo sector terciari representa 74% del PIB del Dakota del Sud. L'estat es un grand centre financièr, qu'atraguèt divèrsas institucions financièras a travèrs de de programas d'incitacions fiscalas. Servicis financièrs e immobilièrs representan près de 20% del PIB, en emplegant aperaquí 43 000 personas.

Ligams extèrnes