Ariane Ascaride

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Ariane Ascaride
Profession: actritz
País: Provença ( Occitània)
Data de naissença: 10 d'octobre de 1953
Luòc de naissença: Marselha, Bocas de Ròse
ASCARIDE Ariane en 2008 (per l'estudi Harcourt)

Ariane Ascaride es une actritz nascuda lo 10 d'octobre de 1954 a Marselha (Occitània). Recebèt lo Cesar de la melhora actritz en 1998 per son ròtle dins Marius et Jeannette de Robert Guédiguian.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Filha d’Henriette, una emplegada de burèu, e d’un representant, el meteis filh d’immigrat napolitan, e sòrre del director Pierre Ascaride e de l'escrivan Gilles Ascaride, Ariane Ascaride assistiguèt fòrça lèu dins d'espectacles amators que participèt son paire[1]. Estudièt la sociologia à l’Universitat d’Ais e s'engatgèt a l'UNEF. Encontrèt alara Robert Guédiguian que venguèt son companhon.

Dintrèt al Conservatòri de París que seguèt las leiçons d'Antoine Vitez e Marcel Bluwal. Dins los ans 1970, comencèt al teatre dins las pèças de son fraire Pierre Ascaride, un dels inventors del teatre a domicili, puèi joguèt dins de pichons ròtles al cinèma. Son primièr vertadièr ròtle li foguèt ofèrt per René Féret dins La Communion solennelle (1977).

A partir de 1980, apareguèt dins totes los filmes de son marit. Es la sola comediana professionala de son primièr filme, Dernier été. Se À la vie, à la mort ! es lausada per la critica en 1990, es veritadièrament revelada al grand public amb Marius et Jeannette que li val un Cesar en 1998.

A la fin dels ans 1990, joguèt per d'autres cineastas coma Dominique Cabrera (Nadia et les hippopotames en 1999) o encara Olivier Ducastel e Jacques Martineau (Drôle de Félix en 2000).

En 2006, es a l’aficha del Voyage en Arménie de Robert Guédiguian, qu'es coscenarista mas tanben de Miss Montigny de Miel Van Hoogenbemt e de Changement d'adresse d’Emmanuel Mouret.

Filmografia[modificar | Modificar lo còdi]

Cinèma
Television

Teatre[modificar | Modificar lo còdi]

Directora[modificar | Modificar lo còdi]

  • 2005 : Inutile de tuer son père, le monde s'en charge de et avec Pierre Ascaride

Realizatritz[modificar | Modificar lo còdi]

Veire tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Ariane Ascaride.


Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Evocant son paire, Ariane se disís regularament coma la « filha de Peter Pan » (vejatz sindròm de Peter Pan). Son fraire Pierre escriguèt la pèça de teatre Inutile de tuer son père, le monde s'en charge (inutil de tuar mon paire, lo monde se'n carga), ont evòca tanben lo deute per son paire: «Mon paire jamai capitèt res. Un vertadièr patet. Manquèt una carrièra de cofaire, jamai vertadièrament gausèt essent cantaire o comedian e a aborriguèt tota sa vida d'èsser representant per L'Oréal. El que passava un temps fòl a bricolejar, realizèt pas que de fals plafons que devalavan, de pinturas que regolavan e de selons de galís. En amor èra pièger, poiriguèt la vida de ma maire essent testarditge per la trompant tot en fasent astruca cap de sas mestressas. Comme se ditz a Marselha : « caguèt tot ! » Pasmens lo deute es enòrme. Ma sòrre, mon fraire e ieu, ensajam, dempuèi cinquanta ans, de còps qu'i a amb un certan astra, de far tot çò que manquèt. Ma sòrre ne fasent l'estela, mon fraire ne fasent l’autor e ieu ne fasent çò pòdi.»