Vejatz lo contengut

Mòsa (flume)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Mòsa (riu))
Mòsa
(Meuse, Maas, Maes, Moûse, Mosa)

Caracteristicas
Longor 950 km
Bacin 36 000 km2
Debit mejan 357 m3⋅s-1
Riu
Font Pouilly-en-Bassigny - (Haute-Marne, France)
Embocadura mar del Nòrd (Haringvliet)
Geografia
Païses traversats Bandièra de França França
Bandièra de Belgica Belgica
Bandièra: Païses BassesPaïses Basses
Vilas principalas Neufchâteau, Commercy, Saint-Mihiel, Verdun, Sedan, Charleville-Mézières, Nouzonville, Revin, Givet, Dinant, Namur, Andenne, Huy, Liège, Maasmechelen, Maastricht, Ruremonde, Venlo
Mòsa a Namur.

Mòsa (en neerlandés Maas, en francés Meuse) es un flume majorau d'Euròpa, que nais en França e que cor a travèrs de Belgica e dei País Bas avans de se getar dins la mar dau Nòrd. A una longor totala de 925 km.

La font es situada en França en Bassigny, pichona region naturala situada dins lo sud del departament de la Nauta Marna (region Grand Èst), a Pouilly-en-Bassigny, vilatjòt de la comuna de Châtelet-sur-Meuse. Lo luòc de la font es a 409 mètres d'altitud. Sèina, Marne e Auba an la font pròche de la de Mòsa sul plan de Langres.

Lo flume daissa rapidament lo departament de la Nauta Marna. Dins los Vòges, un fenomèn geologic particular a luòc al nivèl de Bazoilles-sur-Meuse : las perdas de Mòsa, ont lo flume s'infiltra en sossòl per tornar sorgentar a Neufchâteau. Al nivèl de Neufchâteau, Mòsa daissa una plana argilosa per dintrar dins las còstas de Mòsa e s'escolar dins una val estreita e calcària. Passa al pè de la basilica du Bois-Chenu e près de l'ostal de Joana d'Arc a Domrémy-la-Pucelle. Dins lo departament de Mòsa, recep las aigas de sos afluents. Asaga Commercy, Saint-Mihiel, Verdun, Dun-sur-Meuse ont lo flume daissa las còstas de Mòsa per rejónher la plana argilosa de la Woëvre. Serpenta puèi sus un terrenh de febla penda. A Stenay, Mòsa passa tornarmai dins una val estreita e traversa l'extremitat nòrd de las còstas de Mòsela.