Salins (Tolosa)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Bust de Cujas, plaça dels Salins

Los Salins es un quartièr del centre vila de Tolosa.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Fièra de l'ailh plaça dels Salins lo 24 d'agost de 1899

Vièlh quartièr tolosenc, traversat pel cardo roman (l'axe nòrd-sud), los Salins s'organisan a l'entorn de la plaça del meteis nom. Lo nom ven dels salins reials, luòc que se percebiá los drechs sul sal. Abans las duberturas del sègle XIX, i aviá una carr. Salini, anant de la platea Thesaurarie, plaça de la tresaureria, vèrs lo caireforc dels Salins e la plaça de l'Inquisicion. La plaça del palais e la plaça de la tresaureria, unidas per demolicion dels molons que los separavan constituiguèron la plaça actuala.

La plaça es bordada per l'ancian parlament, installat dins l'ancian Castèl Narbonés, ara lo palais de justícia. Los quartièrs vesins, de Sant Estève et de la Dalbada abrigavan fòrça ostals de familha d'avocats e conselhèrs al parlament. Al sud, prèp la pòrta Narbonesa, fòra de las ancianas limitas de la vila, lo barri Sant Miquèl se desvolopèt lo long de la Carrièra de Narbona.

La plaça dels Salins foguèt lo luòc de fòrça execucions: Joan de Caturce en 1532, Giulio Cesare Vanini en 1619 e fòrça mai.

Monuments[modificar | Modificar lo còdi]