Adrian Năstase

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Adrian Năstase
Naissença 22 de junh de 1950
N. a
Decès
D. a
Causa de decès
Assassinat/ada per
Luòc d'enterrament
Lenga mairala
Fogal ancestral
País de nacionalitat
Paire
Maire
Oncle
Tanta
Grands
Bèlamaire
Bèlpaire
Fraire
Sòrre
Conjunt
Companh/a
Filh/a
Religion
Membre de
Familha nòbla
Membre de
l'equipa esportiva
posicion de jòc
tir (esquèrra/drecha)
grad dan/kyu
Grop etnic
Orientacion sexuala
Profession
Emplegaire
Domeni d'activitat
Escolaritat
Diplòma
Director de tèsi
Estudiant de tèsi
Foncion politica
Residéncia oficiala
Predecessor
Successor
Partit
Tessitura
Label discografic
Lista de cançons
Discografia
Mission de l'astronauta
Distincions e prèmis
Branca militara
Grad militar
Etapa de canonizacion
Familha nòbla
Títol de noblesa
Títol onorific
Comandament
Conflicte
Jorn de la fèsta
Mestressas {{{mestressas}}}
Religion
Profession
Estudis
Títol {{{títol1}}}
({{{començamentderenhe}}} - {{{finderenhe}}})
{{{títol2}}}
Dinastia {{{dinastia}}}
Servici de {{{començamentdecarrièra}}} a {{{findecarrièra}}}
Grad militar {{{gradmilitar}}}
Arma {{{arma}}}
Coronament {{{coronament}}}
Investitura {{{investitura}}}
Predecessor {{{predecessor}}}
Successor {{{successor}}}
Conflictes {{{conflicte}}}
Comandament {{{comandament}}}
Faches d’armas {{{faitsdarmas}}}
Distincions
Omenatge {{{omenatge}}}
Autras foncions {{{autrasfoncions}}}
Primièr ministre de Bandièra: RomaniaRomania
Periòde de govèrn: entre lo 28 de decembre de 2000 e lo 21 de decembre de 2004
Predecessor: Mugur Isărescu
Successor: Eugen Bejinariu

Adrian Năstase (n. 1950) avocat e òme politic foguèt primièr ministre de Romania entre 2000 e 2004.

Enfància, originas familialas, estudis e matrimòni[modificar | Modificar lo còdi]

Adrian Năstase nasquèt a Bucarèst, Romania lo 22 de junh de 1950. Èra filh d'una familha originària de Hanul de Pământ, Tărtăşeşti, Província de Dâmboviţa. Lo sieu paire, Marian Năstase, èra un militar de las Reialas Fòrças Armadas de Romania. Après la casuda de la monarquia e l'intrada al comunisme, s'afilièt al Partit Comunista Romanés (PCR). La siá maire se sonava Elena Năstase e a una sòr, Dana Năstase (Dana Barb). Adrian Năstase estudièt al Collègi Nacional Saint Sava. Mai tard se graduà en drech a l'Universitat de Bucarest. Trabalhèt pendent qualques tempses coma professor e coma jutge.

Quand èra estudiant, se maridèt amb Ilinca Preoteasa, filha d'un important politic comunista romanés, Grigore Preoteasa, amb qui aguèt pas d'enfants e s'acabèt en separant mai tard. Lo 31 de julhet de 1985 se maridèt en segondas nòças amb Dana Miculescu, la filha d'un important dirigent comunista romanés, Angelo Miculescu. Amb Dana Miculescu tinguèt dos filhs: Andrei Năstase (nascut lo 12 de febrièr de 1986) e Mihnea Năstase (nascuda lo 23 de junh de 1993).

Durant los ans 90 Năstase aviá per escaisnom «Òme de Sucre» en rason de la siá omosexualitat presumida. Del temps que l'omosexualitat èra illegala durant lo regim comunista de Romania, en febrièr de 1975 una declaracion informativa de la polícia facha pel professor d'istòria Ioan D. Suciu mencionava Năstase amassa amb d'autres òmes sus una lista de gents conegudas amb tendéncias omosexualas. La veracitat de la declaracion es dobtosa, aital coma l'origina presumida e l'autenticitat del document.

Inicis politics[modificar | Modificar lo còdi]

Durant l'epòca comunista s'afilièt al Partit Comunista Romanés (PCR), coma dirigent comunista representèt a Romania ne vàrias de conferéncias dels dreches umans. Après la Revolucion Romanesa de 1989 foguèt elegit deputat dins la Cambra de Deputats de Romania per lo Front de Salvacion Nacionala (FSN) (9 de junh de 1990). dins lo govèrn de Petre Roman e Theodor Stolojan foguèt ministre d'afars exteriors (28 de junh de 1990 - 18 de novembre de 1992). Lo 1992 foguèt reelegit coma deputat, mas aquel còp per la Nòu Front de Salvacion Nacionala (FDSN). Dempuèi 1993 fins 1997 foguèt president executiu del Partit Socialdemocrata de Romania. Que los socialdemocratas perdèsson après el las eleccions legislativas de 1996, Năstaste venguèt cap de l'oposicion, Vicepresident de la Cambra dels Deputats e membre de la delegacion romanesa de l'Assemblada Parlamentària al Conselh d'Euròpa, e Secretari del Conselh d'Euròpa per la comission judiciala per problèmas e dreches umans.

Après la victòria dels Socialdemocratas a las eleccions de 2000 e la reeleccion de Ion Iliescu per president de la Republica, Năstaste foguèt elegit President del Partit Socialdemocrata (2000-2005) a qual daissèt lo 21 d'abril de 2005 a Mircea Geoană.

Primièr Ministre (2000-2004)[modificar | Modificar lo còdi]

Năstase foguèt confirmat coma primièr ministre lo 28 de decembre de 2000. Durant los quatre d'ans de lo sieu mandat se caracterizèron per l'estabilitat politica pòstcomunista, lo bon ritme de la economia, l'intrada de Romania dins l'OTAN (2004), las intensas negociacions per l'intrada de Romania dins l'Union Europèa, e per entrar al Tractat de Schengen, en mai de privatizacion d'entrepresas.

Năstase daissèt la carga de primièr ministre de Romania lo 21 de decembre de 2004 en precedint Eugen Bejinariu (PSD), provisional.

Candidatura a la Presidéncia de la Republica (2004)[modificar | Modificar lo còdi]

Cossí que Ion Iliescu se podiá pas mai a tornar a presentar per una tresena legislatura, Năstase Foguèt elegit coma candidat a president de la republica pel PSD. Del temps que las enquèstas realizadas la tardor de 2004 donavan coma ganhador a Năstase, Contra lo candidat de centre-drech Traian Băsescu. Lo primièr torn del 29 de novembre de 2004 la ganhèt amb 40,94% e 4 278 864 vòtes, del temps que Băsescu obteniá 33,92% e 3 545 236 vòtes. En lo segond torn mas las enquèstas se confonèron, lo ganhador foguèt Băsescu, amb 51,23% e 5 126 794 vòtes del temps que Năstase aviá obtengut 48,77% e 4 881 520 vòtes.

Posteriorament l'an acusat d'escandals financièrs e corrupcion.

Precedit per
Mugur Isărescu

Primièr ministre de Romania
28 de decembre de 2000 - 21 de decembre de 2004
Seguit per
Eugen Bejinariu