Robèrt Lassala

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Retrach de Robèrt Lassala en 1929

Joan Robèrt Lassala (en francés Robert Lassalle; Soston, 2 de junh de 1882Chémery-sur-Bar, 14 de mai de 1940) èra un politician occitan que foguèt Deputat de Lanas de 1924 a 1940 e Ministre de las pensions durant qualques meses de 1938. Moriguèt durant una batalha de la Primièra Guèrra Mondiala.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Robèrt Lassala nasquèt en 1882 dins una familha de notables de Soston. Èra lo filh d'un notari qu'èra estat cònsol e conselhièr general del vilatge. Faguèt d'estudis de drech e aprèp que venguèt doctor passèt lo concors de redactor al Ministèri de las Finanças. Capitèt e s'endralhèt dins una carrièra que lo portèt a èsser cap de burèu. Lo començament de la guèrra en 1914 interrompèt la tranquillitat e a mai que foguèsse estat reformat per encausa qu'aviá perdut un uèlh, s'engatgèt en agost de 1914 coma simple soldat dins lo 49n regiment d'infantariá e demandèt a partir sulpic al front. Foguèt nafrat durant la batalha de Marne. Li foguèt donada una segonda citacion en seguida de la Batalha de Verdun e recebèt la promocion de soslòctenent. Tornèt èsser nafrat al Chemin des Dames en mai de 1917 e puèi foguèt fach presonièr sul plan de Craonne. Recebèt la Crotz de guèrra e la Legion d'onor coma reconeissença de son coratge.

Conselhièr municipal de Soston e conselhièr general, ganhèt las eleccions e venguèt deputat de Lanas l'11 de mai de 1924 sus la lista democratica d'union republicana radicala e radicala-socialista constituïda amb L. Boisson, P. Deirís et G. Lalana, deputats sortents, que prenguèt los quatre sètis del departament a la majoritat absoluda.