Cabra dau Rove

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Fotografia de cabras dau Rove dins la vau de Durença.

La cabra dau Rove es una raça de cabra occitana originària dau vilatge dau Rove. Son pelatge es generalament castanh amb de tacas blancas ò negras. Pasmens, de variacions importantas existisson. Son trach pus caracteristic son sei banas lòngas, triangularas e torsadas. En lo mascle, pòdon agantar una longor de 1,2 m. Raça rustica, es ben adaptada ai climas arids car es capabla de valorizar una vegetacion fòrça paura[1].

Segon la legenda, es eissida de tropèus de cabras desbarcats per lei Fenicians ò per lei Grècs. Dins lei fachs, l'origina precisa de la raça es pauc clara. Avans l'industrializacion, èra utilizada per acompanhar lei tropèus de motons e provesir dau lach ai pastres e ais anhèus. Durant aqueu periòde, èra tanben una fònt de carn. Uei, es subretot utilizada per fabricar de fromatges, especialament la brossa dau Rove[2], e per entretenir de zònas d'accès malaisat dins lo quadre de la prevencion deis incendis. Après un periòde de declin a la fin dau sègle XX, leis efectius son en aumentacion amb 5 500 cabras recensadas en 2007 e 14 000 en 2014.

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr) Daniel Babo, Races ovines et caprines françaises, France Agricole Editions, 2000, pp. 295-298.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. En particular, s'ataca sovent ais arbrilhons. Fòrça impopular a temps passat, aquela caracteristica explica uei la popularitat de la cabra dau Rove per regular la vegetacion dins lei zònas desertificadas per l'exòdi rurau.
  2. Son lach pòu tanben intrar dins la fabricacion de pelardon, de picodon e de banon.